Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-11-2012, 02:21 PM   #1
Gillette
Member

Default Mo?e li ovde da dođe mikrofon ?

Pozdrav svima, nadam se da postavljam pitanje na pravom pdf-u.
Već dugo ne smem da se ohrabrim da ispovezujem neke stvari u svom malom kućnom studiju. Nisam profesionalni muzičar, tako da sve poku?avam sam, a na forumima ima dosta ljudi koji su odavno u tom svetu i valjda polaze od toga da se neke stvari podrazumevaju, tako da dobijam uglavnom neupotrebljive odgovore, pored kojih moram da tra?im dopunske, da istra?ujem i učim itd.
Naravno, nemam ni?ta protiv istra?ivanja i učenja, ali kako je moja osnovna ?elja pre svega da sviram, a ne da se toliko bavim hardware-om, utoliko bih voleo i odgovori da budu ?to jednostavniji.

Evo kakva je situacija:

-Najpre sam ?eleo da iskoristim kompjuter za snimanje gitare. Prvi saveti koje sam dobio bili su da moram da nabavim eksternu zvučnu karticu, te sam se tada i dao u istra?ivanje koju da uzmem. Kako nisam raspolagao sa ne znam kakvim novcima, izabrao sam ne?to ?to ima zvučnu karticu u sebi, ali slu?i i kao Midi-kontroler. Malo tra?io recenzije po netu, malo gledao snimke (a plus ima i klavijaturu, koja mi je dobro do?la da se malo podsetim sviranja klavira) i izbor je pao na M-Audio ProKezy Sono 61.
Ovde prila?em sliku koja će biti korisna za pitanje kasnije

http://www.maudio.co.uk/images/globa...ono61_Back.jpg

To je uređaj koji se priključuje na USB i privh nekoliko nedelja je sve lepo radilo (naučio sam ?ta je DAW, ?ta je VST, skinuo 150 hiljada raznih virtuelnih zezalica, instrumenata..a onda sam počeo da dobijam plave ekrane i naravno, morao da preinstaliram OS)

Posle toga, dobro isprepadan plavim ekranom, re?io sam da koristim samo jedan DAW, i samo one VST-jeve koji mi trebaju, ili.. makar blizu.
Ako pogledate sliku ovog midi-kontrolera, videćete da on pozadi ima ulaze i za instrument i za mikrofon.

Ja sam do sada u ulaz za instrument uključivao gitaru i uz pomoć Reaper-a i Amplitube, Guitar Riga snimao neka svirkanja (sa manje ili vi?e ?uma, ali sam nekako i oko toga naučio da koristim Noise Reduction programe , pa to nekako ide)
Sada je (i to je sada sr? ovog topika) do?lo vreme da tra?im neki mikrofon.

Kao ?to sam napomenuo, midi-kontroler ima ulaz za mikrofon, ali..tu nastaje dilema ? koji - i kako to priključiti.

Napominjem da mi kontroler slu?i i kao default Sound Card, te da sam onu integrisanu u MB PC-ja, zaobi?ao.

Zbog te okolnosti sam zvučnike priključio na midi-kontroler.
Dakle, za snimanje glasa bih uzeo neki sasvim budget microphone od oko 100 evra (recimo neki kondenzatorski Behringer B2-pro, mada je i tu neka va?a preporuka dobrodo?la) ali kako da ga priključim, a da opet zaobiđem PC zvučnu karticu, već da sve ide kao i sada.

Ako ubodem samo mikrofon, čuo sam da to neće biti dovoljno već da moram da nabavim i makar neko pretpojačalo. Ok, ali da li sa ovim kontrolerom to mo?e tako da radi?
Vidim da sada ima i USB mikrofona kao ?to je recimo ovaj

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...rski-mikrofon/

ali ako njega ubodem u USB to znači da tako zaobilazim Midi-kontroler i idem preko zvučne kartice koju sam izbegao na prvom mestu (mogućih problema sa latencijom, boljeg zvuka isl)

Ili je i ovaj mikrofon sasvim dobro re?enje - ali bih onda morao da negde u softveru ne?to sređujem kako bi ispalo da i taj usb-mikrofon ?vidi? glavnu zuvčnu kartu, tj midi-kotroler?

Mislim da bi za moje potrebe usb mikrofon bio odličan i najelegantnije re?enje (a i ni?ta lak?e nego samo ubosti ga u usb a ostaviti na midi-kontroleru ulaze za ne?to drugo ?to bih eventualno priključio - tipa procesor za gitaru isl) ? a opet, ne bih da kupujem usb mikrofon koji će da ?vidi? samo PC karticu koja mi nije default.

Izvinjavam se na preop?irnom uvodu, ali namera mi je bila da vam ilustrujem koliko sam u svemu ovome amater i da mi trebaju zaista jednostavni odgovori kako je i ?ta sve moguće sa ovom opremom ?to imam i kako bih je eventualno nadogradio na pravi način. Hvala unapred.
Gillette is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2012, 02:46 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Mo?e li ovde da dođe mikrofon ?

Mislim da taj kontroler na mikrofonskom ulazu ne daje fantom napajanje (+48v) bez kojeg će kondenzator ostati nem.
Dakle, proveri prvo da li ima Phantom power i gde se pali ako ga ima uopšte, jer bez njega kond.mic zaboravi...

Odnosno, moraćeš i neki preamp ili nešto što ima fantom, ako mora kondenzator, a to onda donosi nove troškove i dileme...

Ako ipak ima, Audiotehnica AT2020 je odličan izbor. 120 evra je nova. Može svašta da snima veoma korektno...

Ako ne, toplo preporučujem Shure Beta 57, (ne 58) .
To je legendaran mic, obavezno nabavi kod ovlašćenog distributera (ima ih u svim većim radnjama) jer su jako česte kineske kopije koje su smeće, a ovako ide pride i garancija.

Sa njim možeš lepo raditi i vokale i gitare akustične, gitarska pojačala, udaraljke, zaista odličan višenamenski kvalitetan dinamički mikrofon....

Povezuje se xlr-kablom...

Uzmi najmanje Klotz ili Cordial ili neki malo kvalitetniji kabl, i to je oko 10-15 evra za 5 metara da znaš...

Mislim da je nova Beta 57 oko 120-30 evra... Ponude "na crno" za 90-100 obavezno ODBIJ. Fake su...a provlačile su se i ovuda...

Do sad nisam čuo USB mic koji pošteno radi. Ograničenja su uglavnom na bitaži (max 16 bit) ili frekventno ili slično...
Ali, možda ima i dobrih, ne znam, kažem da ih ja zaobilazim u širokom luku...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2012, 02:55 PM   #3
Gillette
Member

Hvala, zaboravio sam da napomenem - ovaj midi-kontroler nema fantomsko napajanje.

Dakle, ostaje pitanje - ako uzmem neko fantom napajanje, da li će to moći da se pove?e sa ovom klavijaturom?
Old 14-11-2012, 03:46 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Postoji par proizvođača uređaja koji je SAMO uređaj koji daje +48v i "kao" ne utiče na signal. To je sprava koja je između mikrofona i klavijature. Dakle još jedan mikrofonski kabl i takav uređaj će koštati minimalno 50-60 evra. Meni to deluje kao nepotrebna vratolomija u tvom slučaju.

Nemoj samo da bežiš od dinamičkog mikrofona "jer je kondenzator bolji"...! Nije, razlika je u principu rada, ali i jedan i drugi, ako su kvalitetni - koštaju dosta.

U ceni dinamičkog mikrofona koji sam ti predložio, drznuću se da kažem, NEMA dobrog kondenzatora sa takvim karakteristikama.

Dakle, izbor je na tebi, dobar dinamički mic, priznat, poznat, koji će uvek vredeti i ako se prodaje kasnije ili smeće od kondenzatora sa vratolomijama oko izvodljivosti da proradi u tvom set-up-u...

Svakako je to za kućni rad, nećeš snimati Stinga, već tebi za demo-e, zabeležbu ideja itd...

poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2012, 03:52 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Samo da podsetim da je cela ova priča već vođena pre više od godinu dana u okviru teme http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38357 (od posta #4 nadalje)

Zašto se ja te teme sećam bolje nego Gillette koji ju je onomad postavio?

Pozdrav,

Vasa
Old 14-11-2012, 06:10 PM   #6
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Samo da podsetim da je cela ova priča već vođena pre vi?e od godinu dana u okviru teme http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38357 (od posta #4 nadalje)

Za?to se ja te teme sećam bolje nego Gillette koji ju je onomad postavio?

Pozdrav,

Vasa
jao Vaso, ako mi veruje? na to sam potpuno zaboravio

Mada je tada tema bila o monitorima i kako da ih priključim.
U međuvremenu, nisam uzeo te Adame, jer su mi bili preskupi (dal da ispričam svoj blam kada sam oti?ao u Artist sa 250 evra i sav srećan poneo i neku kintu dodatnu za taksi, kad mi dečko reče kako je to cena za KOMAD!..A ja ga jo? zamolio da mi ih pusti,d a eto čujem kako zvuče pre kupovine..)

eto, tada ih ne kupih, novac ode za ne?to drugo, a sada mi kao monitori slu?e 2x2 PC Creative Inspire zvučnika (sa sve wooferom ispod stola). Dva zvučnika levo i dva desno..i, iskren da budem - ne zvuči mi to uop?te lo?e.

Jedino ?to nisam uspeo da nađem neki jack koji bi odgovarao (u prodavnici koja prodaje te stvari, reko?e kako takav konektor ne postoji )

evo i kako sam to re?io..

e sad, jo? jednom se izvinjavam ?to otvaram temu koja je zapravo slična. Mada, iskren da budem, tada sam ovde nai?ao na najstručnije odgovore i dosta mi je rasvetlilo stvari. A opet, mikrofoni su posebna priča, iako naravno mene ne zanima (niti mogu toliko da ulo?im) neki profesionalni kvalitet.

Na jednom forumu sam okačio ovo ?to sam snimio i neko mi reče kako to "ima dosta ?uma"
Mo?da kada se proveri nekim uređajima i "megahercima"..ali meni je to SASVIM ok kao zabele?ba ideje isl

http://soundcloud.com/gillette-wilkinson/etno

eto ako nekoga zanima mo?e da poslu?a
Old 14-11-2012, 06:24 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gillette View Post
jao Vaso, ako mi veruje? na to sam potpuno zaboravio

Mada je tada tema bila o monitorima i kako da ih priključim.
Da, tema je započeta zbog monitora i od posta #4 nastavila putem mikrofona i svega ovoga. Pa eto, već si dobio sve odgovore...

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules