|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
Hor broji 70 clana , sve je snimano u hali koja je zvuno odlicno projektovana,dakle bez vracanja zvuka .. @ SandRob zasto sa 2 mic-a na ovoliko brojni hor i solistu? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super Moderator
|
![]()
nekako je meni logicno ovo snimati sa sto vise mikrofona
![]() |
#3 | |
Administrator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Super Moderator
|
![]()
pa fazni problemi se rese sofverski kada se usnimi a koristis do deset usmerenih mikrofona i to bi trebalo biti dobro
![]() |
#5 | |
Administrator
|
![]() Quote:
![]() hor je ionako sam po sebi zbijen, ti sa 10 mikrofona neces dobiti nista specijalno...pa i ovi sto rade muziku za filmove ne koriste toliko (10) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ivan Lekic
|
![]()
ma ne treba preterivati dobije se kontra efekat ..
Za ovoliko veliki hor i solistu 4 kondezatora je pun pogodak .. dakle kao sto rekoh 3 za hor i jedan za solistu .. Interesuje me Sandrovo misljenje kako bi on to resio kao i svih vas jer se ovo ne snima svaki dan a svakako treba znati kako i sta kada se nadjete u ovakvoj situaciji da snimate horove na nepoznatom mestu .. Sandro je u "private"prici pomenuo da otvorimo novi post oko ovoga .. Sandro, gde si se izgubio sad? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ton magistar
|
![]()
ako bi ima 4 mikrofona, onda bi 2 stavi na klavir a 2 na zbor.
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Slazem se sa Sandrobom, sa 2 mikrofona mozes da snimis hor bez problema. Kasnije cu skenirati jednu slicicu na kojoj je objasnjeno gde ce se cuti delovi hora (ili orkestra) u zavisnosti od tehnike mikrofona, i naravno u zavisnosti od paterna.
Poz.
![]() |
#9 | ||
Super Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
ton magistar
|
![]()
kad san prije 10-tak godina snima klape (to je ko mini zbor) to san radi onako kako san vidi da rade na nastupima i cesto na smotrama klapa, sa 5 i vise mikrofona. i danas cesto vidin da u nekim klapama svaki pjevac ima svoj mikrofon.
medjutim, mene te snimke nisu zadovoljavale. nisan nikako moga dobit zeljenu sirinu, a kad bi okrenu na mono totalno bi se poremetili odnosi i kompletan zvuk bi splasnu. onda san na internetu nasa stereo tehnike i objasnjenja problema koja nastaju kod koristenja vise mikrofona i tad san shvati zasto moje klape zvuce tako usko. osim toga, tako snimljene klape gotovo je nemoguce smiksat jer uvik jedan pjevac pjeva malo sa strane od mikrofona a da drugi stane malo blize (narocito ako je to bariton), a o faznim problemima da ne govorin. onda san poce koristit ortf tehniku sa dva ista mikrofona (za to se koristi mached pair) i dva ista preampa. namisti bi mikrofone u sredinu 17cm udaljene jedan od drugoga i pod kuten od 110? (to je ko simulacija usi) i moje klape su 'narasle'. obicno bi kod snimanja svakom pjevacu dao po jednu naljepnicu i onda bi ih smjesti u polukrug oko mikrofona, otprilike da razmak od njih do mikrofona bude pola duzine klape (zbora) i poceli bi tonsku probu, tijekom koje bi ih ja malo pomica a kad bi dobi zeljeni zvuk i omjer svak bi sebi pod noge zalipi naljepnicu na pod da zna di mu je misto. u mixu bi samo doda kompresor i impuls crkve (convolution reverb) i to je to sto se klape tice, a mislin da je zbor sa vise pjevaca jos jednostavnije snimit i namistit na pravu udaljenost, ali neman iskustva po tomu pitanju. ![]() u svakom slucaju radi bi sa 2 mikrofona, bez obzira na solistu. njega bi stavi u sredinu i malo isprid zbora, tako bi ga dobi i naprid u zvucnoj slici. a zbor bi bio iza, kompaktan i sirok. :roll:
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Produkcija albuma | Eon | Vlado Georgiev | 1 | 26-02-2005 02:52 PM |