Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2012, 07:49 PM   #1
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: mix i mastering

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
Ajde ovako da neko objasni ovo!! posto ja pricam o jednobojnosti instrumenata vec duze vreme da bi mix bio dobar.
evo vako uzmite klavijaturu i neki napucan seqvencer song, znaci vrh zvuci, 16 traka zauzeto a sve se razumije u ton i niko nikom ne smeta a samo postoji jedan EQ master i dva master efekta za sve to pricam npr o tritonu le.
ja smatram sto manje po kanalima tih efekata eq comresora i svega da ce biti bolji mix al samo ako su vam instrumenti isti od istog kova.
primer midi file kad pustis neki od lakamanele npr, i to zvuci razume se na kompu, iako vuce 2mbsoundfont iz windowsa. al fora je sto je u tom sounfontu isti zvuk na svakom instrumentu i isto zvuci, zato zvuci i midi, kom sam fali finog hala.
sad veliki master inzinjeri se tek vide i primete ako si ti na kanale stavio 2 nexuxa, 3 ana vsti, 5 audio kanala, malo filharmonije, malo pop gitara, malo klavira iz nekih vsti itd, znaci nigde od og svega ni jedno nije istobojno sa necim sto si dodao, svaki instrument za sebe razlicit i u opsegu i u cem god oces. to treba spojiti i smixati i nac im zajednicke frekvencije da bi na nesto licilo.

sta je zakljucak iz ovog? mix moze bit sad pa sad ako su instrumenti isto obojeni isti font isto zvuce, ista postava koja vazi za sve a moze te boliti glava ako nisu iz donjeg primera. pa ti sad vidi jel se s time zezati ako tek si naucio dva sarafa ja ti dajem nesto opipljivo pa ti izaberi put . poz
koliko piva si popio ti brate moj pre pisanja ovog posta?

poz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:57 PM   #2
DzoniPFC
Pro Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
koliko piva si popio ti brate moj pre pisanja ovog posta?

poz
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 08:15 PM   #3
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

ja dokazem svaku rec u svakom momentu. video napravim za ovo gore ako trebaXD ee pijem kolu i bas mi je fino hahaha cak imam i 6 bananica sokostark. nemos' bez tog.

jednostavno mu kazem ako ce tezim putem ima dole zasto je tezi put, ako ce laksim putem ima gore zasto je laksi. znaci il sam sebi sempluj stvari jednobojne i bice i mix za pohvalu, il uci mnogo tezi put onaj dole pa sta bude. ja sa donjim putem nisam zadovoljan, ne znam. *pod ne znam znaci podrazumevam znam dovoljno al voleo bih znati mnoggoo visee.

i da vas ne bune, sluh ponekad nije na prvom mestu u svemu ovome, zasto? zato sto verovatno znate neke stvari tj cujete , il cujete ustvari sve sta vam smeta al ne znate to s pluginom popravit znaci nastimati sto posto perfekt plugin neki koji vam ne lezi. ima ovde monogi od nas verovatno imaju uho strava, neko bi nas smatrao ludim , a ustvari samo ne znamo s nekim pluginom dobro uradit stvar to je sve. ja se baziram samo na pc, ne pricam za externe hardwer uredjaje pa da to zvuci jos vise svetski.

kazem za mix kako i sta jednostavno. sad ono moze biti primer za bilo koje instrumente ili vokale. ista stvar , ne mogu se slagati ni dva glasa zbog tog sto perfekt pevaju, jedan ako mu nije slican odmah odudara iako je perfekt pevanje. i iz tog moze izaci neki zakljucak za mix.

ja za bolje ne znam. trudim se .
ustvari preskocte ba mene kojima sam OUT, ja pricam ono sto znam. ko to shvati shvati, ko ne ima bolju skolu i moja mu je prica drugacija, nit se ja na to ljutim nit ista..
branoy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 08:44 PM   #4
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
ja dokazem svaku rec u svakom momentu. video napravim za ovo gore ako trebaXD ee pijem kolu i bas mi je fino hahaha cak imam i 6 bananica sokostark. nemos' bez tog.

ja za bolje ne znam. trudim se .
ustvari preskocte ba mene kojima sam OUT, ja pricam ono sto znam. ko to shvati shvati, ko ne ima bolju skolu i moja mu je prica drugacija, nit se ja na to ljutim nit ista..
salim se ja malo bez ikakve zle namere

poz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 08:56 PM   #5
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

Everlast ne brini ba hehe, znam. na pivo mozemo kad dodjem nekad u NS!! posto vidim odatle si. poz
branoy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 10:45 PM   #6
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Thumbs down Re: mix i mastering

Big Bockie demonstrirao kako koristiti gate i limiter na forumu; odgovor dat, a snishodljivost, popovanje i sarkazam izfiltrirani!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2012, 10:18 AM   #7
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Odlican post! Svaka cast!
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 02:19 PM   #8
silent
Junior Member

Zahvaljujem na odgovorima iako ne mogu re?i da sam sve sku?io. No jedan di odnosi se ba? na ono ?to me je interesiralo no nisam znao ba? konkretizirati a i malo mi je glupo jer vidim svi vi u principu znate ?to govorite ja ja se trudim sku?it na osnovu onog razumljivog. I da. Prvenstveno me i interesira rad na kompu jer nemam nekakvih pretenzija za kupovanje kojekakvih ma?ina .Imam cubase, relativno dobar mikrofon, ne?to vst instrumenata, akusti?nu i elektri?nu gitaru, gitarski procesor i dosta zamisli koje jednostavno nisam mogao ovjekovje?iti pa sam posegnuo sad za ovim da u slobodno vrijeme probam ne?to napraviti.Isprobavao sam dosta softvera ?to legal ?to ilegal no svak je na neki na?in ostao tvrdoglav za mene pa sam sad zavr?io na cubase 5. Nabavio sam neke vst instrumente i malo prou?avam sve skupa i isprobavam. Sve u svemu mislim da mogu sklepat dosta solidno sve instrumente da zadovolje moju ideju. tj da ispadne kako sam zamislio.
I napravio sam nekoliko stvari.No kad sam to poku?ao ispeglati neke stvari ne ispadaju kako bih ?elio. Zbog toga sam i tra?io ako ima gdje obja?njenje ?emu slu?e koji pluginovi. evo primjerice ?ime izbasiti ono P koje probijaili ?to dodati na vokal da ga zaokru?im.....
Znam da se vama ?ini sve ovo dosadno ali.... ne znamo svi isto.Poku?ao sam na nekim mjestima pitati neke stavri al nije bilo zainteresiranih da objasne na?inom koji bih razumio. I da na ovom forumu ima jako puno stavri al isto tako jako puno meni nerazumljivih..
no svakako thnx
silent is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2012, 09:15 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Početnik; mix i produkcija

Promenio sam naslov, radi drugih koji će tako lakše pronaći neke korisne stvari.

Dakle ne odnosi se isključivo na člana silent, vidim da i nije baš sam početnik, već i zbog ostalih, mislim da je tako bolje...

Takođe, bilo je pomena da bude sticky, pa je i to...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 08:30 PM   #10
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

ja mislim da je totalno nebitno da li su preseti na synthovima slicni,kada ja na npr na vangard ili albino stavim space efect ili dc vokoder .i od tog klavira sa npr albina dobijem pad koji se upotrebom jos par potenciometara pretvara u arp.mozda gresim ali ja kad pocnem neki projekat da radim pocnem tako sto odmah resavam te konflikte(freqventne)70posto mona 30posto sterea. Ja sam amater i verovatno gresim.ali ako ja na pocetku tog projekta uocim da kik i bass ne leze,snare se poklapa sa kontrom i pojedinim synthovima jebo posao koji je u startu sjeban,dogodi se da izvalis da nesto nestima pa se trudis da ispravis,moja fobija rezonanca u triologiji..sto se tice tutorijjala andiwax,pdf bob catz,postoje eq lekcije na netu extra stvar..ja se izvinjavam skrenuo sa teme e jbg....
spartakus is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules