Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-01-2012, 04:47 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default lampe, cjevi, tubes...?

drugari, kakva su vam iskustva sa konkretnim lampama u mic preampima. Koji proizvodjači, koje serije? Konkretno imam jednu ecc83 u preampu koju mogu da menjam (i jos jednu, al' ne znam napamet koja je), i jednu philips lampu koja odgovara... Kakva su iskustva?
Old 18-01-2012, 02:09 PM   #2
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: lampe, cjevi, tubes...?

Mislim da je najpametnije kupovati NOS lampe renomiranih proizvođača;
GE Electric, Siemens, Telefunken.. mada im je cijena poprilično visoka.

Gledam sebi ubaciti par novih u ADL600, počeo je krčkati, na jednom kanalu ima vi?e noisea, bilo bi mudro kupovati od kupca sa e-baya koji pored ostalog ima detaljne specifikacije očitanja sa tube testera (koji je btw. kalibriran!!) inače bačena lova IMHO

LP,

Regi
Old 20-02-2012, 09:37 AM   #3
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Postoje prilicne razlike u zvuku, a na svakom komadu opreme je razlicito, + kako su kalibrisane sto Reinhard rece, mora se experimentisati.
Je sam se skoro prijatno iznenadio sa jednim testom, zamenio sam 12ax7 u preampu avt marshall-a sa Fender (made by electro harmonix) 12at7. Novo pojacalo! Dobro to mi je samo za vezbu, ali se izgubio onaj jeftin sistavi dist, koji me nervirao. Headroom je osetno veci, ovaj avt inace zvuci kao da ima acoustic simulator, tako da je clean neverovatan, zvuci vrlo skupo. Naravno, trade-off je nesto nizi nivo na drive kanalu, ali boja je lepsa, toplija, a lako ga je poterati pedalom ako treba.
Cuo sam neke ljude koji su radili cuda sa raspad behringer mic200, samo zamenom lampe.

Last edited by Khan; 20-02-2012 at 10:14 AM.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2012, 12:35 AM   #4
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Je sam se skoro prijatno iznenadio sa jednim testom, zamenio sam 12ax7 u preampu avt marshall-a sa Fender (made by electro harmonix) 12at7.
....sada nemas projektovano pojacanje....i zvuk je naravno drugaciji.U principu se ecc83 nikada ne menja sa ecc 81.Da su komponente u AVT-u boljeg kvaliteta rekao bih ti da probas e83cc philips,ovako....

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Cuo sam neke ljude koji su radili cuda sa raspad behringer mic200, samo zamenom lampe.
tesko...Bojim se da je na cev u behringeru prikaceno samo standardnih 6.3v i da ta lampa samo sija unutra a ne radi nista.Pored dobre cevi takodje je uvek bitno i dobro okruzenje cevi....sto behringer cak i da nekako prikaci tu cev (a to je onda jos koji napon vise iz trafoa sto je za njih veeeeliki poduhvat),ne moze da isprati.Pozzz

Last edited by quake2; 21-02-2012 at 12:39 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2012, 12:52 AM   #5
soundman
Member

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
tesko...Bojim se da je na cev u behringeru prikaceno samo standardnih 6.3v i da ta lampa samo sija unutra a ne radi nista.Pored dobre cevi takodje je uvek bitno i dobro okruzenje cevi....sto behringer cak i da nekako prikaci tu cev (a to je onda jos koji napon vise iz trafoa sto je za njih veeeeliki poduhvat),ne moze da isprati.Pozzz
Ovo je potpuna istina. I neki drugi proizvodjaci koriste taj neki slabonaponski rad lampe, gde ona zapravo manje vise ne radi nista. Tako da jos bolje nista je zapravo nista.
soundman is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2012, 07:18 AM   #6
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quake, potpuno si u pravu, mali napon i cev... vec je sve receno. Pohvala budzenom behringeru ide samo dotle da nije totalno neupotrebljiv, da se jasno cuje sama cev, u kontekstu razlika izmedju proizvodjaca, a sto se upotrebne vrednosti tice, ja bas i ne bih... Eventualno za neku bucnu live situaciju za acc. git, ali ima boljih i jeftinih booster-a, tako da ni to...
Old 21-02-2012, 07:30 AM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

a postoji li neka 'top lista' lampi? koje brendove forsirati, koje izbegavati, NOS ili ne, cena/kvalitet.....?
Old 31-08-2012, 08:18 AM   #8
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Yo , spomenuli ste taj mic200 gde ta cev ne radi nista vec samo trosi struju , medjutim ima neki sum , mnogo susti na izlazu sam preamp , nekad dodje i ode zvuk , mozda je problem u adapteru posto koristim neki kineski od 1A tj 1000mA , a vidim u specifikaciji trazi 1.3A... izvinjavam se sto postavljam amatersko pitanje ali svidja mi se lo fi distorzija koju proizvodi e sad ako je neko upucen u ovu spravu da li je do adaptera (sto je i veoma moguce ali pale mu se lampice reaguje volume , itd..) ili je crkla lampa ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2012, 10:10 AM   #9
quake2
Banned

Ajd slobodno iscupaj tu lampu i probaj preamp,pa javi sta se desava...
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2012, 10:10 AM   #10
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Alavuk, respect, ovo ti je najbolji fazon do sada, zalis se na sum behringer proizvoda! Pa njima i denoiser shhhishhhhti!

Mozes da sumnjas i na adapter i na lampu. Sigurno imas negde boss stock adapter za pedale, probaj sa njim da eliminises to, pa idi dalje.

L-fi je svakako bitna komponenta hi-fi-a, ja sam uvek za experimente!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules