|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Od svih silnih mudrovanja....izmudrovo sam ovo...i ve? po?eo sa radnjom....Po?to nije sigurno koliko ?u se zadr?ati u tim prostorijama...i?ao sam na najjeftinije rje?enje....Na zidove(na kojima je (skoro) trula ?buka sam lijepio 1cmarsku spu?vu i ve? je soba gluvlja....Ali preko toga jo? mislim staviti ravne kartone, a na njih naljepiti kartone od jaja....strop bi i?ao u stiropor....a zid izme?u studia i re?ije ?u istre?ati sa raznim tepisima i svime ?to mi se na?e pod rukom, a na kraju ta spu?va....Spu?vu sam ve? ugradio....zna?i - nema povratka, ali mi mo?ete dati pametan savjet u vezi da li da dalje radim po istom planu ili da ostavim kako je da na bi ne?to pokvario....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Sto znaci da ti je soba gluha? To kad pljesnes pa ne cujes c.c.c..c... odjek? Ako ti je to dosta onda super. Samo to ti je gluho u onim gornjim frekvencijama. Bas frekvencije ce zvoniti isto ko i prije. To je ono sto se uhom tesko primjeti (jer vise ide u kategoriju vibracija nego zvuka). Vjerovatno ce ti sve u prostoriji zvucati pomalo mutno. Dovoljno je za probe bendova ali za snimanja bas i ne.
A kad si vec krenuo tim putem... Tepisi kao "zid" nece niti malo pomoci. Basevi ce prolaziti bez problema. Moras taj zid napraviti s gips plocama. Stavi ih na nekakav razmak od 15tak cm i napuni izmedju sa spuzvom ili mineralnom vunom. I pitanje je hoce li to biti dosta! Mozda treba cak dupli sloj gps ploce. A to sam siguran da ti se nece htjet raditi. Kartoni na spuzvama su ti tu samo zbog estetike. Nece puno pomoci zvuku. Pomogli bi kad bi u idealnom slucaju bili toliko hermeticki zatvoreni medjusobno i u kontaktu sa zidom da bi prostor izmedju zida i spuzve bio zatvoreni sustav, al izvest to s kartonima je prakticki nemoguce. Znaci samo su zbog estetike (sto i nije losa ideja... ozbiljno!). Barem se prasina nece uvlaciti u spuzvu da nakon par mjeseci cijela prostorija krene smrditi. Moglo bi to sve dobro ispasti za neki tip prostorija za probe bendova ali daleko je od dobro balansiranog zvuka. Imat ces solidnu apsorpciju visokih frekvencija i vrlo losu apsorpciju niskih. Mutno.
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
SHOT legendo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
istina....vjerujem ti u potpunosti....znam da je nemogu?e posti?i hermeti?ki zatvorenu spu?vu od zida a + jo? i karton....no fucking way.....Znam da tepisi nisu dobra izolacija jer ne spre?avaju niske...
A ?to se ti?e apsorbacije....koji je onda materijal dobar za apsorbaciju niskih i visokih?.......A ?uo sam i da nije dobro napraviti potpuno gluhu sobu, jer se tako ubiju neke iskoristive frekvencije.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
zamisli, kako bi se osjeca u "potpuno gluhoj" kontrolnoj sobi? ispali bi na zivce ![]() zato se u njima cesto ide na kombinaciju difuzora i apsorbera. princip je da direktan zvuk iz zvucnika lupa u neku nepravilnu povrsinu, koja ga razbija a onda se takav zvuk odbija u apsorbere, koji ga "kupe". za visoke frekfencije se koristi spuzva i sl, za srednje se cesto koriste gipsane ploce i/ili daske razlicitih sirina (volumena) koje vibriraju naslonjene na spuzvu. za baseve se koriste gipsane ploce i bas trapovi napravljeni od gipsanih ploca ili sperploce. sa visokima i srdenjima frekfencijama nebi trebalo bit vecih problema, ali basevi su zajebani. u nekim prostorima bas trapovi mozda nisu potrebni, a ako jesu, treba znat kako ih napravit da apsorbiraju problematicne frekfencije. jer ako se krivo napravi bas trap. kupit ce frekfencije koje ne treba i tako ces ucinit jos goru stvar nego sto je bila prije. baci malo oko ode 8)
![]() |
![]() |
#6 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Visoke je relativno lako pokupiti. Teoretski dovoljna je spuzva od par centimetara. Ma kvragu, i umjetno krzno mozes zalijepiti na zid i popit ce visoke. One najvise. Najlakse je skupiti one najnajnajvise frekvencije. Sto nize ides po frekvencijskom spektru, to je teze. Treba ti veci volumen za nize frekvencije. Znaci, sto deblja spuzva to ce nize pokupiti. Ali to ne radi ispod 500 hz. Zaboravi! Za pokupit niske frekvencije potrebna je masa. Vrlo jednostavno - siporeks je bolji od pune opeke. Ali i tome se moze doskociti. Najuobicajeniji nacin je da se napravi hermeticki zatvoreni zid koji je ispunjen mineralnom vunom. Mineralnom vunom jer je to svakako najjeftiniji materijal. Jeftiniji od spuzve. To ti kod nas zovu Tervol, iako je Tervol malo skuplja verzija koja se naziva "kamena vuna". Razlika izmedju kamene i mineralne vune je sto se kamena isporucuje u plocama, malo je gusca i lako se rukama radi. Mineralna je u balama i malo je pikava za prste pa se treba s njom raditi u rukavicama. Recimo da imas postojeci zid kuce. Nije bitno kakav je. Odmaknes od njega za deset centimetara umjetni zid od 1 cm debele gips ploce (knauf) i prostor izmedju napunis mineralnom vunom (okej, proces je naravno da prvo postavis mineralnu a tek onda lupis po tome gips ploce). Kad postavis gips ploce onda jos dodatno dlet gipsom zatvoris sve prostore na spojevima pojedinih ploca (kontaktne plohe) i na rubovima poda, stropa i bocnih zidova. Tako dobijes hermeticki zatvoren sustav. Po tom gipsanom zidu mozes zalijepiti spuzve i neke porozne materijale, objesiti neki teski debeli zastor ili sto god. Taj povrsinski sloj je onaj koji ce pokupiti visoke frekvencije. Ako to sve napravis na zidovima prostorije za snimanje imat ces zadovoljavajuce rezultate. Stos je isto tako (vrlo vrlo koristan) da napravis da ti zidovi nisu medjusobno paralelni. Tako ti u prostoriji ne postoji onaj neugodni "flutter" odjek (kad pljesnes rukama ne cujes vise pojedinih odjeka). Takodjer neke plohe zida moras ostaviti slobodne, bez spuzvi. To ti je da ti prostorija ima svoj odredjeni odjek - liveness odi se informirati na stranicam za koje ti je Sandro malo prije dao link!
![]() |
![]() |
#7 | ||
ton magistar
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |||
Administrator
|
![]() Quote:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
zakon....Sada kad sam stavio spu?vu na sve zidove(osim stropa i poda), akustika je "?ujno" bolja, ali jo? se ?uje ta neka reverbacija kod pljeska ruku, dali zbog paralelnih zidova, ili zbog toga ?to jo? moram napraviti strop, a i staviti neki tepih na pod?!....a planiram jo? to sve oblo?iti u kartone od jaja, ali se onda bojim da ne bi izgubio liveness prostorije....a zid koji dijeli studio i kontrolnu sobu jo? uvjek mogu izolirati sa druge strane(kontrolna soba)sa knaufom i kamenom ili mineralnom vunom.....sljede?i tjedan ?u kupiti audiotrakovu karticu maya 44 MKII...jo? moram rje?iti problem sa strujom(ne znam kako....help) i ROKENROL BEJBE.......a onda ?u lagano po?eti snimati prijatelje i prijateljice za sitne pare i upgradati konfiguraciju studia:SMRT....(
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Izolacija woofer-a od prostorije ispod | samsara | Monitoring | 13 | 14-03-2009 08:34 AM |
Pomoc oko akustike prostorije za bubanj. | Fly888 | Dizajn i konstrukcija studija | 68 | 26-02-2009 06:48 AM |
Velicina prostorije za studio | MACI | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 24-01-2005 11:05 AM |
Akustika prostorije za slusanje muzike | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 13 | 25-11-2004 02:12 PM |
Improviziranje gluhe prostorije.. | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 20-11-2004 12:24 PM |