|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Trebam savjet...Imam dionicu na kontrabasima, bas liniju koju svira el. bas i bubanj. Dakle, frekvencijski mi se kolju kontrabas, bas i kick...Kako da podesim EQ, a da ne ubijem kontrabase...Inace vrlo uspjesno uspijem dobiti da mi se bas i kick lijepo poklapaju, ali sad su mi tu i kontrabasi, a ne bi ih htio rezat u niskim frekvama da ne izgube svoju moc...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super Moderator
|
![]()
Ja uglavnom frekvencij0e koje se potiru resavam notchom iako je to punokompromisan nacin tj. gubi se puno na zvuku ali mu Q pojacam pa ga postavim na delu frekvencije gde je najglasnije poklapanje. Tu se odreze znaci deo frekvencije instrumenta ali frekvencije koje su na 0db odmah sa leve i desne strane pored notcha istog instrumenta pojacam kako bi dobio na izgubljenom kompromisu.
Ajde posalji deo pesme pa cemo videti o cemu radi
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
ma jasno je meni kako funkcionira notch...kazem, problem mijesanja kicka i basa uspijevam rijesit...zanima me da li postoje neka uvrijezena pravila kod miksanja kontrabasa kao sto postoje za sve ostale instrumente (ubit sve ispod 150Hz ako nije bas ili kick i slicne upute...). Znaci, koje su neke karakteristicne frekvencije kontrabasa i koliko ih mogu ubit ili pojacat, a da pritom ne unakazim njegov zvuk? Inace, EQanje radim s Voxengo GlissEQ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Za pocetak probaj okrenut fazu na kontabasu! To ti je onaj mali prekrizeni O u cubase-u pored kanala (na vrhu miksera ili u onom "e" prozoru lijevo gore). Sad slusaj jel ima razlike. Mozebitno ti se pojedu frekve basa i kontrabasa i fazno se poniste. Ovako kad jednome obrnes fazu mozda se pojacaju. Mozda upali...
Sljedece sta ces probat je da kontrabas pomaknes (ako ti je audio kanal) za par milisekundi. To ti je onaj horizontalni slider ispod volume i pan-a kad gledas s lijeve strane aranzmana. On radi to da kasni s reproduciranjem tog kanala. Probaj sa ne vise od 10ms. Mozda i jedna milisekunda upali... Probaj vrlo malo panirat kontrabas da ne bude s basom u striktnom centru stereo slike.... Ako ne ide onda se treba dobro poigrat s kompresorima. Mozda da bas malo jace komprimiras pa ga podignes. Ili kontrabas komprimiras. Ako ne ide nikako onda odustani. Onda to ne valja jer se stvarno frekve previse podudaraju. Nadji neki drugi sound basa ili iskasapi kontrabas u donjim frekvama. Naime, ako ga nikako ne mozes dobit van, onda to nije u redu snimka i sto god ti napravio to sub podrucje ce zvucat razlicito na razlicitim sound sistemima. Negdje ce bit okej a negdje totalna mutez...
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Klasican problem sa poklapanjem frekvencija. Opcija "Phase" sto kaze Shot ti nece pomoci u ovom problemu, jer "Phase" iskljucivo sluzi da bi se izbegle anulacije raznih frekvencija koje nisu u fazi, medjutim tvoj problem je taj da ti se elek. bas, kontrabas i bas bubanj krecu u otprilike istom frekvencijskom rangu (bas izmedju 32-220 Hz, bas bubanj 36-146 Hz i kontrabas od 24 do 150/200 Hz) ali jedan od njih ima veci nivo na nekoj frekvenciji i dolazi to "maskiranja" ostalih manje vise blizih frekvencija koje imaju nizi nivo. Da bi jedna frekvencija "maskirala" drugu, morala bi da bude oko 20 dB jaca, to je pravilo u psihoakustici.
Jedini nacin da to izbegnes je da kompresujes signal koji ima jace frekvencije u odnosu na frekvencije drugog signala, s tim sto bi kompresija prvog signala trebala da se izvrsi samo kada se pojavi drugi signal. Ne znam koju opremu imas i da li imas pravi kompresor ili koristis kompresor plugin, ili ako radis sa pravom miksetom ili sa nekim softverom radis mix. Hajde da predpostavim da radis sa pravim uredjajima. Ova vrsta kompresije se radi na sledeci nacin, preko inserta kanala gde imas bas (predpostavljajuci da ne cujes kontrabas kad u isto vreme svira bas i kontrabas) ubacis u "in" kompresora, "out" kompresora se vraca u "in" inserta. "in" i "out" inserta mozes da imas samo ako imas patchfield, ako nemas patch field slobodno iskoristi plug "Y" koji je sa jedne strane (koji ulazi u insert tvoje miksete) TRS, i druga dva krajeva (jedan za "in" i drugi za "out" kompresora) su TS. Ovo samo ako koristis pravu miksetu i ako imas pravi kompresor. Ako miksujes u nekom softveru i kompresor je neki plugin onda bi morao sam da se snadjes oko inserta i in/out kompresora. Eh sad, svi kompresori imaju "side chain" obelezen kao "s/c", to ti je kao insert kompresora, koji ima elek. kolo cija funkcija je da osposobi kompresor za rad samo kad se pojavi novi signal, bukvalno kao detekcija, tek kad se strani signal pojavi u side chain-u kompresor ce da radi, kad nema signala kompresor prestaje sa radom. Znaci imas elek. bas u kompresoru, sada na kanalu gde ti je kontrabas iz inserta izlazis i ulazis u side chain kompresora gde je elek. bas. Sa ovime postizes da kad god zazvuci kontrabas, zbog njegove konekcije u side chain-u ce se aktivirati kompresija nad basom. Znaci bas nece biti kompresovan ako u isto vreme ne zazvuci i kontrabas, kad u isto vreme i jedan i drugi zazvuce bas ce da se kompresuje i vise nece moci da maskira kontrabas, cuces i bas i kontrabas cisto. Sam vidi kako ces da podesis kompresor, kompresuj ga toliko da i bas i kontrabas zazvuce zajedno bez problema, znaci vodi se sopstvenim sluhom. Ovaj deo ti je obavezan ali ako hoces jos malo da istaknes kontrabas nad basom, primeni EQ samo u toj deonici, istakni kontrabas dajuci mu prisutnost, znaci igraj se sa srednjim frekvencijama, i naravno zlatno pravilo u vezi EQ, nemoj da dodajes, vec oduzimaj, oduzmi niske frekvencije da bi istakao srednje, ne povecavaj srednje da bi ih istakao, samo ces unakaziti originalan zvuk. Nadam se da sam ovo sto bolje objasnio, ako neki deo nije bio jasan obavezno javljaj ![]() Poz.
![]() |
#6 |
ton magistar
|
![]()
svi pulsarovi kompresori mogu radit u sc modu, a od vst pluginova sidechain ima db-D dynamics processor 8), samo sto mi se ne svidja ideja da kontrabas stisava bas.
![]() ja bi se malo igra sa eq-om na basu tako da mu srezem neke dominantne frekfencije u podrucju srednjih tonova. to se moze napravit sa nuendovvim eq-uom tako da ce pustit bas da svira solo (pazi da zvucnici ne budu previse pojacani), na prvom bandu suzit q na minimum i podignut band do plafona (+24db) i lagano setat u podrucju od 100 do 2000hz dok se ne cuje da se na odredjenoj frekfenciji zvuk toliko pojaca da pocne distorzirat. onda se ta frekfencija samo sreze za nekoliko decibela i rasiri se q (oboje po uhu i potrebi). tako bi napravit sa svakim bandom. takodjer bi pogleda na spectrum analajzeru di je kontrabasu dominantna frekfencija i pokusa bi i tu bass malo ustipat. virujen da ce nakon toga i kick doc vise do izrazaja, samo treba vodit racuna da bass i dalje zvuci 'prirodno' (ako produkcija to zahtjeva) - znaci nesmi se pretjerat. 8)
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
hvala, momci! bacam se na posao pa vam javim da li sam imao uspjeha...jedino je malo zahebano sto mi kontrabas nije kompresiran i varira u dinamici kao i ostatak stringsa pa se bojim da cu dobit pumpanje ako ga sidechainam...moram pazljivo s kompresijom...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Sandrob, zasto ti se ne svidja takva ideja?
Koliko sam ga ja shvatio, bas bubanj i elek. bas sviraju tokom cele pesme, medjutim kad udje kontrabas (ne znam koja je produkcija u pitanju, da li je kontrabas u ulozi sola ili prati ostale gudace, ako uopste ima ostalih gudaca!?!?) trebao bi da se istakne malo vise od elek. basa, znaci kompresujemo bas u odnosu na kontrabas. Ja sam do sada stalno tako radio i dobijao sjajne rezultate, ali samo uvek kompresovao kick u odnosu na bas. U svakom slucaju, kao sto si i ti rekao, sve zavisi od produkcije.
![]() |
#9 |
ton magistar
|
![]()
a neznan. nekako mi se cini da su kick i bas temelj pjesme i da se bas nebi treba stisavat ovisno o solo instrumentu. isto tako mi nije logicno da bass utice na solo instrument i stisava ga. nekako bi mi bilo logicnije da su kick i bass u side chainu ali da se kompresira bas u odnosu na kick.
doduse, side chain koristin vrlo rijetko. najvise kad radin jingleove koristin ga ko autofader kad ulijece spiker, ali ovo mi je nekako logicno, mada bi bilo zanimljivo provat sve opcije. siguran san da ti imas iskustva 8)
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ne odusevljava me pretjerano ideja stavljati bas i kontrabas u sidechain kompresije. Moglo bi se primjetiti da jedan od ta dva varira u volumenu. Mislim, sad je stvar ko kako voli. Ja na primjer ne trpim da mi se cuje bilo kakvo procesiranje.
Po meni tu jedna fina vintage kompresija na cijeli kontrabas rijesava mozda najbolje (u stvari najbolje rjesenje je maknut kontrabas al to ne moze... hihihi ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pre/eq & violina-DIY-? | player | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 05-02-2011 03:05 AM |
preporuka basa | drzox | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 17 | 07-12-2007 07:50 AM |
Mixanje Akusticne gitare | Mitjovan | Gitarska Produkcija | 6 | 06-04-2007 01:10 PM |