Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2014, 07:18 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Analog karakteristike

Tra?io sam, tra?io sam, tra?io ... i ... nisam na?ao. Svugdje samo specifikacije, dimenzije, op?ti podaci.
Postoje li igdje npr. dijagrami u kojima se mo?e vidjeti kako neki NPR. analogni preamp farba signal u 'praznom hodu'.
Zanimalo bi me također i za EQ's, i ostale sprave.
p.s. Mo?da ne znam pitati. Evo dodatno : postoji li čujna karakteristika uređaja kada neko uho mo?e reći : ovo je Avalon*** ili ovo je Massive***, i sl.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2014, 07:55 PM   #2
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Analog karakteristike

Postoji naravno cujna razlika, i merenjem se moze doci do neke karakteristike koje taj uredjaj izdvaja, ali bitna je ona cujna razlika, naravno to nije tako jednostavno, ali u odredjenim kombinacijama mikrofon pre amp za odredjeni zvuk koji se zeli postici se koriste bas te kombinacije. Kupiti neki uredjaj sam za sebe nista ne znaci, jer je ceo lanac, a onda i prostor u kome se snima neki zvuk, jako vazan. Da bi se sve to culo potrebno je probati sve te sprave, potrositi puno vremena i tek onda imati predstavu koju mozes da koristis u snimanju.
Iz mog iskustva razilek medju uredjajima i to visoke klase su ogromne, ali sve zavisi sta zelis.
Braca is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2014, 08:08 PM   #3
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Analog karakteristike

Hvala Braca.
Ovo je razlog za?to sam otvorio temu :
Imam saturatore koji farbaju karakteristiku različitih uređaja.
Pitanje je : da li se oslanjati na sluh pa stalno vraćati u miks u postupku dorade, ili unaprijed znati 'goli' karakter pa preduprijediti multipliciranje karaktera u dijelu koji bi pravio 'probleme'.
To sam već isprobavao. Ali, nisam zadovoljan načinom na koji moram doći do rezultata, a to je stalno pipkanje mic po mic. Dok ja nadođem do tačne pozicije, u?i se umore i već u jutro to nije ono ?to sam noć prije čuo. A to traje dan i po - dva.
Ali, da se razumijemo : vrijedi svake sekunde pipkanja. Jedino ?to zna biti mučno.
Eto.
alfom is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules