|
DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Dakle, dobio sam mi?ljenje od znalca (ne onog kojeg ja znam, nego onog koji zna), ali volio bih čut i drugo mi?ljenje..
Dakle, interesira me da li se u praksi koristi hardware kompresor na insertu kod snimanja vokala da nje?no lagano, gotovo nečujno pegla signal koji se snima? Ako da, za?to da, ako ne, za?to ne? Ili u tu svrhu koristiti limiter? Pričam o 1-2 kanalnim kompresorima u rangu oko 450eur. Hvala na odgovorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
"If you have an analogue compressor, perhaps as part of a voice channel, then adding a little compression during recording is a good idea, helping to even out the signal levels and also maintaining a good signal-to-noise ratio by using up more of the available recording headroom more of the time. A compressor can also prevent the singer from overloading the input of your recorder, and this is particularly important with digital recorders which can produce ugly distortion if their A-D converters are clipped. Nevertheless, remember that it's not easy to reverse the effects of overcompression, so err on the side of undercompressing — you can always add more in the mix if you need to.
If you're using a digital recording system then any compression you do during recording should be carried out in the analogue domain in order to get the best out of your A-D converters. Compressing in the digital domain during recording will have no audible benefits over doing this same processing during mix down, so it is probably best left until then." sound on sound
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Drugi odomak bas ne kuzim (s engleskim sam na vi)
Kako bih ja to sve preveo, kaze DA za koristenje kompresora kod snimanja prije a/d..? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
kaze.. ako si u digitalnom domenu, najbolje da ne trosis pare na analogne kompresore nego da usnimis clean, pa koristis sto bolje VST kompresore, a te pare potrosis na sto bolji mic... preamp... pivo... pihtije... kolenice...
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Pri snimanju vokala pozeljno je koristiti kompresor. Pevaci retko znaju da odrze dinamiku, cesto se pomeraju, okrecu glavu dok pevaju, odjednom pocnu pevati dvaputa jace itd.
Kompresor smanjuje uticaj takvih promena dinamike i omogucuje da se glas snimi sa dosta visokim nivoom uz umanjenu opasnost da signal ode u klipovanje na ad konverteru. Visoko (-6/-3db) snimljeni vokal smanjuje uticaj shuma kartice. Limiter NIJE dobar za tu namenu jer samo secka vrhove signala tj unosi izoblicenja. Upotreba soft kompresora je ok ali ne dobija se prednost glasno snimljenog vokala jer NE SMANJUJE uticaj promene dinamike pre ad konvertera pa se radi sigurnosti glas mora snimiti sa nizim nivoom signala radi sprecavanja klipovanja ad convertera. Pri tome ne treba koristiti vst compresor jel se to moze uraditi i u mixu. http://www.rumski.com/forum/showthre...t=21847&page=5 Last edited by nikolaivanic; 08-04-2012 at 10:58 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Upravo to sam mislio, nabacit neki na insert prije ad konv., da pazi na dinamiku lagano, ali sam dobio savjet za ne, iz razloga ako komprimirani snimak kasnije u mixu zelim komprimirati jos malo, onda to malo nece bit malo.. Tako nekako.
A sad preporuka, koji budget kompresor u tu svrhu? Alesis 3632 ili Drawmer mxpro30? Razlikuju se u cijeni, a interesira me da li bi odradili jednako ovaj posao o kojem pricamo? Last edited by tomycrosound; 08-04-2012 at 03:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
3:1 ratio ce biti ok.. kompresija oko 6-8db u maximumu, treshold verovatno oko -20db... auto...
meni je stari behr composer radio dobro za takve stvari, ima hard bypass... hitech mi je nepoznat ![]() cuo sam da se zale na taj alesis... stariji dbx su ok Last edited by nikolaivanic; 08-04-2012 at 03:33 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Ah, koji su stariji dbx?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
dbx 160/166a
kazu da xl popuje na tresholdu ART PRO VLA http://www.sweetwater.com/store/detail/ProVLA2 Behringer MDX2600... ima svasta na njemu, ok za taj posao Last edited by nikolaivanic; 08-04-2012 at 04:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
adami će bit prioritet pa idem na neku jeftinu verziju kompresora;
?to se ?ale na alesis, čitam po netu za te pare da radi.. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
mikrofon i snimanje vokala | mirdaa | Tutorijali | 50 | 28-02-2009 12:05 AM |
Komora za snimanje vokala | zeleni | Dizajn i konstrukcija studija | 52 | 15-11-2008 09:51 PM |
pitanje:xenyx 802 & B1-snimanje vokala | solo | Computer Hardware | 11 | 04-11-2008 02:39 PM |
Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira) | ANITA | Audio Produkcija - Tehnike | 21 | 10-08-2007 07:02 AM |
Vokal::: snimanje vokala | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 21-06-2003 08:55 PM |