Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2012, 02:33 AM   #1
BillySound
Junior Member

Default Pomoc oko particija - kako da raspodelim memoriju?

Pozdrav, moze li neko da mi pomogne oko particija na kompu koji ce da sluzi iskljucivo kao DAW...znaci nece imati igrice, muziku, filmove bla bla...znaci cisto za rad...Imam hard 500gb pa ako neko moze malo da mi pomogne oko raspodele memorije i formiranja particija, koliko gde raspodeliti, koliko particija da napravim itd...mozgujem al sve mi se cini "ovde ce da bude previse, ovde premalo..." :\
BillySound is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 03:51 AM   #2
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Pomoc oko particija - kako da raspodelim memoriju?

pa za normalan studijski rad 500 giga je ipak premalo...
ne salu na stranu, mozda je bolje da ulozis u neki terabajt ili 2tb hard ako planiras da punis vst bazama a da taj od 500 recimo koristis kao sistemski disk, pa ces tu imati i za slike i igrice i filmove itd itd
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 05:05 AM   #3
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

gde malo ljeb te?? u mene jedan od 1TB, 100gb za sistem, sistem zauzme 13-20gb,, i 80 mi je folder vstiplug,, ima ih dosta sto nemozes promenuti lokaciju semplova pa zauzme,, inace da samo DLL ne bi zauzelo ni gigabajt.,, naravno ode sve u program files narocito mnogo ih sto kazem ne moze se promenuti u instalaciji putanja,., ostali? jedno 450gb mi je za semplove , loop, i vsti ove sto mogu usmeriti na taj disk.. i kad skontam sve je to previse,, ako malo radis sa vsti (koji vecina zauzimaju premnogo a slabo daju rezultate) onda dosta ti je i 100gb free za audio,, napravis par projekata,, prebacis na dvd oslobodis i vozi opet.. realno meni 200gb je i preivse,, proberem nakon 10 god sveg i svaceg sta valja, ostavis 10-20 vsti vrh, napravis folder proberes najbolje loop, jedan folder drum kitove semplove,, ostalo kontakt ovo ono sta radis, i dosta.
zasstoo? nemozes dobit masno realistiku sa vsti samim, zato bolje ostavi sta valja ostalo snimaj audio zive instrumente ako imas uslove priliku i ljude,, jebes vsti..

ja sad kad skontam da je 50gb harddisk bio bi mi dovoljan, instalirao bi cubase5,, njegovi efekte, waves 8- 9 ,, par jos poznatih paketa FX, neki dobar sempler,, virtual gitare, nexus, halion od cubesa imas, vanguard, xphraze, realguitar sve tri,, efekte za gitare,, vocal antares, melodyne,, geist i nativ instrumente poneke,, to je to,, kojih 1GB svega?! adiooo..
msm, mozes ti imat sve sto postoji na netu na 2x2TB,, al cemu??
ti diskovi ce otic za dve godine, napravio si sebi trosak, valja opet te 2x2TB prebacit na nove diskove koji su skupi ,, i jebes sve,, jos ako pukne disk nedaj Boze, nema te u romingu.
Sto manje al dobrih stvari to bolje. od sad tako.
tako mozes onda sam skontati koliko ti bas treba necega,,
poz
branoy is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 07:46 AM   #4
fix3r
Member

Particionisanjem jednog jedinog diska ne dobijas tehnicki nista u Windows-u, samo nameces sebi nepotrebne restrikcije.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 09:57 AM   #5
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Particionisanjem jednog jedinog diska ne dobijas tehnicki nista u Windows-u, samo nameces sebi nepotrebne restrikcije.
Sa ovim poslednjim se ipak ne bih slozio. Dobijas malo bezbednosti i konfora u slucaju raspada sistema, koji mozes reinstalirati po zelji bilo kada, znajuci da su ti podatci bezbedni na drugoj particiji.

Vec 70GB je dovoljno za vrlo obiman DAW, ali ako ce i swap biti na C: onda ipak 100GB prva particija.

Vidis iz Branoyevog posta, nekim korisnicima je dosta i malo prostora na diskovima, ipak, ako pricamo o arhitekturi DAW-a, idealno je imati fizicki odvojen sistem, banke i snimajuci HD, za optimalne performance.

Naravno, to mozes i kasnije da dodas.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 10:30 AM   #6
fix3r
Member

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Sa ovim poslednjim se ipak ne bih slozio. Dobijas malo bezbednosti i konfora u slucaju raspada sistema, koji mozes reinstalirati po zelji bilo kada, znajuci da su ti podatci bezbedni na drugoj particiji.
Kako kome odgovara, ne odvracam nikog. Ali particije treba izbegavati, prosto receno. Nema razloga za njima. Ako ti jedan krah sistema, ili celog drajva, odnese sve sa sobom onda ti podaci i nisu tako bitni, inace bi imao backup. Ne znam zasto ljudi i dalje na Windows-u dele drajvove na gomilu nekih particija, valjda navika iz starih dana kada jedna particija nije mogla biti veca od xyz gigabajta? Particionisanje malih drajvova (500GB i nize) samo ogranicava raspolozivi prostor.
Old 11-09-2012, 10:36 AM   #7
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Za ozbiljan DAW potrebno je tri HDD ( ne tri particije, 3.posebna HDD), sa tim jednim HDD od 500.GB je moguce za pocetak ali kasnije obavezno jos 2.HDD.
Mozes ovako:
1.particija Sistem 100.GB
2.particija Audio (na kojoj snima DAW) 100.GB
3.particija Semplovi (na kojoj instaliras banke semplova).

Moras imati u vidu da ce ovo biti opterecenje za taj HDD jer u radu iste glave HDD-a moraju "setati" na tri particije.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 04:55 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ako ti jedan krah sistema, ili celog drajva, odnese sve sa sobom onda ti podaci i nisu tako bitni, inace bi imao backup.
To je ?iva istina, ali mislim da je Khan zapravo hteo da ka?e da posebna sistemska particija omogućuje formatiranje sistemskog drajva i instalaciju "from scratch"... ne verujem da je mislio na hardversku propast samog diska.

Pozdrav,

Vasa
Old 11-09-2012, 05:51 PM   #9
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Kako kome odgovara, ne odvracam nikog. Ali particije treba izbegavati, prosto receno. Nema razloga za njima. Ako ti jedan krah sistema, ili celog drajva, odnese sve sa sobom onda ti podaci i nisu tako bitni, inace bi imao backup. Ne znam zasto ljudi i dalje na Windows-u dele drajvove na gomilu nekih particija, valjda navika iz starih dana kada jedna particija nije mogla biti veca od xyz gigabajta? Particionisanje malih drajvova (500GB i nize) samo ogranicava raspolozivi prostor.
isto misljenje...kad sam rekao da je malo nisam mislio da je nemoguce vec da je ogranicavajuce za neki obimniji studijski rad, kapiram Branoy, moze se sve i uz odricanje, ali nekad iskreno pored svih briga oko studijskog posla i projekata ne mogu da razmisljam dal imam dovoljno prostora na hard disku za nesto. Drugo, nekome je daw potreban recimo samo za komponovanje, dok neko ima recimo 500gb-1tb baza, vstova, audio semplova itd itd, i plus snima recimo 10ak projekata simultano, i slozicete se i ti sejvovi sa svim tejkovima ne zauzimaju malo... a trece, (ovde se vec ja ogradjujem ne znam da li drugi isto praktikuju to) stalno izlaze nove baze sa poboljsanim zvucima, te grand piano, te stringovi, a treba ti recimo 30giga samo da ga "pozajmis" preko torenta i jos 30 da ga raspakujes ... a ja "pozajmljujem" sve sto je koliko-toliko dobro u etru pa ako mi se ne svidja srezem na diskove i stavim u fioku, mozda nekad pritreba... ne kazem da je nemoguce, radio sam i na 40 giga ali sam se rasteretio sa 2 harddiska (2tb i 1tb backup) i plus sistemski disk
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 11:14 PM   #10
fix3r
Member

Sta vi radite tim kompovima kad morate da ih reinstalirate stalno i kad je to jedna od akcija na koje se komp sprema od starta? Ja komp reinstaliram samo kad ga spremam "za udaju"

Razumem ja da ljudima ne treba vise od jednog diska, ili ne mogu da priuste, ali ipak uz mali izdatak moze da se ekstremno ubrza DAW PC.

Moj konkretan primer sto se diskova tice - Windows se nalazi sam na SSD disku od 60GB (OCZ), ne smeta DAW-u, i kosta 35 evra. Ja ne koristim vise od 100GB semplova (uglavnom MOTU Ethno, MachFive, nesto Kontakta) i bas sam ih juce prebacio sve na SSD diskove. Cene ovih diskova postaju jako pristupacne i savetovao bih svakome bez izuzetka da uzme SSD na mesto diska koji se najvise "treshuje" i koji ima gomilu random citanja i pisanja. Nekome ce to biti audio disk, nekome sempl disk, itd.
Dva SanDisk Extreme SSD-a od po 120GB, vezana u RAID-0 (tako da se vide kao jedan od 240GB) sada daju preko 1GB protok u sekundi(!) sa zanemarljivim pristupnim vremenom i nevaznim efektom fragmentacije. To je sve kostalo 150 evra. Dzabe, a ubrzanje u odnosu na standardne diskove je apsolutno nemerljivo. Sve zajedno samo 185 evra, a garantovano najbolji apgrejd za te pare.

OK, moja cela poenta - Particionisanje nece pomoci performansama, naprotiv. Bolje je ustedeti jos tih 50-100 evra (zavisi za koji sistem) i uzeti kvalitetan i dobro zamisljen komplet diskova nego krenuti sa trekovanjem na jednom 500GB disku koji pocne da stuca jer ne moze da povuce sve semplove iz kontakta i jos da snimi zive audio kanale (i onda krece cela muka oko friza traka i slicni smorovi). Na srecu diskovi su poceli ponovo da se vracaju na normalni nivo cena a i prethodna generacija SSD diskova (SATA-2) je uglavnom svuda na rasprodajama tako da je verovatno savrseno vreme da se obnovi arsenal za male pare.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules