Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Hor , snimanje, produkcija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9834)

STUDIOTON 08-11-2004 11:39 AM

Hor , snimanje, produkcija

Quote:

Originally Posted by SandRob
ja bi za zbor koristi 2 mikrofona, ali mozda je bolje ovu temu otvorit pod 'produkcija'?!

Za hor sam koristio 4 kondezatora .. od tih cetiri , tri su isla za Hor a jedan za klavir ..

Hor broji 70 clana , sve je snimano u hali koja je zvuno odlicno projektovana,dakle bez vracanja zvuka ..

@ SandRob
zasto sa 2 mic-a na ovoliko brojni hor i solistu?

Eon 08-11-2004 12:29 PM

nekako je meni logicno ovo snimati sa sto vise mikrofona

puRe 08-11-2004 02:30 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
nekako je meni logicno ovo snimati sa sto vise mikrofona

zar se onda nece pojaviti neki fazni problemi ako uzmes hor sa milion mikrofona da snimas?

Eon 08-11-2004 04:57 PM

pa fazni problemi se rese sofverski kada se usnimi a koristis do deset usmerenih mikrofona i to bi trebalo biti dobro

puRe 08-11-2004 05:52 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
pa fazni problemi se rese sofverski kada se usnimi a koristis do deset usmerenih mikrofona i to bi trebalo biti dobro

ma bezi kakvih deset usmerenih mikrofona :D

hor je ionako sam po sebi zbijen, ti sa 10 mikrofona neces dobiti nista specijalno...pa i ovi sto rade muziku za filmove ne koriste toliko (10)

STUDIOTON 08-11-2004 05:57 PM

ma ne treba preterivati dobije se kontra efekat ..

Za ovoliko veliki hor i solistu 4 kondezatora je pun pogodak ..

dakle kao sto rekoh 3 za hor i jedan za solistu .. Interesuje me Sandrovo misljenje kako bi on to resio kao i svih vas jer se ovo ne snima svaki dan a svakako treba znati kako i sta kada se nadjete u ovakvoj situaciji da snimate horove na nepoznatom mestu .. Sandro je u "private"prici pomenuo da otvorimo novi post oko ovoga ..

Sandro, gde si se izgubio sad? :lol:

SandRob 08-11-2004 06:07 PM

ako bi ima 4 mikrofona, onda bi 2 stavi na klavir a 2 na zbor.

Vai 08-11-2004 06:20 PM

Slazem se sa Sandrobom, sa 2 mikrofona mozes da snimis hor bez problema. Kasnije cu skenirati jednu slicicu na kojoj je objasnjeno gde ce se cuti delovi hora (ili orkestra) u zavisnosti od tehnike mikrofona, i naravno u zavisnosti od paterna.

Poz.

Eon 08-11-2004 07:20 PM

Quote:

Originally Posted by puRe
Quote:

Originally Posted by Eon

ma bezi kakvih deset usmerenih mikrofona :D

hor je ionako sam po sebi zbijen, ti sa 10 mikrofona neces dobiti nista specijalno...pa i ovi sto rade muziku za filmove ne koriste toliko (10)

:roll: :wink:

SandRob 08-11-2004 07:42 PM

kad san prije 10-tak godina snima klape (to je ko mini zbor) to san radi onako kako san vidi da rade na nastupima i cesto na smotrama klapa, sa 5 i vise mikrofona. i danas cesto vidin da u nekim klapama svaki pjevac ima svoj mikrofon.
medjutim, mene te snimke nisu zadovoljavale. nisan nikako moga dobit zeljenu sirinu, a kad bi okrenu na mono totalno bi se poremetili odnosi i kompletan zvuk bi splasnu.
onda san na internetu nasa stereo tehnike i objasnjenja problema koja nastaju kod koristenja vise mikrofona i tad san shvati zasto moje klape zvuce tako usko.
osim toga, tako snimljene klape gotovo je nemoguce smiksat jer uvik jedan pjevac pjeva malo sa strane od mikrofona a da drugi stane malo blize (narocito ako je to bariton), a o faznim problemima da ne govorin.

onda san poce koristit ortf tehniku sa dva ista mikrofona (za to se koristi mached pair) i dva ista preampa. namisti bi mikrofone u sredinu 17cm udaljene jedan od drugoga i pod kuten od 110? (to je ko simulacija usi) i moje klape su 'narasle'.

obicno bi kod snimanja svakom pjevacu dao po jednu naljepnicu i onda bi ih smjesti u polukrug oko mikrofona, otprilike da razmak od njih do mikrofona bude pola duzine klape (zbora) i poceli bi tonsku probu, tijekom koje bi ih ja malo pomica a kad bi dobi zeljeni zvuk i omjer svak bi sebi pod noge zalipi naljepnicu na pod da zna di mu je misto.

u mixu bi samo doda kompresor i impuls crkve (convolution reverb) i to je to sto se klape tice, a mislin da je zbor sa vise pjevaca jos jednostavnije snimit i namistit na pravu udaljenost, ali neman iskustva po tomu pitanju. :)

u svakom slucaju radi bi sa 2 mikrofona, bez obzira na solistu. njega bi stavi u sredinu i malo isprid zbora, tako bi ga dobi i naprid u zvucnoj slici. a zbor bi bio iza, kompaktan i sirok. :roll:

All times are GMT +1. The time now is 09:51 PM.