Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2010, 01:26 PM   #31
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Default Re: Mikrofon-Mi?ljenje

Quote:
Originally Posted by google View Post
U pravu si.

http://www.myspace.com/igorsimic
zlobisha is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 01:38 AM   #32
hladni
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Hepek View Post
Nemoj se puno zamarati ako ti sta moze pomoci ja sam na ovaj mikrofon http://www.thomann.de/gb/shure_lyric_8700.htm

snimio sve ove pjesme http://www.myspace.com/rottoband

pa prosudi sam, za kuće ne trebe bolje

hocu ti reci da za to sto tebi treba moze posluziti i ovo.

I jos, neke od ovih pjesama su se pustale na državnoj radio stanici.

Poz..

Ovo zvuči odlično e hvala stari svaka čast na ovome uzimam njega ili shure sm57 šta mi je google preporučio ,!

Last edited by hladni; 27-03-2010 at 01:46 AM.
hladni is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 01:52 AM   #33
hladni
Junior Member

Quote:
Originally Posted by google View Post
Kakvu muziku snimas, zivi instrumenti, akusticni, sint, sta vec? Ima li neki bend?

Sto se tice preampa, mogu ti samo reci sta ja koristim- MCI JH 500, koji me izasao oko 500 evra da se sredi, to je nesto najbolje sto se moze dobiti za tu cenu (po mom misljenju).

Ako se ne deres, onda ce bolje raditi kondenzator, obicno svi koriste mic. sa velikom membranom za vokal, ali bih ja pre isao na varijantu Korg + uparene oktave. Sa tim mozes snimati bilo koji manji orkestar + vokal, ne bi trebalo da kosta vise od 600-700 evra snimac + 2 mikrofona. Naravno jedan mikrofon je duplo jeftiniji, ali mislim da se isplati uzeti dva, mozes snimati i sve ostalo uz vokal (ako imas neki manji orkestar ili klapu ili nesto tog tipa). Korg ima solidne konvertore preampe. Cuo sam i jedan vrh snimak sa njim (doduse mikrofoni su bili Neuman), moze da prodje i kod audiofila, bez problema.

Ova varijanta je i lako prenosiva (nema zajedno ni 2 kg snimac sa mikrofonima), Korg moze da radi i na baterije. Mozes snimati u bilo kom prostoru, ako imas klapu (posto si iz Splita), to je optimalna varijanta. ili snimati drugima pa naplatiti.

Sve ostalo kostata mnogo vise a pruza mnogo manje.

Mislim da je ovo sasvim konkretan odgovor.
Da bend i sve je snimljeno par pjesama ali bez vokala i pratećih i sad moramo nasnimit vokal .Google hvala ti na odgovorima .
Old 27-03-2010, 02:06 AM   #34
hladni
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Pobogu...!

"Пoбогу" je прва реч са којом почињемо опоравак од глупости коју смо мало пре чули. Иначе реч значи: Не верујем, да ли је могуће...

(vukajlija.com)

Dranje ili ne dranje nema apsolutno veze sa time sto je to kondenzator ili dinamicki ili ribon ili neki drugi mikrofon.

Kondenzatorski mikrofoni trpe i do 140db bez izoblicenja za razliku od recimo Shure SM-58 koji po proizv.spec. trpi 94db...

Neznam koji su tvoji razlozi ali ovakav način nije u redu @google je ok čovjek i ako je nešto krivo napisao to je vjerojatno zato da meni početniku na neki način približi problematiku ,ako nemaš šta pametnije osim da spamaš po temama onda pusti osobe koji uz to što su znalci imaju ljudskosti spustiti se na razinu početnika da i istima pomognu.
Old 27-03-2010, 03:05 AM   #35
MD
Senior Member

MD's Avatar

Neki usb mikrofon je jeftino riješenje....

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 10:00 AM   #36
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by hladni View Post
Neznam koji su tvoji razlozi ali ovakav način nije u redu @google je ok čovjek i ako je nešto krivo napisao to je vjerojatno zato da meni početniku na neki način približi problematiku ,ako nemaš šta pametnije osim da spamaš po temama onda pusti osobe koji uz to što su znalci imaju ljudskosti spustiti se na razinu početnika da i istima pomognu.

Eto vidis sta sam upravo zeleo da sprecim...!
Necije pogresne tvrdnje postaju "nacin da se priblizi pocetniku"... Katastrofalno!
Veruj da nemam nikakve lose namere, vec reagujem bas da ne bi dolazilo do ovoga...

Prvo bih se slozio sa Ad Fines-om! U startu je bio u pravu!

Da koristis mini liniju kao preamp?! Zao mi je sto je dalja prica presla preko ove uzasne cinjenice, mozda eto fali malo takta starijim forumasima da nekome ovakve stvari objasne,ali ovo je vrlo lose resenje i dakle to zaboravi! Kao kad bi drvoseca dosao sa skalpelom na posao! Ne moze da ga jebes...

Znam da je kriza i sve, ali ovaj posao zahteva opremu, kao sto miner mora da ima exploziv da bi razneo brdo, moras i ti uloziti u svoju opremu,dakle minimalno se mora nabaviti zvucna karta ili interfejs da bi se moglo raditi. O tome imas gigabajte texta na ovom forumu i mozes potraziti i eventualno naci sta te interesuje,a ako ne nadjes - onda pitas...

USB mikrofon,rece MD, moze biti simpaticno resenje,jer je svakako jeftinije od iznosa kartica+mikrofon. 140-tak € je recimo AT2020usb. To ce odlicno da zavrsi sve osnovne zadatke.

Kartica + mikrofon jeste bolje resenje,dakako skuplje i za takve stvari bih ti preporucio recimo RODE M3 i recimo Maudio Fast track. Sve skupa je oko 200e i to je minimum zaista, ali je vrlo fino za pocetak, a Rode M3 ce ti ponuditi mogucnost sveopste upotrebljivosti u svako mogucoj situaciji i izboru da li vrste instrumenta ili vrste glasa i nacina pevanja. SM 57 je odlican mikrofon , ali zahteva relativno ozbiljan preamp da bi lepo radio i drugacije ce da zvuci ko qrac a lova bacena...!

Poz'

Last edited by Bockie; 27-03-2010 at 10:23 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 10:23 AM   #37
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Onu slicicu koju si okacio na pocetku zaboravi, to je mali elektret i to je vise ambijentalno ili samo za govor i to ces moci da imas za 200dinara (2?) u svakoj PC radnji to imaju. To nije resenje i to je pocetak problema!
Ono sto sam ti predlozio je usmereni kondenzator, ima razne opcije od lo-cut, preko "obaranja" mikrofona za -10 ili -20db na prekidacu (sto se koristi za snimanje veoma glasnih izvora zvuka), i to ce omoguciti zaista veoma mnogo slobode u eksploataciji,a to je veoma bitno za sticanje osnovnog iskustva vezanog za pricicu o zvuku.

Poz'

Old 27-03-2010, 10:30 AM   #38
google
Banned

Quote:
Originally Posted by hladni View Post
Da bend i sve je snimljeno par pjesama ali bez vokala i pratećih i sad moramo nasnimit vokal .
Koliko ima pesama?

Mozes li da okacis bar deo neke matrice, bice sve mnogo jasnije kada se cuje?

Ako je matrica uradjena odlicno, ne isplati se vokal snimati na nacin kako si zamisio. Vokal bi treba da bude snimljen sa boljom opremom nego matrica. Ako tako budes uradio, najverovanije ce vokal zvucati mnogo gore od svega, a trebao bi da zvuci mnogo bolje.

U tom slucaju, uzmi (ili iznajmi sm 57), snimi sve vokale. Dobro uvezbaj, poslusaj kako zvucis, gde sta ne valja, pa pevaj 100 puta dok to ne bude kako treba.

Kada dobijes da zvuci, idi u pravi studio i snimi. Sto se tice pratecih, oni uglavnom ne trebaju kada je prvi glas jak, dobar. Ako prvi glas ne valja, prateci ga popraviti ne mogu. Da bi snimio pratece u studiju i smiksao ih, treba dosta vremena, a nista neces postici.

Idi na to da dobro snimis prvi glas, uzmi i casove solo pevanja. Kupi polovan (ili nov) sm57, navezbaj, prodaj 57 i snimi u pravom studiju.

Ako je matrica smiksana, na dobro snimljen vokal (moze mali hi pass, i mala kompresija pri usnimavanju), ne ide nista. Ne treba ti nikakav efekat za vokal, samo ce pokvariti.

Ako zvuci suvo, mozes insertovati Lexicon plate na vokal, uzmi preset large hal ligt, srati malo rep reverba. Ne treba vise od 10- 20% mix (odnos dry/wet), a moze i manje.

Ako planirate nesto duze raditi kao bend i imate kulurnu svirku, uvezbanu, onda skupite oko 700 evra za snimac i mikrofone, to bi izaslo oko 150- 200 evra po clanu (verovatno i manje).

Pa birajte interesantan prostor. Pritisnes rec i dobijes snimak da je svaki audiofil bez zamerke. Na takav snimak, ne ide nista u masteringu. To ce zvucati 5 puta bolje od bilo kog komercijalnog snimka, ali nece zvucati kao komercijani snimak, bice drasticno drugaciji, sto moze biti dobro. Ako je snimak malo tisi, moze ti uraditi mastering ko god hoce.

Ja cu ga proterati kroz neki bolji dsp limiter za dzabe. A mozes i sam instalirati Timeworsk, mastering kompresor (to je ubedljivo najtransprarentija varijanta) i odseci 4 db, to bi trebalo da bude dovoljno. Da sami snimate i radite na nacin kako se to inace radi, nemate para. Trebala bi gluva soba (5000 - 10 000) evra + mikseta (5000 - 10000), + mikrofoni + preampi + reverbi + ... ne isplati se.

To su dva razlicita tipa snimka. Od kojih ovaj prvi (dobar bend + dobre pesme + dobro uvezbano + interesantan prostor + snimac + 2 mikrofona) zvuci mnogo bolje, jedino sto ce to vise zvucati kao audiofilski snimak, a manje kao "Crvena jabuka", sto je meni prednost, ali ne mora biti i drugima.

Kako god, za drugu varijantu nemate para. Ostaje vam ili prva ili da placate godinama neki studio, sto se ne isplati (po mom misljenju), osim ukoliko ste slabi sviraci, pa mora da se snima i pegla iz milion puta (sto je skupo, a snimak ce biti los).
google is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 10:53 AM   #39
google
Banned

Quote:
Da koristis mini liniju kao preamp?! Zao mi je sto je dalja prica presla preko ove uzasne cinjenice
Rekao sam mu da je to neupotrebljivo, na civilizovan nacin, sa kojim su "stariji forumasi" deficitarni.

Quote:
ali zahteva relativno ozbiljan preamp da bi lepo radio i drugacije ce da zvuci ko qrac a lova bacena...!
Sm 57 uvek moze prodati, i da ostane na svom ili zaradi 10 evra, a za RODE M3 i Maudio Fast track nisam siguran da moze uvek dobiti koliko je dao, ne verujem ni da ih brzo moze prodati.

2. Ako je matrica snimljena u solidnom studiju, vokal sa tim ce svucati losije od matrice i nece moci nista da uraditi, a dao je lovu za nesto sto ne moze brzo prodati i ostati na svom.

3. podrazumeva se da je potreban preamp za mikrofon. Ja sam napisao da ta varijanta koju hoce, za te pare ne moze.

Za vise novca, nemam nista pametnije da smislim od Korga i oktava za dobar bend, to je optimalno. 150 evra po clanu i gotovo sa razmisljanjem o opremi. Ova varijanta od 200 evra (za njega) je 50 evra skuplja, a mislim da nece raditi posao, niti se moze brzo i dobro prodati. sm 57 proda brzo, a moze ga i iznajmiti na par sati, probati, pa kupiti, ako mu se svidja, mada ostajem pri predlogu snimac + oktave. Slusao sam kako radi ta varijanta. Ubija, izuva. Sa Neuman to je fenomenalno. Sa oktavama je blizu toga, malo drugacije. Mozda se cak nekom vise dopadne oktava. Ako bend ne valja, ta varijanta otpada. Zato sam trazio da cujem bend. Ako je bend ok. Nema sta da razmislja. Jedino sto ce dobiti mnogo kvalitetniji snimak od onih na koje smo navikli, sto moze biti mana za prosecnog slusaoca...

Ti polazis od toga da ce biti zadovoljan sa rodom, a ja mislim da bas i ne mora... zadovoljan. Tu varijantu, niti moze probati pre kupovine, niti moze prodati za iste pare posle kupovine.

Moguce i da mu se ne svidi zvuk koji bi dobio sa snimacem i 2 mikrofona, ali to sam napisao. To je drugaciji tip snimka, koji je blizi audiofilima, nego Crvenoj jabuci.

Zavis sta hoce. Kad okaci deo matrice, lako cemo reci sta moze a sta ne.

Last edited by google; 27-03-2010 at 11:03 AM.
google is offline   Reply With Quote
Old 27-03-2010, 11:10 AM   #40
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Sm 57 uvek moze prodati, i da ostane na svom ili zaradi 10 evra, a za RODE M3 i Maudio Fast track nisam siguran da moze uvek dobiti koliko je dao, ne verujem ni da ih brzo moze prodati.
Shure,Dynacord i Golf 2 diesel, taj rad a...?

Fast track je najprodavanija usb karta i ovako i kao "pro" verzija u Evropi!
Ili je rame uz rame sa Emu 0404...
!!! Nikada nije stajala na sekciji "oglasi" duze od dan-dva...!

Kondenzator od 100e ce uvek polovan kostati 70...!

Oce li covek da trguje opremom ili da pravi demo snimke?!

Uopste taj princip, koliko sta vredi kad se prodaje, bi bio primenjiv kada je u pitanju oprema od nekoliko hiljada ili desetina hiljada evra, ovako je potpuno irelevantan... !

Last edited by Bockie; 27-03-2010 at 11:12 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules