|
Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Ne znam jel spada tu, ali da probam:
Zanima me da li je ovo izvedivo. Naime radi se o 2 kanalnom (stereo full track) magnetofonu. Ono ?to bi ja je slijedeće; snimim bubanj na jedan kanal i bacim tu traku na komp. Slu?am bubanj s kompa a na magnetofon snimam bas. Prebacim bas na komp, pa slu?am to dvoje i tako nadograđujem kanal po kanal. Problem ove tehnike je naravno da se traka neće kod svakog poku?aja vrtiti apsolutno jednakom brzinom, pa bi moglo doći do razila?enja. Da li mogu na jedan kanal na traku nasnimiti neki signal iz kompa koji bi onda slu?io u svrhu sinhronizacije, a na drugi snimati materijal koji ?elim? Ideja je 2-kanalac iskoristiti kao vi?ekanalnu ma?inu, a potencijalno gomilanje ?uma mi u ovom slučaju ne prestavlja problem. Po?to se radi o lampa?koj studijskoj ma?ini, neka vi?ekanalna verzija ne dolazi u obzir, a zvuči perfektno i htio bi iskoristiti njegove prednosti. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Inace, najbolje, stavi klik track (hi hat, ili neki mali tanki loop) u pravom tempu, pa posle kad prebacujes u PC, mozes da znas gde ide odprilike , pa ga ciljaj na uvo i oko...drugacije ne moze!!
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Pozdrav,
Naravno radi se o živoj svirci. Gađa se vintage ('50s, '60s) zvuk (vintage su preampi, mikrofoni, instrumenti, a i pristup svirci), makar znam da se od ovog diže kosa ljudima na glavi ![]() Ma razmišljam da mi ne bi bilo problem naciljati početak trake, nego magnetofon vjerojatno ne drži konstantnu brzinu trake za vrijeme snimanja i reprodukcije, pa mislim da bi tu moglo doći do problema. Inače radi se i o dosta staroj mašini - Studer c37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
A sve moze na uvo da se nacilja (i na OKO) naravno...
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Pa baš ću probati, ovako na uho zvuči dosta točno, nastojali smo ga dovesti u neke gabarite, a service manual kaže da je wow & flutter oko 0,2% što ne bi trebalo biti jako čujno, pa ću probati
![]() Evo primjer onoga što radimo, iako ovo je cover, a radimo i autorski materijal http://www.box.net/shared/pytdxzzs3i Last edited by igormink; 09-03-2011 at 01:40 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
C37...?!?!?!
To je zlo i naopako od masine!!! I danas ocuvani drze momacku cenu, idu i do hiljadarke ako su u dobrom stanju... Treba da se uradi nekakav sync... Mislim da je moguce odraditi neki analog midi sync. Ne mogu da se setim tacno kako je to islo u Studiju M u NS, ali saznacu... Da li je sam MCI imao sync signal, ili se on pustao sa semplera ili kako li vec, ali se to snimalo na jedan kanal, i onda si imao ostala 23 za snimanje. Sempleri su pustali po 6 ili 8 kanala od jednom... Pa iz dva-tri puta nasnimis sve... Ali to je midi jbg... Ali evo, sve i da to izvedes, mislim da je poprilicna vratolomija, jer imas samo jedan kanal... E sad, kolika je razlika kada se direktno usnimava na traku i kada se vec snimljen materijal u PC "prevlaci preko trake", to je vec pitanje. Mislim da je mnogo brze i lakse ici direkno u PC, i zatim 2 po dva kanala prevlaciti. Ovo sam i sam isprobao i ne treba ti sync ni nista od toga... Pustis dva kanala sa kompa, i upalis snimanje na magnetofonu i odmah sa repro-glave vracas signal na nova dva kanala u komp... Ovako su sanse za los sync na minimumu... Dobijes kasnjenje u odnosu na izvorni signal za tih 2 cm rastojanja izmedju glava,brzine trake i navodni "shadow" (preslikavanje) sa rec na repro glavu, ali mislim da je to prilicno zanemarljivo, evo iz "petnih zila" sam se naprezao i nisam uspeo da ga cujem i to na daleko manje ozbiljnoj masini, Revox B77...
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Mali OT
Jako me mami magnetofon :S Da se ne bih kocio sa troskovima odrzavanja itd... Da li postoji neko u Srbiji ko bi za neke novce kvalitetno prebacio kanale (stemove) sa session-a na traku i nazad? Video sam na gearslutz-u su bili organizovali takvu akciju i nije bila skupa za njihove pojmove, nije ni za nase. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
Drugi pristup je kanal po kanal, pa mi u tom smislu nije frka ?to mi ostaje samo jedan kanal na Studeru za snimanje, jer ionako manje vi?e u toj varijanti frend snimi bubanj, a ja sve ostalo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Evo ako mogu ja da pomognem jer sam svojevremeno samo tako i radio. Kada se ta mogucnost pojavila za mene je to bila revolucija u mogucnostima jer sam radio na 12 kanalnom magnetofonu (ako se neko seca Akai MG1212). Elem tada sam radio na Atariju i imao Midex, koji je imao 4out midi kanala i SMPTE sinhronizer. Lepo snimisSMPTE signal na jedan kanal, onda kad pokrenes magnetofon on pokrene i racunar, i to je jako dobro radilo, nikada cujno nije bio neki problem. Pesma April u Beogradu koju je obradila grupa Kerber, izasla je na nekoj PGP ovoj kompilaciji, je primer za takvu vrstu sinhronizacije koju sam radi i dobio po oceni Sase Habica jako dobar rezultat. Naravno to je bilo jako davno za danasnje pojmove to je zastarela tehnologija, ali eto ko zeli da se time bavi zasto da ne.
I jos da kazem za neverne tome cuvena firma OTARI i dan danas proizvodi magnetofone, cisto da se zna |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]()
da, Otari po narudzbi radi MX-5050, 2 ili 4 kanani 1/4" rekorder. Skupo do muda, ali opako radi... kazu, nepoderivo...
Quote:
Cekaj, to je bas NA TOME snimano??? I vokali i sve?? http://www.youtube.com/watch?v=-q3_-XfcMjs
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Midi sinhronizacija | MilTon | Audio Software | 3 | 01-11-2010 09:01 AM |
Vrhunska sinhronizacija | grada27 | Pricaonica | 2 | 22-10-2010 01:07 PM |
Sinhronizacija loopa i........ | OFF | Audio Produkcija - Tehnike | 15 | 28-08-2005 04:54 PM |
Softwerska simulacija magnetofona | Zid | Audio Software | 16 | 28-01-2005 10:20 AM |
Pitanje za majstore - MIDI sinhronizacija | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 22 | 01-04-2004 10:00 AM |