Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2012, 01:33 PM   #1
silent
Junior Member

Default Početnik; mix i produkcija

pozdrav
novi sam ovdje i imam pitanje. Ima li tj zna li netko za kakav manual,tutorial za mis i produkciju za po?etnike.Dakako ne na?em jeziku. Naime mo?e i neki sajt ako nije zabranjeno a trenutno me zanima prvenstveno ?emu slu?e koji pluginovi i efekti. Na?in upotrebe i sl
thnx
silent is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:01 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: mix i mastering

Pozdrav i dobrodošao!

Miks i produkcija pre svega NISU namenjeni potpunim početnicima.
Ne postoji procedura "1-2-3-dobar miks"...!

Mora dosta toga pre toga da se savlada da bi se čestito i sa predznanjem neophodnim da bi se ti poslovi iole uspešno radili - uradio dobar ili bar korektan miks /produkcija. Osim što ima elemente zanata, podrazumeva i lične afinitete i notu umetničkog i stvaralačkog duha.

Frkvencije, opsezi određenih instrumenata i zvukova, međusobna interakcija istih tokom produkcije, to su samo neke veoma važne stvari koje je nemoguće staviti u pamflet ili brošuru... To se uči vremenom i radom sa zvukom. Kako ja to vidim, pola ovog dela posla su pravila a pola NISU pravila, već otkrića do kojih sam dođeš, na kraju krajeva i sadašnja pravila je neko "otkrio" ili upotrebio pa su tako nastala. Dakle doživotna potraga... To ne postoji ni u jednoj knjizi, ali bar prvu polovinu možeš naučiti ovde, sam, ili u nekoj od škola.

Postoje i škole i kursevi. Ne zato što bez njih ne može, već to dovoljno opisuje da se ne radi o "instant" proceduri, već daleko složenijoj nauci, ako se tako sme reći, sa tim da je osnova posedovanje talenta za to.

Rumski je takođe izvrsno i jedinstveno mesto na širem području ex Yu za naučiti neke neke smernice, ne samo vezane za sam audio zanat, već i razne druge aspekte tog posla, počev od akustičkog pristupa u izgradnji ili prilagođenju prostora za snimanje i/ili rad, preko dela vezanog za izbor, cene i kvalitet opreme pa i deo vezan za menadžment ove struke, odnosa prema muzičarima tokom procesa snimanja i slično...

Za početak ti preporučujem da kreneš polako da iščitavaš forum. On je praktično enciklopedija u kojoj ima i korisnih i manje korisnih stvari, ali mislim da je najvažnije početi raditi i onda kada se dođe na praktičan problem, potražiti rešenje u postojećim temama (a ima ih na hiljade,bezmalo) ili postaviti konkretno pitanje.

Onoliko koliko se neki iskusniji ovde trude da pomognu, imaj i obzira da neka potpuno banalna pitanja će možda naići na dozu sarkazma. Tipa: "kako povezujem mikrofon sa miksetom?" ili "kako se uključuju sluške u kartu?"...parafraziram, ali mislim da ti je poenta jasna.

Koristi Youtube, Google, isto tako gooomila tehničkih podataka vezanih za audio, analogni i digitalni domen se može naći na Wikipediji, pa tek kada iscrpiš te resurse, onda pitaš na forumu, čisto da ne bi ispadao...podcenjen...

Za sve drugo, slobodno pitaj, bar ja lično ću se truditi da uvek odgovorim maksimalno u svrhu rešenja problema, koliko je u mojoj moći i znanju.

A sada, na čitanje, i u okviru tema na koje nalećeš, pitaj slobodno, ako ima nejasnih stvari.

Pozdrav!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:44 PM   #3
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ovo ?to Boki napisa na sticky da se stavi
Jan is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:47 PM   #4
DzoniPFC
Pro Member

Bokijev post bi trebao da bude automatski prikazan cim korisnik klikne na registraciju profila.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 06:35 PM   #5
silent
Junior Member

zahvaljujem
naime nisam rekao da sam nekad svirao u bendu a sad vi?e nisam u mogu?nosti pa sam ovako za svoju du?u po?eo svoje zamisli koje nisu bile realizirane u cubaseu sastavljati i davati im oblik.Dakle slobodno vremenski hobist. No imam jednu manu a ta je da nisam ba? na ti sa engleskim te mi je dosta te?ko nekad razumjeti razne manuale ili tutorijale koji su dosta ?esto napravljeni za sve samo ne za one koji po?inju
silent is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:19 PM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Pa ima? ceo Rumski, uglavnom su to sve razumljive stvari, za koje ne treba prevod...
Za neke termine prevoda jednostavno nema. (npr: "Dither", "Mastering", "Crossover" i slično...)
A postoji i Google translate... Ima? i sajtove kao ?to je metak.com ili neki drugi pa polako... Ali ipak je dosta te?e ako se ne zna engleski...ili je bar dosta lak?e ako se zna, kako hoće?...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:43 PM   #7
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

Ajde ovako da neko objasni ovo!! posto ja pricam o jednobojnosti instrumenata vec duze vreme da bi mix bio dobar.
evo vako uzmite klavijaturu i neki napucan seqvencer song, znaci vrh zvuci, 16 traka zauzeto a sve se razumije u ton i niko nikom ne smeta a samo postoji jedan EQ master i dva master efekta za sve to pricam npr o tritonu le.
ja smatram sto manje po kanalima tih efekata eq comresora i svega da ce biti bolji mix al samo ako su vam instrumenti isti od istog kova.
primer midi file kad pustis neki od lakamanele npr, i to zvuci razume se na kompu, iako vuce 2mbsoundfont iz windowsa. al fora je sto je u tom sounfontu isti zvuk na svakom instrumentu i isto zvuci, zato zvuci i midi, kom sam fali finog hala.
sad veliki master inzinjeri se tek vide i primete ako si ti na kanale stavio 2 nexuxa, 3 ana vsti, 5 audio kanala, malo filharmonije, malo pop gitara, malo klavira iz nekih vsti itd, znaci nigde od og svega ni jedno nije istobojno sa necim sto si dodao, svaki instrument za sebe razlicit i u opsegu i u cem god oces. to treba spojiti i smixati i nac im zajednicke frekvencije da bi na nesto licilo.

sta je zakljucak iz ovog? mix moze bit sad pa sad ako su instrumenti isto obojeni isti font isto zvuce, ista postava koja vazi za sve a moze te boliti glava ako nisu iz donjeg primera. pa ti sad vidi jel se s time zezati ako tek si naucio dva sarafa ja ti dajem nesto opipljivo pa ti izaberi put . poz
branoy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:49 PM   #8
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
Ajde ovako da neko objasni ovo!! posto ja pricam o jednobojnosti instrumenata vec duze vreme da bi mix bio dobar.
evo vako uzmite klavijaturu i neki napucan seqvencer song, znaci vrh zvuci, 16 traka zauzeto a sve se razumije u ton i niko nikom ne smeta a samo postoji jedan EQ master i dva master efekta za sve to pricam npr o tritonu le.
ja smatram sto manje po kanalima tih efekata eq comresora i svega da ce biti bolji mix al samo ako su vam instrumenti isti od istog kova.
primer midi file kad pustis neki od lakamanele npr, i to zvuci razume se na kompu, iako vuce 2mbsoundfont iz windowsa. al fora je sto je u tom sounfontu isti zvuk na svakom instrumentu i isto zvuci, zato zvuci i midi, kom sam fali finog hala.
sad veliki master inzinjeri se tek vide i primete ako si ti na kanale stavio 2 nexuxa, 3 ana vsti, 5 audio kanala, malo filharmonije, malo pop gitara, malo klavira iz nekih vsti itd, znaci nigde od og svega ni jedno nije istobojno sa necim sto si dodao, svaki instrument za sebe razlicit i u opsegu i u cem god oces. to treba spojiti i smixati i nac im zajednicke frekvencije da bi na nesto licilo.

sta je zakljucak iz ovog? mix moze bit sad pa sad ako su instrumenti isto obojeni isti font isto zvuce, ista postava koja vazi za sve a moze te boliti glava ako nisu iz donjeg primera. pa ti sad vidi jel se s time zezati ako tek si naucio dva sarafa ja ti dajem nesto opipljivo pa ti izaberi put . poz
koliko piva si popio ti brate moj pre pisanja ovog posta?

poz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:57 PM   #9
DzoniPFC
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
koliko piva si popio ti brate moj pre pisanja ovog posta?

poz
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 08:15 PM   #10
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

ja dokazem svaku rec u svakom momentu. video napravim za ovo gore ako trebaXD ee pijem kolu i bas mi je fino hahaha cak imam i 6 bananica sokostark. nemos' bez tog.

jednostavno mu kazem ako ce tezim putem ima dole zasto je tezi put, ako ce laksim putem ima gore zasto je laksi. znaci il sam sebi sempluj stvari jednobojne i bice i mix za pohvalu, il uci mnogo tezi put onaj dole pa sta bude. ja sa donjim putem nisam zadovoljan, ne znam. *pod ne znam znaci podrazumevam znam dovoljno al voleo bih znati mnoggoo visee.

i da vas ne bune, sluh ponekad nije na prvom mestu u svemu ovome, zasto? zato sto verovatno znate neke stvari tj cujete , il cujete ustvari sve sta vam smeta al ne znate to s pluginom popravit znaci nastimati sto posto perfekt plugin neki koji vam ne lezi. ima ovde monogi od nas verovatno imaju uho strava, neko bi nas smatrao ludim , a ustvari samo ne znamo s nekim pluginom dobro uradit stvar to je sve. ja se baziram samo na pc, ne pricam za externe hardwer uredjaje pa da to zvuci jos vise svetski.

kazem za mix kako i sta jednostavno. sad ono moze biti primer za bilo koje instrumente ili vokale. ista stvar , ne mogu se slagati ni dva glasa zbog tog sto perfekt pevaju, jedan ako mu nije slican odmah odudara iako je perfekt pevanje. i iz tog moze izaci neki zakljucak za mix.

ja za bolje ne znam. trudim se .
ustvari preskocte ba mene kojima sam OUT, ja pricam ono sto znam. ko to shvati shvati, ko ne ima bolju skolu i moja mu je prica drugacija, nit se ja na to ljutim nit ista..
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules