|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Krađa intelektualne svojine
Krađa je u Srbiji najče?ća u oblasti intelektualne svojine. Piraterija softvera, filmova, muzike, preno?enje televizijskog programa bez autorizacije znatno smanjuju privredni razvoj zemlje. Istra?ivanja su potvrdila da čak 18,52 odsto distributera računarske opreme instalira piratski softver na računare koje isporučuje, a kada kupac napomene da smatra da je računar sa originalnim softverom ?skup?, procenat ponude piratskog softvera raste na 37,2 odsto. S udelom od 78 odsto nelegalnog softvera Srbija je i dalje među zemljama sa najvi?om stopom piraterije u Centralnoj i Istočnoj Evropi . Policija je u 2006. godini oduzela samo 27.000 predmeta koji su povredili pravo intelektualne svojine, dok je količina konfiskovane robe u pro?loj godini porasla na milion. To, međutim, nije dovoljno. Od početka ove godine sudovi u Srbiji su doneli samo 12 okrivljujućih presuda, a izrečene krivične sankcije su uslovne osude na kaznu zatvora ili novčane kazne, uz meru oduzimanja i uni?tenja piratskog softvera. - U Srbiji postoji malo pravosna?nih presuda za povredu intelektualne svojine i kazne su veoma blage. Ono ?to moramo da shvatimo je činjenica da je krađa intelektualne svojine krivično delo i da krivična za?tita u toj oblasti mora hitno da se menja. Poznato je da piraterija podstiče sivo tr?i?te i dr?avni bud?et Srbije uskraćuje za oko 59 miliona dolara poreskih prihoda - ka?e profesorka prava Vesna Simonović. iz Blica.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
Ali moram da priznam da me nekoliko stvari blago receno nervira. 1-NIKO realno ne stiti u ovoj zemlji onog koji je ulozio svoj novac u legalan softver da bi sa njim radio svoj posao u odnosu na onog ko radi taj isti posao sa kompletno nelegalnim softverom! Naprotiv,kad platis 3-4000e za neophodan softver da bi se profesionalno bavio ovim poslom,svakodnevno si u situaciji da gledas kako dobar deo tog istog posla(naravno za manje pare- jer manje se ulozilo)rade i Zika,Pera ili Laza iz ulice,koji rade na piratskom softveru u koji su ulozili kad sve zajedno saberes,MOZDA par stotina evra(to je ono kad kazu da su ulozili ozbiljno u svoj posao). U toj situaciji,onaj koji je platio posteno softver,oseca se kao kompletna budala. 2-CENE SOFTVERA kod lokalnih dilera su skuplje u odnosu na cene istog softvera po bogatim zemljama EU!!! To je verovatno zato sto smo bogatija zemlja od Nemacke ili Francuske... Drzava na to zatvara jedno pa i oba oka,i dozvoljava lokalnim trgovcima da se svinjski ugradjuju u ono sto prodaju,i verovatno sve dok neko iz vlasti ubira svoj deo tog kolaca,tako ce i da bude. Zasto bi se jedan tv,kola ili softver prodao za manje pare, koliko ga placa jedan mnogo bogatiji Nemac,kad moze u Srbiji za vece koliko je spreman da plati inertni i neobavesteni siromasni Srbin. Da ne pricam koliko su ipak vece zarade od ovog posla u zemljama EU nego ovde,sto bi trebalo da upotpuni apsurd i dvolicnost drzave Srbije kad kaze da se zalaze za legalizaciju softvera na ovim prostorima. Da skratim, sigurno da nije resenje da se mi medjusobno drukamo i cinkarimo zato sto drzava ne radi svoj posao,koliko sam ja upoznat,u ozbiljnim zemljama producent nekog posla je duzan da ispostavi napismeno gde je i sta je i na kom softveru je radjen posao koji je on finansirao,pa ako inspekcija koja RADI svoj posao I PROVERAVA navedene stavke ugovora, ustanovi da to nije tako,onda PRODUCENT snosi najvece materijalne konsekvence a naravno, i onaj koji je lazno prijavio nelegalan softver kao legalan. Dok se te stvari ovde ne uozbilje,sve ce ostati na licemernim pamfletima i esejima na temu koje nam servira drzava. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Drze monopol na svakom jebenom artiklu. ![]() ![]() ![]() ![]() Last edited by silicon science; 02-03-2008 at 12:29 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
pa ovde je intelektualna svojina-javna svojina.svako moze da bez ikakvih konsekvenci piraterise sta,koliko i koga god hoce.mnoge"zvezde" su svoje "karijere"(citaj:enormne zarade)napravile upravo na kradji i plagiranju tudjih dela.u celoj prici,jos je i najmanje zlo piraterija softvera.piraterija intelektualne svojine(u sirem smislu) datira mnogo dalje u proslost od piraterije softvera.drzava tu debelo svojim nereagovanjem daje zeleno svetlo takvom stanju.
i sta ce se i desiti ako nekad i zazivi taj zakon o intelektualnoj svojini? pa-zna se!najebace neki nesretnik kome su nasli "razvodnjeni" hypersonic ili windows vistu na kompu,a oni koji su nakrali Boga Oca,i textove i muziku(i na tome uzeli doooobru lovu),izigravace kao i uvek uzorne gradjanje koji uredno placaju porez toj istoj licemernoj drzavi.sirotinja uvek najebe.to je univerzalni zakon.i bojim se da je svugde tako. poz.... Last edited by milanCHE; 03-03-2008 at 09:03 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Tesko je jurit piratski softver u zemlji gde je prosecna plata otprilike kao i jedna primerak Microsoft-ovog Winda.
Druga stvar je da (sto se nase branse tice) realna naplativost autorskih prava krece izmedju 10-15%. Ovo kao nije kradja intelektualne svojine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
Svaki pocetak je tezak,sem ako covek nije rodjen kao bogati naslednik... Ja kad sam kao klinac pocinjao da se bavim muzikom,dok sam isao u nizu na klavir,kuci sam prvo imao neku razdrnadanu akustaru,pa kad sam nesto naucio na njoj izmolio sam roditelje da mi kupe JEFTINU SOLTON(krsh i katastrofa!!)elektricnu gitaru,pa sam na njoj svirao godinama,pa tek posle jedno 5 godina svirki,demo bendova,i dobijene prve ploce sam ustedeo da kupim svoj prvi pravi instrument-Fender Stratocaster,koji i danas sviram. Svi smo tada svirali,radili,stedeli koliko je ko mogao.da bi kupili jos neku spravu,pa prodas staru,malo dodas,pa kupis novu, pa itd itd,i ako si vredan i dobar i uporan u svom poslu,uz dosta truda mozes da steknes jednog dana i ceo studio! Danas,klinci ulaze u posao tako sto kupe za 100-200 e sav softver ce im ikad u zivotu zatrebati u poslu!To je sasvim ok za rad po kuci,dok se nesto ne nauci,ceo svet tako radi(i u zemljama sa zakonima koji funkcionisu i primenjuju se)ali se ne moze opravdati kad udjes u neki kao profi studio koji se svede na nabudzeni kompjuter,napunjen gomiletinom piratskog softvera,koji bi da je placen,kostao bar kao 15 tih kompjutera. Ja razumem besparicu,i znam i sta je i imati i nemati,sve sam to prosao,ali nekada si jednu pristojnu klavijaturu ili ne daj Boze sempler morao da platis izmedju 2000 i 5000 maraka, a danas je nekom postalo neshvatljivo mnogo da za VST instrument plati izmadju 200 i 500 e ,a sa ta dva pametno odabrana VST-a moze vec da zavrsi celokupan bilo kakav posao sa bilo kojim zahtevima(ako ume)!?! Tu mislim da prestaje prica o besparici,a pocinje o nasoj bahatosti i "sta me briga moze mi se"trenutku koji potoji SAMO ZATO sto ova drzava ne sankcionise ozbiljno kradju intelektualne imovine. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ako su i toliko dali onda bo im sve oprostio!
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
I dali treba da prvo zastitimo svoju pa onda tudju svojinu? To sto tebe muci. Sto danasnji klinci(a bogami i ljudi iz posla) koriste piratski softver, nema veze sa tvojim primerom. Ti si stedeo i kupio gitaru koju mozes i danas da prodas(a mozda danas vredi i vise), a klinac piratski Cubase nemoze. Zasto mislis da je on u prednosti u odnosu na tebe? Pa i tebi je to dostupno. Muci te?, sto je sve dostupno i onima bez para, pa to je zdrava konkurencija. Last edited by LACKY; 03-03-2008 at 02:59 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
sve je to reket - uzimaju pare ( a mi nismo toga svesni!!) ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ljudi se vecinom pale na nove stvari nego na pravljenje dobre muzike danas.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Da li ovo ima da se kupi u Bg ili Srbiji? | Klarinetista | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 11-01-2008 07:14 PM |
Status muzichara u srbiji? | HeatMan | Ogi Radivojević | 14 | 05-09-2007 11:49 PM |
Audix u Srbiji | OFF | Razno | 5 | 05-11-2006 06:50 PM |
Upomoc, KRADJA!!!! | Diogen | Razno | 10 | 08-05-2006 03:39 PM |