Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-04-2011, 12:44 PM   #1
File
Senior Member

Default Analog summing

Pitanjce: Samo ?elim 'probat' napravit jedan mix out of the box pomocu mackie mixera....Karta mi je focusrite liquid saffire i ima 8 balansiranih izlaza....zanima me na ?ta bodem taj balansirani kabal u mixeru...na mikrofonski xlr ili na line input (koji je predpostavljam instrumentalni)....da li to onda znaci da se koriste OPET preampi ali od mixera...ili mo?da bodem na insert, ali to onda nije balansirana veza.....kako se to radi...vjerovatno je jedan mogući odgovor bez filozofije...al ja ne znam...pliz pomoć
File is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 12:58 PM   #2
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Analog summing

Line in

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2011, 02:14 PM   #3
File
Senior Member

hvala
Old 27-04-2011, 02:43 AM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

imaš thanks button u donjem delu ekrana.. slobodno ga stisni )
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2011, 10:12 AM   #5
File
Senior Member

Old 04-05-2011, 08:53 AM   #6
File
Senior Member

Ok...veza je znaci focusrite output > mackie line input
Jel veza mora bit balansirana ili moe? i da nije?
jel bi valjalo uzet klotzove mikrofonske kablove i neutrikove stereo banane i napravit balancirane kabliće ili ??? tra?im najbolju soluciju
Old 04-05-2011, 09:05 AM   #7
sira
Senior Member

sira's Avatar

Balansirana veza je bolja, ali na tako kratkim kabelićima vrlo vjerovatno mo?e i bez nje bez problema.
Linijski ulazi na mixetama su ti također balansirani i ako su izlazi iz kartice balansirani, ?teta je ne upotrebit balansiranu vezu
sira is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2011, 11:26 PM   #8
File
Senior Member

Evo upravo probavam...
Nai?ao sam na problem - dosta velik, ne razumijem uopce kako da to objasnim...
Poku?avam znaci vec jednu gotovu produkciju (s kojom sam dosta zadovoljan) provuci kroz taj mackie mixer da vidim hoce li biti bolje...ok grupirao sam sve i izvukao van i to snimio...naravno da je level manji nego ?to je unutar nuenda jer ide na line in etc....
Znaci kad usporedim npr gitaru ili bubanj direktno iz kompa i ovaj zvuk ?to sam snimio preko mixete je identican....ali kad provucem sve kroz mixer...i kasnije taj kanal podignem do levela kako je bilo i sve prije mixera...i pustim ga kroz master kanal na kojem je mastering...ovo kroz mixer je ne?to sasvim drugo...ne mogu ocijeniti ni jeli bolje ili lo?ije (u ovom slucaju je lo?ije jer ka?em vec je produkcija gotova i bio sam zadovoljan s njom, ....a sad je lo?ije jer su omjeri instrumenata totalno drugaciji, a ne razumijem za?to)..dok kad 'rekao sam' uspoređujem instrument po instrument sam mi zvuci identican, pa cak i preko mixera malo topliji...u cemu je problem...da li je to normalno...i dali jednostavno od pocetka moram raditi preko mixera a ne sad zvuk koji sam napravio vec i prilagodio unutar nuenda sad da ga teram van...ali i dalje mi nije jasno....sve je na nuli, koliko znam samo bi trebao dobiti vi?e headrooma i vi?e detalja...za?to su omjeri instrumenata totalno drugaciji? i cini mi se da ima dosta vi?e low enda????
Old 30-05-2011, 12:01 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

To zavisi od milion stvari...

Nisam sad pohvatao jel si terao kanale ili samo stereo...?
Ako je stereo, pa ni na ssl neces dobiti skoro nista... Sa analognim mixerima je fazon u kolicini (kanala) vise nego u "farbi" jednog...

Drugo analog to digital alignment nije do dan danas resen. Po EBU (European Broadcasting Union) je to -18 dBFS...
Francuzi, ameri, britanci ovi ~ oni imaju opet razlicito tumacenje, ne znam sad tacno na pamet, ali varira od -22 do -14 dBFS kako kome dune... I nije reseno do danas, nije ni moralo, davno je prestalo da ih zanima jer je krenula RMS trka koja jos traje,pa im se ye6e za analog domain...
Dakle koliko je to: 0 db - u digitalu... ?!?

A ti kazes poravnao si sve na nula... Mislim, kontam ja sve, ali kapiras sta kazem... U analogu rms varira na istom peak-u...
A gde je to sto je to jeftiniji mixer, mada sam dobijao i sam sa svojim Onyx-om brutalne rezultate... A gde je sto drugih faktora...

Mozes eventualno nesto dobiti ako sve kanale proguras pre produkcije, ali sta ces dobiti... moze biti ok, ali i ne mora... Velike su polemike jos oko toga, pa je najbolje osloniti se na licni afinitet.
Dakle, ako tebi radi, onda guraj tako!

Last edited by Bockie; 30-05-2011 at 12:05 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2011, 07:29 AM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

pa eto...dobio si nesto, ko sto kazes...malo ti je "toplije" po instrumentima i imas "malo vise low end"-a. To su vec neke stvari koje analogni mixer dodaje.

A to sto si "isao do nule" to vec u analognom svetu ne znaci mnogo...

Fora je da TI podesis instrumente / kanale, i da izvuces sto vise od tog mixera...ne do 0 ili cega vec..nego najvise sto moze od signala a da ne distorzira ili cak moze i da distorzira (ako lepo zvuci). Time si dobo malo "boje" od tog miksera na instrumentima.
U principu, ko sto si i sam rekao - bolje je da od pocetka krenes sa usnimavanjem kroz mixer (ako mislis i cujes da ti je tako bolje) nego da na kraju provlacis master ili grupe...
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules