|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
?eleo sam u ovom postu da napi?em moje iskustvo u či?ćenju ?ica, konkretno sa običnim petrolejom, uz osvrt na ranije (mahom komercijalne) produkte koje sam koristio. Nadam se da će barem nekom biti od koristi jer sam ja o ovoj tehnici či?ćenja malo nalazio na internetu, a mislim da je vrlo korisna. Jo? u toku studija na med. faxu sam puno čuo o destilovanom petroleju u lečenju karcinoma, a kada sam čuo i za ovo, morao sam da isprobam.
Upravo danas sam isprobao potapanje ?ica sa moje bas gitare u petrolej i ODU?EVLJEN SAM REZULTATIMA! ![]() Ranije kada sam ?eleo da u potpunosti osve?im zvuk ?ica, a nemam para za novi set, uglavnom sa ?ice kuvao u vodi sa malo deterd?enta ?to je skraćivalo vek ?icama, da bih odlučio da nađem bolje re?enje i barem kratkoročnu zamenu novom setu Rotosounda. POSTUPAK Za celu proceduru potreban je petrolej koji se mo?e kupiti u većini prodavnica/farbara/marketa. Ja sam lično koristio ovaj: ![]() a na?ao sam ga u Tempu za 160 dinara 1L. Većina ljudi na internetu savetuje denaturisani alkohol, ?to nisam mogao da nađem (u Novom Sadu), a kada su me prodavci pitali za svrhu upotrebe svi su mi preporučivali petrolej, da bih kasnije na internetu video da sa njime ?ice čiste i čelisti i kontrabasisiti. Ljudi koji ?ice potapaju u denaturisani alkohol savetuju da se ?ice potapaju razmotane u plastične cevi koje se naprave samo za tu svrhu, međutim ja sam ih ipak zamotao kao u novom pakovanju, stavio jednu po jednu u plastičnu koficu i prelio petrolej dok nije prekrio sve ?ice: ![]() Zatim sam kofu poklopio i ostavio na terasi da se ukućani ne bi pogu?ili ![]() Nakon toga, ?ice sam izvadio i stavio u krpu. SAVET: dok ?ice razmotavate dobro pazite da vam ne prsne neka kap petroleja u oko! Najbolje je pripremiti staru krpu pa dok su ?ice jo? uvijene prebrisati grubo krpom, pa onda razmotati. ?ice sam zatim ostavio razmotane malo na terasi da i ostatak petroleja ispari. Nakon toga sam ih uneo i ostavio malo da se adaptiraju na topliju temperaturu i zatim ponovo stavio na bas. REZULTATI: ![]() POREĐENJE: Naravno, morao bih da uporedim ovaj način či?ćenja sa drugim koje sam probao. 1) KUVANJE: već sam napisao dovolno, kao ?to sam već napisao o samoj prednosti ću jo? da vidim. 2) ALKOHOL (70%): alkoholom sam probao samo da čistim ?ice sa natopljenom krpicom, a ne i da ih potapam, ali kako god, ono ?to je glavna mana ove tehnike jeste ?to u 70% alkoholu, 30% tečnosti je destilovana voda ?to samo po sebi nije dobro za ?ice. Brisanje ?ica krpicom natopljenom petrolejom (?to sam isprobao 2 dana pre ove procedure) je dala BOLJI rezultat u odnosu na alkohol u smisli da je zvuk bio pribli?niji novim ?icama. 3) KOMERCIJALNI PROIZVODI ZA ČI?ĆENJE ?ICA: probao sam 3 do sada: GHS Fast-Fret String Cleaner d'andrea string cleaner Dunlop Ultraglide 65 String Cleaner (ovaj i dan dans koristim) Ono ?to je negde zajedničko za sve ove proizvode jeste da jednom setu ?ica povrate ?ivot samo prilikom prvih 2-3 či?ćenja, a kasnije samo malo pobolj?aju zvuk. Ranije sam uvek kada dođe do te tačke kuvao ?ice, pa onda opet koristio neki od proizvoda pre i posle sviranja. Ono ?to im je svakako OGROMNA prednost u odnosu na petrolej jeste miris! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Bravo,ovo je za sticky,ja sam korisnik fast fret-a za gitarske zice,ok je to ali to nije to.Moracu da isprobam ovu tvoju tehniku.Nekad sam kuvao i ja,skuvas i ono za dva dana ispari.Pozdrav.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Prvo iskustvo | Overdrive | Promocija radova | 4 | 22-12-2010 05:05 PM |
iskustvo sa mikserima yamha mg serija?? | kauboj24 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 25-11-2010 10:38 AM |
Bolje od mene da se prvo cuje... | sRce | Pricaonica | 4 | 01-04-2009 04:40 PM |
Narodnjačko 8.-martovsko iskustvo | alfom | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 3 | 08-03-2009 10:27 PM |
prvo izdanje preko bare :) | dfndr | Promocija radova | 13 | 15-09-2007 09:29 PM |