Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-05-2010, 10:59 AM   #1
aif
Member

Default Od piramidalne spuzve napraviti apsorber !

Pozdrav ljudi, pitanje...

Imam gomilu piramidalne spuzve neiskoristene, i djavo mi ne da mira, sve kontam kako je mogu iskoristiti... Naime, ne pravim gluhu sobu, za sto je njena prvobitna namjena, nego sredjujem sobu za mixanje, control room...

Pitanje: kad uzmem kvadratni metar (2 komada po metar zapravo) te spuzve i spojim lice na lice, znaci piramida na piramidu, one se perfetknto uklope i dobije se kvadrat koji je s obje strane ravan a spoj piramida je perfektan, skoro da se ne vidi...Razmisljam ako tako spojene spuzve stavim u neki drveni frame pa na zid, hoce li one raditi funkciju abosrbera, kakvog-takvog ???

Nisam straucnjak, znam osnovne stvari, mozda pitam glupost, vi cete mi nadam se reci mogu li ista na taj fol uraditi...
Hvala unaprijed...
aif is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 11:15 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Od piramidalne spuzve napraviti apsorber !

Puno puta smo ovde "opljuvali" tapetarski sundjer u obliku "piramidica" da bi sada ponovo to radio... pokusaj da zaobidjes taj materijal u sirokom luku, koristi kamenu vunu, staklenu vunu ili pamucni apsorpcioni materijal.

Spominje se tapetarski sudjer ovde:

- Gdje kupiti piramidalnu spuzvu?
- Vase misljenje (tapetarski sundjer)

itd... vise moze da se nadje ako se koristi kljucna rec "tapetarski" u funkciji search.

o tome kako napraviti prave apsorbere ima ovde:

- Mike Vale - od nule do finala
- Od nule do studija
- DIY Apsorbcioni paneli
- Studio u kuci

..... ima ih jos

sve su to teme na "sticky" tako da ih lako mozes naci.

Pokusaj da pre nego sto postavis pitanje na nekom Forumu prvo potrazis (funkcijom "search") da li su vec o tome diskutovali.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2010, 12:15 PM   #3
aif
Member

boggy, hvala lijepa na brzom odgovoru...

gledao sam vec po forumu komplet pricu, i sve ove postove sto si predlozio, samo sam htio vidjeti mogu li ista iskoristiti od ove spuzve, na ovaj ili onaj nacin, posto je bas imam u vecoj kolicini, al bice da ce ona biti proslijedjena nekom, a da cu ja zavrnuti rukave u pravljenju pristojnih absorbera
Old 11-05-2010, 01:17 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by aif View Post
boggy, hvala lijepa na brzom odgovoru...

gledao sam vec po forumu komplet pricu, i sve ove postove sto si predlozio, samo sam htio vidjeti mogu li ista iskoristiti od ove spuzve, na ovaj ili onaj nacin, posto je bas imam u vecoj kolicini, al bice da ce ona biti proslijedjena nekom, a da cu ja zavrnuti rukave u pravljenju pristojnih absorbera
Ako pravis namestaj... moze ti posluziti.. mozda
Pobacali smo gomilu toga u studijima gde su imali problem sa "akustikom" (progledali su posle toga)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-05-2010 at 01:38 PM.
Old 21-05-2010, 03:32 PM   #5
aif
Member

nadam se da ce boggy vidjeti ovo da ne otvaram novi thread beveze

imam ogromnu policu sa plocama, punu ploca naravno, 12, 10 i 7 incha
polica poklopi skoro citav zadnji zid i ide od poda do plafona...

negjde sam citao da takva polica ili polica sa knjigama raznih velicina moze raditi difuziju...

zanima me iz vaseg iskustva ima li toj prici mjesta ili je suplja prica...
naravno, nemislim da ce raditi kao pravi QRD al eto ako ima smisla stavio bih je na zadnji zid u control roomu...

unaprijed zahvalan na odgovorima i sugestijama...
Old 21-05-2010, 03:56 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
nadam se da ce boggy vidjeti ovo da ne otvaram novi thread beveze

imam ogromnu policu sa plocama, punu ploca naravno, 12, 10 i 7 incha
polica poklopi skoro citav zadnji zid i ide od poda do plafona...

negjde sam citao da takva polica ili polica sa knjigama raznih velicina moze raditi difuziju...

zanima me iz vaseg iskustva ima li toj prici mjesta ili je suplja prica...
naravno, nemislim da ce raditi kao pravi QRD al eto ako ima smisla stavio bih je na zadnji zid u control roomu...
Daleko od toga da ce polica sa knjigama/plocama biti dobar difuzor... jer su mahom sve iste... a i ako nisu... nisu im dubine po zakonitostima pseudoslucajne sekvence brojeva.
Ali.. ako nista drugo nemas, nije lose staviti takvu policu iza ledja... sa nejasnim dobitkom... ali ipak boljim nego go zid. Jedino se ne treba zanositi da je ta promena koja se cuje nekakva difuzija... daleko je to od difuzije.
Quote:
unaprijed zahvalan na odgovorima i sugestijama...
Nema na cemu

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules