|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Kao protest protiv ?reketiranja? ugostitelja, trgovaca, preduzetnika i drugih privrednih subjekata koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu, na desetine hiljada kafića iz cele Srbije 22. decembra isključiće muziku na jedan sat. Kampanja ?Zamrzavanje muzike? obuhvata i 22. januar 2011. kada će biti ponovljena akcija ?zamrzavanja? i produ?ena na čitav dan, a 22. februara 2011. godine muzika će biti trajno ?zamrznuta? uz izbacivanje zvučnika iz lokala i ostalih poslovnih prostorija.
ceo clanak u Blicu...
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Kako bi to izgledalo da se svi muzicari pobune jer nemamo besplatno pice u kaficima? Zasto oni ne daju pice i hranu besplatno? To sto muzika nije fizicka,opipljiva stvar ne znaci da je besplatna, sve je to neko debelo platio, odsvirao, kupio instrumente i namucio se da to snimi. Gosti dolaze zbog muzike i ambienta a ne samo radi cuge, sumnjam da ce neko trajno izbaciti muziku iz lokala jer bi to licilo na sahranu kad navratis na pice.Ovakav je slucaj prisutan i u Hrvatskoj. Kukaju ugostitelji,hoteljeri, sta ne bi oni malo spustili svoje cijene pa da vidimo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Kafici i hotelijeri i onako rade sa mizernim marzama u poredjenju sa evropskim. Ovi imbecili uvode evropske troskove, u Srbiji npr treba da poskupi registracija automobila "jer je najniza u regionu"...?!?! Koji je to kretenski razlog?! (a to je samo jedan u moooru slucajeva!) A sto se neko nije zapitao zasto je najniza cena u regionu? Koja to privreda (plate) treba da pokrije? Itd...
Mislim da svi koji pokusaju nesto da rade odmah dospevaju u celjusti gladnih drzavnih preglomaznih aparata svih u regionu... Probaj francuzima ili grcima da naplatis neke gluposti ili "uskladis" cene...odmah gori vatra! Treba da se placa i svuda se placa, i to je u redu. Ali sta placamo?! Svaka cast kafedzijama, ne kao mule da cute i trpe bicevanje!
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 18-12-2010 at 08:43 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Ne znam kako je kod vas SOKOJ ali kod nas ZAMP nije drzavna institucija ,naprotiv u vjecitoj je borbi s drzavom jer drzava uopce nema pojma sto je i ko je Zamp. Kako ironicno obzirom da je autorsko pravo jedno od zatvorenih poglavlja pri pregovorima s Europskom unijom. Nas ministar kulture je u svom neznanju ( a stiteci hoteljere u turistickoj sezoni) Zamp progasio parafiskalnim nametom sto ga stavlja u rang s spomenickom rentom i otpadnim vodama. Nebulozno! Zamp kod nas naplacuje onoliko koliko mozes platiti, po prometu,po broju soba, po kur..cu palcu ali se u svakom slucaju mozes dogovoriti. Hotel od 5 zvijezdica placa vise od neke rupcage koja jedva da placa.Na kraju krajeva cijena Zampa za jedan dobar hotel je ekvivalentna cijeni onih mikro cokoladica sto te cekaju na jastuku kad udes u sobu. Oni se bune zbog toga a nocenje placas 300 eura, to kao nije problem. SOKOJ,ZAMP,SAZAS ili druge institucije ne smiju i ne mogu biti pod patronatom drzave ali trebaju imati podrsku ili bar razumjevanje jer oni nisu inkasatori nego stite necije autorsko, intelektualno vlasnistvo. Na ovim nasim balkanskim prostorima svijest o tim pravima jer ravna znanju Kineskog jezika. Hoteli kod nas su preskupi (bili oni hoh ili rupcage) a kad dode turisticka sezona onda su cijene vece nego na Azurnoj obali Ako ja kao muzicar, obican gradanin moram kave placati po 5 eura onda neka oni plate 00000,22 eura po kavi za muziku. Naravno da nije ista situacija kao u Srbiji ali u sklopu posta pokusavam objasniti nase domace probleme.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
A jer ide ista od sokoja umetnicima?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
e tu je suština. Ide al kurac ide. Ko kako kome i kad odreši kesu. Komedija. Tako da, podržaću protest kafića samo ako se bune što te pare ne idu gde treba. A da moraju da plaćaju, moraju. I nek ugase muziku, slobodno, živo me zanima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Kod nas u CG je situacija naravno jos smjesnija kao sto cesto i bude. Postoje 2 legitimne firme koje se bave zastitom autorskih prava i ne podnose se izmedju sebe cini mi se (valjda jos to traje). (ne znam iz kojih tacno razloga, jer nisam ni dopustio da mi te price dopru do malog mozga) To je bila opsta smjehota kad je sve to startovalo posle osamostaljenja drzave i kraja sokoja. Svi smo dobijali dopise od jednih i drugih i to je bilo takmicenje ko ce kod koga da predje kao da se radi o transfer roku u fudbalskim okvirima..
Mada, ruku na srce.. Ja bijah poprilicno zadovoljan iznosom koju su mi uplatili zadnje godine. Daleko od toga da je to neka ozbiljna kinta, ali opet.. Nije ni za 3 porcije cevapa kao ranije.
![]() |
#9 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ovo uvijek izgleda kao jedna grozna bitka, ali nužno je da se i muzičari postave. Ako lokali iz protesta gase muziku, onda bi idealno bilo da i muzičari odbiju svirati. Pa da vidimo! Al zašto kažem "idealno" - zato što se to nikada neće dogoditi... Nažalost...
Ma jednog dana ćete svi vidjeti (pišem iz Zagreba, mislim na sve Vas u Srbiji, BiH, CG i Makedoniji) da će od tih novaca koje agencija za autorska prava prikupi lova početi dolaziti vama autorima. Samo treba vremena. Kod nas u HR nije neko idealno stanje, ali mogu priznati da lova dolazi. Posebno ako imaš pjesme koje se stalno vrte na radiju (ili još bolje na TVu). Ja evo mogu priznati da sam pokrenuo studio bez dizanja kredita u banci čisto od love koju smo ja i moj kompanjon ubrali od autorskih prava (dobro, morali smo i od svirki pare nadodavati al od tih svirki smo usput i živjeli). Čini se glupo, ali činjenica koju nitko ne može osporiti da je pjesma koja djeluje kao mali glupi par-megabajtni mp3 zapravo nečije djelo na koje je potrošeno puno sati rada i uglavnom neka ozbiljna svota novaca da se realizira. I to djelo ima neku svoju novčanu vrijednost zbog toga. Malu ili veliku, nebitno. A lokali bi svi htjeli da se muzika vrti za nula zarez nula novaca. E pa ne može! Imao sam taman sinoć jednu interesantnu situaciju. Došao sam u Varaždin u jedan kafić gdje su nama kao bendu organizirali neko PR druženje s fanovima. I sad scena - otvaramo vrata i ulazimo. Puno ljudi. Tišina. Nema muzike. Sitni žamor ljudi što razgovaraju. I ja prvo ispalim, al onako dovoljno glasno da se slobodno mogu obrukat pred cijelom birtijom "u pi*ku koja tišina je ovdje, koji je ovo ku*ac!!". I ljudi počnu pljeskat. A ono ja idiot!! Oni ugasili muziku zbog nas kao neki mega ulazak i te fore. Uglavnom, ono što sam htio to sad pointirati je da je kafić bez muzike toliko mutava stvar da se odmah osjetiš neugodno! I vjerujte, ja osjetio na svojoj koži, to je prvo što se primjeti - nema muzike. Ovdje u HR svi kafići moraju plačati neku sitnu paru za korištenje muzike. Bilo s cd-a, iz kompa ili iz radija. Al mora se. I jeftino je totalno. Al pošteno. To je isto kao kad radiš negdje koncert - bolje da je 1 kuna upad nego besplatno. Iz respecta prema onome ko se znoji i radi ko konj da sve to uspije...
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
meni samo nije jasno gde te pare posle idu??kako oni planiraju da naplate nekom kaficu koji npr pusta samo kubansku muziku..sta ce da mu naplate i kome ce te pare posle da daju kubancima
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Produkcijom protiv bede. | LACKY | Pricaonica | 3 | 03-11-2009 06:19 AM |
Sokoj | cAAc | Razno | 18 | 27-11-2006 08:26 AM |