|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Kakvo je Vase misljenje o vezivanju 10-ak sound modula (19 inch) preko MIDI-THRU? Ne koristim ih nikad sve odjednom ali su u reku i uslovi sau takvi da moraju biti vezani na MIDI-THRU. Da li ima kasnjenja u midi porukama, progutanih informacija ili slicno...?
Hvala Last edited by pincium; 20-07-2011 at 12:47 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
ja sam midi thru koristio samo u nuzdi, uvek je bolje uzeti neki midi box sa npr 8in/8out i povezati to ljudski..... ovako se uvek cuje i sto treba i sto ne treba, moras rucno da smanjujes ili mutirash neke kanale.... posle par metara kabla ce poceti kasnjenje na jednoj liniji itd.....
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Radi se o 27 modula smestenih u jednom reku sa cetiri vertikalne pregrade, po 7-8 modula u svakoj pregradi, plus tri klavijature. Kako da vezem a da mi bude dostupan na kompu recimo treci modul u drugoj pregradi? Moze li vise midi boxova na jedan komp? U mom slucaju bi cetiri boxa sa 8 out-a zavrsilo posao i tada bi svaki modul imao diraktan ulaz...
Evo kako bi trebalo da izgleda: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
U covece, impresivno)))
Ja nisam imao probleme sa kasnjenjem na 7-8 klavijatura, modula vezanih na jednu liniju preko thrua. Bice problem ako saljes sysex poruke, sa toliko masina, ne znam dal imas dovoljno adresa (ne secam se koji je max broj koji se moze dodeliti masini). Naime, kada na modulu editujes zvuk (ne znam da li svi imaju pc editore), da bi pozvao konkretni zvuk, moras da ga sejvujes u masini a i (kao adresu) u pcju. To znaci da svaki modul mora imati i send prema compu!! znaci, u najgorem slucaju broj kablova samo za slanje sysexa je ravan broju modula+ broj dolaznih kablova IZ PC koji mogu preko midi thru. I tu bi bilo dobro razdvojiti prolaz tako da broj masina na jednoj liniji ne bude prevelik. +++ imas potrebu (samo za snimanje klavijatura) za 4+4 (min) BOXOM KOJI VODI SA SINTHOVA JER NA NJIMA SVIRAS I MIDI IDE SA NJIHOVOG OUTA NA IN PCja (ili na module) . To ako sviras na vise klavijatura odjednom-svi dostupni... zeznuto)) Moguce je napraviti midi patc polje (ja imam to) i onda bas kontrolises svaku spravu. Koristim kablove i preko 8m bez problema. minimalisticko resenje: 4x4box na ulazu Pc i midi dovodno pac polje (ili 8x8/16x16/32x32... ![]() ps.NE SME se zboraviti da nije zdravo da pc udje sam u sebe (out to in kroz box)... prolupa oma;( Bolje je imati dodatni box na ulazu pc za klavijature + sysex (4x4min) a drugi za out pcja. Last edited by nikolaivanic; 24-07-2011 at 04:13 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
UPDATE:
U prethodnom textu, u vidu sam imao boxove prostijeg tipa, napr Midimanov 4x4 itd. U slucaju novijih midi boxova koji imaju usb i midi konekciju i PC programabilno rutovanje, situacija se dosta popravlja, moguce je stvar resiti i jednom spravom... ![]() http://www.motu.com/products/midi/128 Ostaje pitanje dovodjenja sysex informacija... od toga takodje zavisi broj potrebnih midi kanala... Last edited by nikolaivanic; 25-07-2011 at 03:03 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Bas sam poceo da pisem post kad videh Nikolin update, tako da sam deo onoga sto sam hteo da napisem obrisao.
Elem, da dodam jos i ovo... Situacija na trzistu sti se tice MIDI interfejsa nije bas ruzicasta, spade knjiga na 2-3 slova (pored pomentutoh Midiman-a tu su jos MOTU i M-Audio, ostalo gotovo da nije vredno pomena)... Kao da i proizvodjaci zele da nam poruce da je hardver za staro gvozdje i da svi lepo treba da predjemo na VSTi ![]() ![]() I sam sam vlasnik dosta hardvera (klavijature i moduli) i dosta "zivog" MIDI-a guram u mix, tako da imam slicnu situaciju kao i ti. Kod mene je stvar resena sa dva MOTU Expres 128 i dva M-Audio Midisport-a 4x4. Odmah bih ti preneo i iskustava: MOTU je kvalitetnije hardverski izveden sa groznom podrskom i nestabilnim drajverima, dok je kod M-Audio-a situacija gotovo obrnuta, kvalitet izrade je nizi (jedan komad mi je relativno brzo crkao), ali su zato softverska stabilnost i podrska mnogo bolji, pa ti sad vidi... Svakako ces, da bi resio "problem", morati da naletis na neku od ovih sprava, pa ako mozes prvo probaj kako ti radi. I, inace, ne samo kod ovih proizvodjaca, dugo se ne pojavljuju novi modeli, a podrska se shvata samo kao nuzno zlo jer ocigledno ni prodaja ovakvih sprava bas ne ide, kome je trebalo vec je kupio, novi ljudi u poslu su uglavnom okrenuti ka VSTi varijantama i "u vrh glave" im treba jedan 4x4 interfejs da rese sve probleme. Druga je prica USB i njegova stabilnost i upotrebljivost u pro audiu i MIDI lancu, mozda tunderbolt resi sve probleme ![]() Da ne budem neko ko lamentira nad "dobrim starim vremenima", ali cini mi se da cemo tesko ikada imati tako dobru i stabilnu "kao stena" spravu kao sto je bio Emagic Unitor 8. To bih preporucio uvek i svakome, ali ga od USB ere vise nema u prodaji (bio je kratko MKII model koji je uz RS232/432 interfejs imao i USB, ali kada je Apple preuzeo Emagic, proizvodnja se polako ugasila). Ovako, kako ja vidim resenje tvoje situacije je: Kupis zasebnu USB (internu) karticu sa 4 konekcije (TI chipset je uvek preporucen) ili preko samonapajajuceg hub-a povezes cetiri USB 8x8 MIDI intefejsa, sve sprave dvosmerno i ne brines oko SysEX poruka Transmit i Receive kanala ko prima koju CC ili PC poruku i sta je sa cim layer-ovano. U softveru u kom radis lepo preimenujes (u MIDI devices connections) sve in i out grane i kad otvoris novi MIDI kanal u projektu sa dva klika tacno izrutiras "ko koga kontrolise i ko koga slusa" ![]() ![]() ![]() Da ne zaboravim i ovo... I sam sam ranije koristio i MIDI Thru opciju sa nekoliko sprava u lancu i sto se propagacije (kasnjenja) tice stvar nije bas sasvim zabetonirana i zavisi od dosta faktora. Teorijski kasnjenje je veoma malo i posle 7-8 sprava u lancu ne bi trebalo da bude cujno (svakako ispod par milisekundi). Medjutim, mnogo toga zavisi i kako su postavljena setovanja na samim spravama koje primaju MIDI informacije (omni, poly ili mono mod, da li imaju EXT mod, da li je nesto od CC poruka filterovano (Aftertouch, Expression), da li se radi u program, performance ili seq modu, da li sve sprave primaju MIDI clock, da li je kod neke ukljucen arpeggiator, itd. Takodje (ovo zaista nije prazna prica) i neke poznate sprave se uopste nisu proslavile sa MIDI implementacijom kao npr. cuveni dobro zvuceci ali "underpowered" Roland D70 koji je izmedju ostalog imao i lepo kasnjenje na thru portu ili prva generacija Yamaha Motif synthova koja je imala prilicno lose implementiran MIDI (kazu, jedan cip je bio glavni krivac) i prilicno los tajming u performance i MIDI poly modu. Najvise zbog toga, posebno kad je na forumima to postalo javna tajna, se relativno brzo pojavila ES verzija, inace gotovo identicnog zvuka. Ovo napominjem zbog toga sto mozes ocekivati da i neka od tvojih 27 sprava mozda ima slican problem pa da ti ceo thru lanac dovede u pitanje. Srecan rad i javi nam utiske kako ti sve "shljaka".
Last edited by Synclavier; 25-07-2011 at 03:45 PM. Reason: slovne greske |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic 8, MIDI, MIDI kanali? Pomoc | MUzzY | Audio Software | 11 | 25-05-2009 12:20 AM |
Bas midi u wav | Gluse | Audio Produkcija - Tehnike | 37 | 04-08-2008 06:16 PM |
Midi to MP3 | Mogli | Audio Software | 16 | 19-08-2004 08:20 PM |