Go Back   Rumski Forum > Video > Video editing (produkcija)

Video editing (produkcija) Ovdje mozete diskutovati o svemu vezanom za Video prokuciju (montazu, editing)...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-12-2015, 10:34 PM   #1
Mitjo
Junior Member

Question Chromakey

Nedavno sam se zainteresovao za video editing i snimanje. Prva stvar za koju sam skontao da bih trebao da potrazim pomoc tj. savet je famozni green screen tj. chromakey. Potreban mi je za kucne uslove snimanja yt snimaka. E sada, skontao sam o cemu je rec i kako to radi ali ne znam da li su moguce sledece mogucnosti ili je jedina solucija kupiti green screen sa interneta(sto i nije neka preskupa investicija). Naime, da li bih mogao uzeti boju sa neta, otici u farbaru i traziti da mi smute istu takvu. Nisam neki moler ali kontam da od dobijanja takve boje zavisi mnogo faktora(razredjivanje, picke materine(pardon)). Druga opcija koju sam imao u glavi kao eventualno moguca jesu posteri. Green screen boja i udri po stampacu pa onda lepiti na zid sa unustrasnje strane. E sada da li su ove opcije realne ili uopste moguce ne bih znao. Svaki savet je dobrodosao.

Sada nesto malo off topic.
Gde da trazim diffusion filter tj. frost gel za soft box i koliko bi me to izaslo za 2/3 soft boxa?
Mitjo is offline   Reply With Quote
Old 24-12-2015, 10:51 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Najjednostavija varijanta ti je fotografske pozadina u rolni ( http://www.prolightphotovideo.net/?p...5&sta=18&dtl=0) Kod hroma kija ti je svetlo najvažnija stavka (da nema senki itd.). Nijansa manje-više, naročito za te kućne varijante.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 24-12-2015 at 10:57 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-12-2015, 11:12 PM   #3
Mitjo
Junior Member

Default Re: Chromakey

Mnogo bre skupo kod ovih nasih, evo link sa ebay http://www.ebay.com/itm/6-x-9-ft-Gre...4AAOSwDN1URxTJ. Ista stvar samo 3 puta jeftinija. Moje glavno pitanje je bilo da li je farbanje tj. krecenje moguce tj. da li je lepljenje nekakve stampe moguce. Sto vise razmisljam to kontam da stampa nece moci jer se svetlost odbija u mnogo vecim kolicinama na papiru.
Old 24-12-2015, 11:19 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Ne samo što se svetlo odbija, nego i nema šanse da to izlepiš tako da spojevi budu nevidljivi. A i toner bi te koštao

Kolika površina ti treba? Ako je relativno mala mogao bi da ofarbaš rigips, ali ultrapedantno. Jako je važno da nema senki (neravnina) i da je nijansa apsolutno ravnomerna.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 24-12-2015 at 11:21 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-12-2015, 11:44 PM   #5
Mitjo
Junior Member

Pa nekih 3x4, ovako odokativno je, mogu sutra uzeti metar u ruke pa ga izmeriti u pincimetar.

Last edited by Mitjo; 25-12-2015 at 12:12 AM.
Old 25-12-2015, 09:23 AM   #6
kokakolije
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Mitjo View Post
Pa nekih 3x4, ovako odokativno je, mogu sutra uzeti metar u ruke pa ga izmeriti u pincimetar.
U biti, kad napravis pravilno svjetlo, manje neravnine se daju vrlo lako izbaciti u fazi kijanja...
Za pocetak odaberi zoom faktor na kameri/aparatu jer sa vecim faktorom hvatas manje pozadine.
Naravno, kamera mora u tom slucaju biti sto dalje.
Bitno je posebno osvjetliti pozadinu a posebno sebe.
Sve se to moze sa "uradi sam" varijantom, pogotovo sa led rasvjetom koja je jeftina i dovoljno dobra.

Nijansa je nebitna...u biti, bira se ona koje najmanje ima na glumcu...tako da ju najlakse izoliras i izbacis iz slike.

Nije to vise neki "rocket science"...youtube je pun odlicnih tutorijala bas za ovakve kucne varijante

https://www.youtube.com/watch?v=XR1nUAchiM0

Last edited by kokakolije; 25-12-2015 at 09:40 AM.
kokakolije is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2015, 09:21 PM   #7
obicni user
Member

Ako smijem...
Mozes nabaviti i platno, no iako nijansa nije bas da mora biti kao na yutubu, ipak je bitno da bude zelena ili eventualno plava ako radis sa "glumcima" Naime tih pigmenata nema u koži lica. Znaci moci ceš podesiti veća odstupanja od uzorka pozadine a da ne sjbeš lice. A u kućnim uvjetima teško da ćeš dobiti idealnu pozadinu bez sjena. Tim više što ni zoom neće uvijek dolaziti u obzir. Ne vjerujem da će ti uvijek trebati samo faca koju ćeš montirati u okolinu iz Avatara.
Naravno "glumac" ne smije na sebi imati odjeću iste nijanse osim ako ne zeliš da i on djelomično nestane. No koja god opcija da dođe u obzir svjetlo će igrati odlućujuću ulogu. No kad jednom uspiješ sve ostalo je igra. No kod osvjetljavanja zaboravi bilo kakvu lampu direkt u podlogu.
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2015, 11:38 AM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
No kod osvjetljavanja zaboravi bilo kakvu lampu direkt u podlogu.
Kako sad ovo? Pa to je najvažnije.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-12-2015, 01:39 PM   #9
obicni user
Member

Ja sam amaterski isprobavao svasta. Sto god da sam probao okrenut direktno u pozadinu uvijek sam dobio tocku koja je osvjetljenija od ostatka i poslije radi problem. Pa sam smišljao razne fore, igrao se fotografa sa kisobranima i bilo je bolje. Također od svega sto sam probao u home made najbolje se pokazao zeleni zid pofarban mat- bojom . Inace imam u kuci puno farbi ali zelena se pokazala najboljom. I kao sto sam rekao nije bio problem snimit facu. Uvjek mozez zupirat da ostane malo povrsine. Ali kad snimas hod i cijelo tjeleso onada su problem i sjene ali jos vece su one svijetle tocke ili crte od reflektora. Druga je stvar ak raspolazes sa malo profesionalnijom opremom. Ali kolko sam skontao radi se o amateru koji je otkrio snimanje i cemu sluzi kroma ki. Jbga jel spreman odvojit lovu koja ce mozda za dva mjeseca otici u zaborab. Dakako mozda je i sve ovo krivo. Ja nisam profi.
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2015, 03:32 PM   #10
kokakolije
Junior Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kako sad ovo? Pa to je najvažnije.

Pozdrav,

Vasa
Nije...najvaznije je ravnomjerno osvjetliti pozadinu.
Sa lampom (bez difuzora) uperenom u zid dobijes tocku koju kamera vidi bolje nego oko.

Za pocetak je mozda najbolje sto jaca zarulja na sredini sobe, upakirana u neki jeftini China box (oni okrugli drveno-papirni lusteri od kineza) koji ce dovoljno osvjetliti cijeli prostor...nesto slicno koristimo sve vise i u filmu i to odlicno radi.
Onda se jos malo poigrati sa licem i to je to.
Uglavnom...kamera voli svjetlo...sto ga vise imas, lakse ti je raditi
kokakolije is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules