Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Bass / Uklanjanje neprijatnog zvuka ?ica (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45543)

alfom 25-01-2014 05:59 PM

Bass / Uklanjanje neprijatnog zvuka ?ica

1 Attachment(s)
Ima li načina da se ukloni ovoliko čujan nepo?eljan i neprijatan prizvuk metala, ili se to proglasi za cool i sve O.K.? :)

awacs 25-01-2014 06:59 PM

Re: Bass / Uklanjanje neprijatnog zvuka ?ica

Automatizacija ? nekad kao delimično sti?avanje, nekad kao MUTE. Lično ne seckam ovakve trackove, radije ?crtam? dinamiku, pa makar bila i -∞. Kad uve?ba?, mo?e? ručno da izedituje? trominutni track za 10-15 minuta. Ali ta nagla?ena ??topovanja? desnom rukom nisu nu?no lo?a, naprotiv, često su korisna jer naglase gruv. Pod uslovom da su svirana sa gruvom, naravno :)

U svakom slučaju, ako radi? automatizaciju bolje je radi pre insertovanih efekata (comp, EQ...) nego posle.

Pozdrav,

Vasa

alfom 26-01-2014 05:08 PM

Ovo me ponukalo na još jedno pitanjce :
O.K. Sada se to komforno odradi u softu. Ali, kako se to radilo nekad, odn. kako u hardveru ; pogotovo kada je studio siroman spravama masne cijene?

Gmile 26-01-2014 06:17 PM

Quote:

Ali ta naglašena „štopovanja” desnom rukom nisu nužno loša, naprotiv, često su korisna jer naglase gruv. Pod uslovom da su svirana sa gruvom, naravno
100% se slažem.
Ako se mora uklanjati, radije sjeckam nego automatizujem, valjda sam tako navježbao.

Sima Strahota 26-01-2014 06:50 PM

Zavisno od miksa, gorenavedeni sempl je meni skroz ok. Ako ti bash smeta mozes da uradis lowpass na 3kHz ili manje (ne preporucujem mada mnogi pribegavaju tome) ili da probas da spustis negde na 3kHz ili 5kHz, u sustini napipaj gde je.

Takodje bas koji je nedistorziran ide nekad i do 10kHz sa tim metalnim zvukom zica tako da probas neku varijantu lowpass na 7-8kHz i onda spustis dodatno.

Sve je relativno u odnosu na to da li ti treba ceo zvuk bas gitare ili samo tonovi i masa. Btw brojke sam lupio totalno .

alfom 26-01-2014 07:04 PM

Uradio sam doradu i uradio trak kako mi odgovara.
Nije bio problem da se ostavi kako jeste, jer miks obiluje rendima, koritima, ribe?ima, ... , ... :D . Ali, na par mijesta se ?ica ne sla?e sa bubnjem ; nije ni to toliko izra?eno, ali meni smeta. I eto :)

awacs 27-01-2014 12:46 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 356027)
O.K. Sada se to komforno odradi u softu. Ali, kako se to radilo nekad, odn. kako u hardveru ; pogotovo kada je studio siroman spravama masne cijene?

Hehe, nekada :) Disciplinuje? basistu ili zove? Japanca da odsvira bas :) Ako se nema para za Japanca, onda sidechain comp/EQ. Ako nema kompresora sa eksternim ulazom, onda EQ sa naju?im Q faktorom. Nikad nisam bio sklon LowPass filterima na basu, no to je moj lični trip...

Kad je neko ba? veliko sranje, onda spot erase ? obele?i? tih par santimetara na traci kredom za traku, dovede? to mesto na glavu za brisanje, uhvati? oba kotura rukama i ka?e? asistentu da startuje snimanje. Fora je da ne dozvoli? magnetofonu da se okreće, nego se otima? sa njim, prevuče? levo-desno preko glave za brisanje i panično viče? asistentu: ?Koči!!!? :)

Ali, kao ?to sam rekao (a @Gmile podr?ao), kad basista to radi sa namerom, pa jo? i u gruvu ? ostavi? kako jeste. U ovom primeru koji si postavio deluje mi da se radi o svesnoj svirci. Mada priznajem da bih i ja malo čačnuo EQ :)

Pozdrav,

Vasa

alfom 27-01-2014 03:02 PM

1 Attachment(s)
:wink:

kissellii 09-10-2014 11:26 AM

reci mu da digne akciju na basu.... bolece prsti ali ce teze da pravi to poklapanje zice desnom do pragova :)

Arthur 09-10-2014 03:18 PM

ako ti nešto takvo smeta, onda na snimanju insistiraš da do toga ni ne dođe. I da, ovo sa akcijom žica i visinom magneta ume da pomogne

All times are GMT +1. The time now is 07:39 AM.