Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2010, 12:13 AM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Ethan Winer, modularna akustika, demistifikacija?

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
.......Cinjenica je da se covjek tim bavi vec poprilicno dugo, zaradjuje od toga i opce poznato je ime u akustici... nekako mi je samo to vec dovoljno za referencu.
.....
Ima daleko poznatijih i vecih imena u svetskoj studijskoj akustici od njega... e sad, za cinjenicu da je "obicnim ljudima" izuzetno lako "dostupan" i "prisutan" i ima po 10000 postova na svim relevantnim forumima ja mu "kapu skidam"...

Pogledaj malo sta rade i Philip Newell, Tom Hidley, Andrew Parry... mada ne "vise" toliko na forumima...

pozdrav

bogi

Pomereno iz threada "Mineralna vuna s ECOSE? Technology" zbog offtopica

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 05-06-2010 at 06:16 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2010, 08:50 PM   #2
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Default Ethan Winer, modularna akustika, demistifikacija?

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ima daleko poznatijih i vecih imena u svetskoj studijskoj akustici od njega... e sad, za cinjenicu da je "obicnim ljudima" izuzetno lako "dostupan" i "prisutan" i ima po 10000 postova na svim relevantnim forumima ja mu "kapu skidam"...

Pogledaj malo sta rade i Philip Newell, Tom Hidley, Andrew Parry... mada ne "vise" toliko na forumima...

pozdrav

bogi

Upravo zato je meni i mnogima Ethan zanimljiviji od ovih velikih faca kojih vise nema po forumima kako kazes, razlog nije ni bitan. Ja nemam toliko love da me oni savjetuju, ali zato i postoje forumi..
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2010, 09:10 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Mineralna vuna s ECOSE? Technology

Quote:
Originally Posted by Solozabal View Post
Upravo zato je meni i mnogima Ethan zanimljiviji od ovih velikih faca kojih vise nema po forumima kako kazes, razlog nije ni bitan. Ja nemam toliko love da me oni savjetuju, ali zato i postoje forumi..
Mudro zboris!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 04-06-2010, 09:46 PM   #4
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Ethan je čovjek koji ima dosta iskustva i zna ?to?ta ali ima i svojih mana...
... ima veoma uspje?nu firmu koja proizvodi akustičke modularne elemente i preko dandanas populranog e-marketinga se propagira - odnosno u glavnom preko foruma gdje god mo?e.

Ne?to puno i ne govori oko toga kako da bi bili akustički elementi sagrađeni (sendvič konstrukcija), ka?e ono ?to je več poznato ali dalje ne ide nikako.
Veoma jednako kao svi koji imaju svoje poslove i neke poslovne tajne dakako (ima pravo).
Poanta koja se zna kad pročita? prvu studijsku akustičku knjigu:
- tretiraj prve refleksije
- sredi baseve sa pomoču bas trapova u svim mogučim kutovima (običajna prostorija ima 12 kutova)
... i to je u glavnom ta mantra, koja je ionako klasika kod slu?aonica.

Recimo materijal za njegovu limp mass membranu na absorberima je ne?to uhhh i ahhh, tra?io ju je toliko godina (čak u njemačku ju je dao proizvađivati kad je bila u americi frka "11 septembar" i sa tom firmom ima kontrakt da ne sme da se bilo komu poka?e kemijska formula jer je to to... to znam iz prve, no druge ruke...) i to sa kombinacijom njegove tkanine i OC 705 staklene vune to je prava stvar itd. ...

Ne govori ba? sad la?i ali rado simplificira neke stvari i gura ih do beskonačnosti. ... kao konverteri (jesu jedni izmed zadnjih u linku značajnosti ali nisu uop?te toliko beznačajni kad ima? popriličan sistem+prostoriju!!!), ili da posve različite reflesivne povr?ine daju jednak karakter prostoru... i slične stvari, mnogo je toga... ima toliko tvrdnja da se izgubi?, jedne su stvarno dobre i neke zakoreninjene mitove uspje?no poku?a razdimiti... a neke stvari nisu tako proste.

Dakako mora se mu priznati potpuna demistifikacija akustike ali nije sve ba? uvijek tako jednostavno... ali jeste jedinstven pionir oko popularizacije akustike!

A sad: ima knjiga odnosno ljudi koji imaju dosta pionirskih stvari u svojim knjigama i dizajnovima i nije sve tako simplificirano kao modularna akustika a i tome primjeran pristup...

... iako sebi plujem u vlastiti biznis, ne?to je modularna akustika a drugo ugradbena, na mjeru, za specifičku prostoriju sa stručnjakom koji nadzire ceo projekat izgradnje.
Bolji rezultat svakako nudi skuplja ugradbena varijanta ali je i bolja i prilagođena korisniku koliko mo?e.
E tu modularna nema toliko moči ali je ekspresna i manje te?ka za đep.
Sve ima svoje plusove i minuse.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2010, 10:05 PM   #5
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Ovo sa Ethanom je vec otislo gadno u offtopic, ali cinjenica je da nije njega i njemu slicnih nebi se jos dugo stvorila svijest o vaznosti akustike... A ja bih vjerovatno i dalje nesvjesno krivio svoju opremu i monitore za greske u mixanju.
Old 04-06-2010, 10:20 PM   #6
NLP
Moderator

NLP's Avatar

E pa to sam među ostalom i rekao i pohvalio te istaknuo!!!

Nijedan drugi se nije tako angažovao oko toga!!! a i malo tko je tolike pare potrošio da se može propagirati preko e-marketinga.

... nadam se da znaš da je to dosta plačljiva stvar na dolučenim svjetsko posvečivanim portalima/forumima... iako možda ne izgleda tako...

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com
Old 05-06-2010, 07:01 AM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ako nastavimo debatu o "demistifikaciji" ili "mistifikaciji" akustike, prebacicemo postove u novi ili drugi thread.
I dalje smatram da je tema zanimljiva i da je, ako nista drugo, previse cesto uzrok nesporazumima... koji mogu biti bolni kada se za nesto potrose pare a ne dobije se ono sto je ocekivano.

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Ethan je čovjek koji ima dosta iskustva i zna ?to?ta ali ima i svojih mana...
... ima veoma uspje?nu firmu koja proizvodi akustičke modularne elemente i preko dandanas populranog e-marketinga se propagira - odnosno u glavnom preko foruma gdje god mo?e.
Niko to ne spori.
Quote:
Ne?to puno i ne govori oko toga kako da bi bili akustički elementi sagrađeni (sendvič konstrukcija), ka?e ono ?to je več poznato ali dalje ne ide nikako.
Veoma jednako kao svi koji imaju svoje poslove i neke poslovne tajne dakako (ima pravo).
Poanta koja se zna kad pročita? prvu studijsku akustičku knjigu:
- tretiraj prve refleksije
- sredi baseve sa pomoču bas trapova u svim mogučim kutovima (običajna prostorija ima 12 kutova)
... i to je u glavnom ta mantra, koja je ionako klasika kod slu?aonica.

Recimo materijal za njegovu limp mass membranu na absorberima je ne?to uhhh i ahhh, tra?io ju je toliko godina (čak u njemačku ju je dao proizvađivati kad je bila u americi frka "11 septembar" i sa tom firmom ima kontrakt da ne sme da se bilo komu poka?e kemijska formula jer je to to... to znam iz prve, no druge ruke...) i to sa kombinacijom njegove tkanine i OC 705 staklene vune to je prava stvar itd. ...
Ali, ovde nije cilj da kritikujemo ili hvalimo nekog zato sto ima nerazvijen/razvijen biznis, nego da sprecimo nesporazume i izneverena ocekivanja.... ja bar tako zamisljam svoje prisustvo ovde.
Quote:
Ne govori ba? sad la?i ali rado simplificira neke stvari i gura ih do beskonačnosti. ... kao konverteri (jesu jedni izmed zadnjih u linku značajnosti ali nisu uop?te toliko beznačajni kad ima? popriličan sistem+prostoriju!!!),
Ako kazes za AD/DA konvertore... pa, opet je prepotentno "pronalaziti" mitove tamo gde ih nema... razlike izmedju konvertora cak i ja mogu da cujem.
Quote:

ili da posve različite reflesivne povr?ine daju jednak karakter prostoru...
Netacno, mislim... ako on to ne cuje, i nema "naucno" objasnjenje za takvu pojavu, stvarno je prepotentno izjaviti tako nesto a biti institucionalizovan do one mere, do koje je on.
Quote:

i slične stvari, mnogo je toga... ima toliko tvrdnja da se izgubi?, jedne su stvarno dobre i neke zakoreninjene mitove uspje?no poku?a razdimiti... a neke stvari nisu tako proste.
Takve tvrdnje ne ostavljaju utisak iskrenosti kada se bavi ovim poslom kojim se inace bavi... potcenjivanje klijenata je prilicno ruzna (poslovna) navika, btw
Quote:
Dakako mora se mu priznati potpuna demistifikacija akustike ali nije sve ba? uvijek tako jednostavno... ali jeste jedinstven pionir oko popularizacije akustike!
Hm....

- Prvi veliki doprinos akustici je ucinio Wallace Sabine, koji je svojim radom sve zapoceo.
- Pre njega je Hermann von Helmholtz udario temelje efikasnoj apsorpciji niskih frekvencija.
- Leo Beranek je napisao prvu ozbiljnu knjigu iz akustike u vreme II svetskog rata, i to je prva realna demistifikacija akustike, odnosno najveci doprinos ikada ucinjen... tu je dotakao elektroakustiku i zvucnu izolaciju.
- Dalji doprinos, je ucinio Manfred Schroeder izmisljanjem difuzora...

i tu je uglavnom kraj price ... manje vise, sve ostalo je bazirano na tome... da li ces napred "mrtvo" pozadi "zivo" (LEDE), da li ces da te "promase" refleksije ili ne... da li ces modularno ... da li ces custom projekat.. da li ces difuzne povrsine ili apsorptivne.... sve je to stvar inzenjerskog pristupa resenjima i tu nema neke velike revolucije. Sabinova formula i dalje vazi ... i dok se ne ucini apsorpcija sobe dovoljno znacajna na niskim frekvencijama nema definisanog bassa... tu oprostaja nema.

Sve ovo sto sam naveo se desilo mnogo pre interneta.

Ako vec "delimo" medalje za "doprinos"... daj da to uradimo po redu...

Ima ih jos koji su doprinosili akustici pre nego sto se Ethan Winer rodio ali nusu toliko poznati.

Demistifikacija je kada neko PROUCI i OBJASNI tacno sta se tu desava i kako moze da upravlja prirodnim pojavama... A realno su ova cetvorica najvise doprinela, jedino nisu toliko popularni kao Ethan Winer, niti imaju toliko postova na forumima... koliko znam samo je Leo Beranek jos ziv... Schroeder je umro prosle godine...

Hocu da kazem, nemojmo preterivati i potcenjivati realan doprinos pionira akustike zbog toga sto je neko (danas) popularan. I jos je diskutabilno da li je napravio vise stete akustici nego koristi... uproscavanjem problematike i podrskom ljudima da rade delimicne tretmane kao prave...

Uproscavanje nije demistifikacija, posto vodi opet u nerazumevanje realne problematike... podmetanjem utiska da se to moze jeftino i jednostavno i da i "ostali" isto tako rade... samo su pokrili tekstilom,....
Quote:
A sad: ima knjiga odnosno ljudi koji imaju dosta pionirskih stvari u svojim knjigama i dizajnovima i nije sve tako simplificirano kao modularna akustika a i tome primjeran pristup...
Nije problem ni modularna akustika... jedino je problem sto ako STVARNO zelis modularno da resis neciju akustiku... to ni priblizno nece da izgleda onako kao sto vidjas na slikama gde reklamiraju svoje "pristupe". Ako neko zeli da radi modularno... to ni u kom slucaju ne znaci da ce uspeti to da resi sa pet panela, jednim cloud apsorberom i cetiri superchunks bass trapa... sto je njima standardan savet. Nije tu vec prica o "koliko para toliko muzike"... prica je o uradjenom ili neuradjenom poslu... dakako, modularni dizajni tipa primacoustics i auralex su TEK prica za sebe, skoro na nivou prevare.
Quote:
... iako sebi plujem u vlastiti biznis, ne?to je modularna akustika a drugo ugradbena, na mjeru, za specifičku prostoriju sa stručnjakom koji nadzire ceo projekat izgradnje.
Ti ne pljujes u vlastiti biznis, Nenade, pogledaj Mike Valetov studio... ti si to uspeo... jedino taj studio ne izgleda bas kao na njihovim slikama... jer.. treba barem tri puta vise apsorbera u sobi nego sto oni vole da slikaju... meni je to podmuklo sto rade, neiskreno i manipulativno... jer sasvim drugacije izgleda soba sa nekoliko panela na slikama (urednija je i ne prenatrpana)... samo su "zaboravili" da kazu da to tako ne moze! Da, podmuklo je u najboljem slucaju....
Quote:
Bolji rezultat svakako nudi skuplja ugradbena varijanta ali je i bolja i prilagođena korisniku koliko mo?e.
Ne mora da znaci... ni da je skuplje custom dizajnirati i raditi putem drvenog rostilja, niti da je modularna akustika hendikepirana, ako su na kraju rezultati uvek dobri. Na zalost, priroda se ne da prevariti i mora se potrositi mnogo apsorpcije u malom prostoru da bi se bass sredio... bez obzira da li je to modularno ili ne.
Quote:
E tu modularna nema toliko moči ali je ekspresna i manje te?ka za đep.
Sve ima svoje plusove i minuse.
Ima... ima i te kako... samo se ne treba "stideti" velikih kolicina... ja trosim od 4-15m3 apsorpcije po studiju... i tim studijima je sasvim svejedno da li ce taj materijal da se rasporedi modularno ili ne! rezultati ce biti slicni do isti.

pozdrav

bogi

p.s. Da,.... zaboravio sam Helmut Haas-a (Haas Effect)... ima ih jos.... sigurno sam mnoge zaboravio... ali to ne menja sustinu mog posta

Last edited by boggy; 05-06-2010 at 08:46 AM.
Old 05-06-2010, 07:02 AM   #8
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: Ethan Winer, modularna akustika, demistifikacija?

Da, da oko pionira akustike imaš potpuno pravo ali komercializaciju u smislu "daj narodu pod nos" je omogučio internet i Ethan je tu poprilično uložio dosta ali svakako ništa nešto novo.
Ako hočeš expres objašnjenje on to nudi posve besplatno preko interneta za nešto glublje i znanstveno... e tu su knjige a ljudi su kako da kažem, ljeni da premaknu guzicu u knjižnicu ili da kupe knjigu preko amazona !čak! i piratsku kopiju neče da pročitaju, !čak! ni neče da za svoj akustički problem pregledaju stickyje po stručnim forumima ... nego udri i otvori vlastiti thread bez imalo vlastitog angažovanja.

Beranek, Schroeder i drugi nisu htjeli da nešto debatiraju po forumima (Helmholtz i Sabine nista ni mogla) a Peter DAntonio, Trevor Cox i slični isto ne žele (ili i nemaju vremena) da nešto debatirajo po forumima

To sam mislio ništa drugo.

Da kad kažem modularna akustika mislim na tu izvikanu ala GIK i Realtraps ne na neku kompleksniju, pardon.
... a ima i ona "auralex"-ova... da ne trošim energiju...

Jeste bila ona ta izvikana modularna ili ugradbena, da se nešto ozbiljnije uradi, puno materijala treba da se navuče

R.I.P. Schroeder.

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com

Last edited by NLP; 05-06-2010 at 07:04 AM.
Old 05-06-2010, 09:15 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da, da oko pionira akustike ima? potpuno pravo ali komercializaciju u smislu "daj narodu pod nos" je omogučio internet i Ethan je tu poprilično ulo?io dosta ali svakako ni?ta ne?to novo.........
Nenade, on samo na jednom forumu ima postova kao ti i ja zajedno na svim na kojima smo uclanjeni.... ja sam clan tri foruma, ti si, koliko znam, clan dva foruma (relevantna za ovu temu)

pozdrav

bogi

Old 05-06-2010, 02:07 PM   #10
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Ethana ne isticem kao predvodnika ili nekog gurua cija je rijec zadnja, iskreno on mi nije mnogo pomogao sa svojim savjetima na njegovom i ostalim forumima jer su mu odgovori takvi kakvi jesu suhi i vrlo sazeti.. Ali je s druge strane cinjenica da je meni, a siguran sam i ostalim pocetnicima otvorio prozor u svijet akustike jednostavnim pristupom u svojim clancima na realtraps sajtu (koliko ima istine u njegovim clancima nemogu komentirat jer se smatram i dalje pocetnikom, ali iz mojih rezultata mogu reci da ima smisla ).

Da li je pozadina tako velike angaziranosti po forumima materijalna ili zaljubljenost u svoju struku neznam, ali vjerovatno ima malo jednog i drugog... Svidja mi se i to sta svugdje zabija nos i daje misljenje sa svog pogleda na problem, primjer konverteti. Iako nisam citao o toj temi pretpostavljam da je i tu umijesao akustiku pa usporedjuje slusanje par $ vrijednog sounblastera i neke bijesne zvucne u netretiranoj prostoriji sto je naravno cista uvreda onima gearslutz geekovima koji zive za komad plastike..
Vjerovatno se mozemo sloziti oko toga da imamo 50% sanse pogoditi koju zvucnu od te dvije slusamo u netretiranoj prostoriji na istim monitorima?!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules