Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2014, 05:59 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Bass / Uklanjanje neprijatnog zvuka ?ica

Ima li načina da se ukloni ovoliko čujan nepo?eljan i neprijatan prizvuk metala, ili se to proglasi za cool i sve O.K.?
Attached Files
File Type: mp3 Bass_Zice_Neprijatno.mp3 (105.0 KB, 509 views)
alfom is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2014, 06:59 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Bass / Uklanjanje neprijatnog zvuka ?ica

Automatizacija ? nekad kao delimično sti?avanje, nekad kao MUTE. Lično ne seckam ovakve trackove, radije ?crtam? dinamiku, pa makar bila i -∞. Kad uve?ba?, mo?e? ručno da izedituje? trominutni track za 10-15 minuta. Ali ta nagla?ena ??topovanja? desnom rukom nisu nu?no lo?a, naprotiv, često su korisna jer naglase gruv. Pod uslovom da su svirana sa gruvom, naravno

U svakom slučaju, ako radi? automatizaciju bolje je radi pre insertovanih efekata (comp, EQ...) nego posle.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-01-2014, 05:08 PM   #3
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ovo me ponukalo na još jedno pitanjce :
O.K. Sada se to komforno odradi u softu. Ali, kako se to radilo nekad, odn. kako u hardveru ; pogotovo kada je studio siroman spravama masne cijene?
Old 26-01-2014, 06:17 PM   #4
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Quote:
Ali ta naglašena „štopovanja” desnom rukom nisu nužno loša, naprotiv, često su korisna jer naglase gruv. Pod uslovom da su svirana sa gruvom, naravno
100% se slažem.
Ako se mora uklanjati, radije sjeckam nego automatizujem, valjda sam tako navježbao.
Gmile is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2014, 06:50 PM   #5
Sima Strahota
Member

Sima Strahota's Avatar

Zavisno od miksa, gorenavedeni sempl je meni skroz ok. Ako ti bash smeta mozes da uradis lowpass na 3kHz ili manje (ne preporucujem mada mnogi pribegavaju tome) ili da probas da spustis negde na 3kHz ili 5kHz, u sustini napipaj gde je.

Takodje bas koji je nedistorziran ide nekad i do 10kHz sa tim metalnim zvukom zica tako da probas neku varijantu lowpass na 7-8kHz i onda spustis dodatno.

Sve je relativno u odnosu na to da li ti treba ceo zvuk bas gitare ili samo tonovi i masa. Btw brojke sam lupio totalno .
Old 26-01-2014, 07:04 PM   #6
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Uradio sam doradu i uradio trak kako mi odgovara.
Nije bio problem da se ostavi kako jeste, jer miks obiluje rendima, koritima, ribe?ima, ... , ... . Ali, na par mijesta se ?ica ne sla?e sa bubnjem ; nije ni to toliko izra?eno, ali meni smeta. I eto
Old 27-01-2014, 12:46 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
O.K. Sada se to komforno odradi u softu. Ali, kako se to radilo nekad, odn. kako u hardveru ; pogotovo kada je studio siroman spravama masne cijene?
Hehe, nekada Disciplinuje? basistu ili zove? Japanca da odsvira bas Ako se nema para za Japanca, onda sidechain comp/EQ. Ako nema kompresora sa eksternim ulazom, onda EQ sa naju?im Q faktorom. Nikad nisam bio sklon LowPass filterima na basu, no to je moj lični trip...

Kad je neko ba? veliko sranje, onda spot erase ? obele?i? tih par santimetara na traci kredom za traku, dovede? to mesto na glavu za brisanje, uhvati? oba kotura rukama i ka?e? asistentu da startuje snimanje. Fora je da ne dozvoli? magnetofonu da se okreće, nego se otima? sa njim, prevuče? levo-desno preko glave za brisanje i panično viče? asistentu: ?Koči!!!?

Ali, kao ?to sam rekao (a @Gmile podr?ao), kad basista to radi sa namerom, pa jo? i u gruvu ? ostavi? kako jeste. U ovom primeru koji si postavio deluje mi da se radi o svesnoj svirci. Mada priznajem da bih i ja malo čačnuo EQ

Pozdrav,

Vasa
Old 27-01-2014, 03:02 PM   #8
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Attached Images

Last edited by alfom; 28-01-2014 at 08:30 AM.
Old 09-10-2014, 11:26 AM   #9
kissellii
Member

reci mu da digne akciju na basu.... bolece prsti ali ce teze da pravi to poklapanje zice desnom do pragova
kissellii is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2014, 03:18 PM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ako ti nešto takvo smeta, onda na snimanju insistiraš da do toga ni ne dođe. I da, ovo sa akcijom žica i visinom magneta ume da pomogne
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules