Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-05-2010, 01:47 PM   #1
sira
Senior Member

sira's Avatar

Default Stereo Mix??

Zanima me stereo slika kod miksanja benda, kako sam početnik, i kad pročitam uputstva za početnike obično piše

-kasa mora bit u centru
-bass gitara mora bit u centru
-OH se ne trebaju razvlačit preko 4 i 8 sati
-prelazi neka ne budu preko 3 i 9 sati
-doboš mora bit u centru ili bar blizu
-vokal mora bit u centru

i kad tak smiksam, dobijem "usku" snimku, i na phase scope-u vidiš kako je uska, a kad nekim phase scopeom pogledaš studijske snimke one su poprilično "široke", sad je li to zbog toga šta se osnovne stvari koje sam nabrojao ipak šire više od onih osnovnih upustava ili se naveliko koriste stereo expanderi.

Ako se koriste expanderi, je li ih koristite samo na npr bubnju ili ih stavljate na cijeli mix?
sira is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 02:44 PM   #2
google
Banned

Default Re: Stereo Mix??

Mozes uplodovati deo tog miksa?

Ne bi trebalo da zvuci usko. Dovoljan je jedan bezvezni stereo fajl i sve ostalo mono da zvuci. Ja sam misljenja da je ne treba vise od jednog stereo fajla u mksu, negde ne treba ni taj jedan.

Verovatno je problem u necen drugom, dovoljno je 30 sek. tog miksa da se cuje sta tu ne valja.

Last edited by google; 04-05-2010 at 02:54 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 02:50 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Sira,

Da postoji odgovor na tvoja pitanja, ne bi ni postojao ovaj forum ni produkcija ni nista, vec bi imali abakus (ili racunar) za to.

Prvo pravilo je da pravila nema!

Ostale "zakonitosti" ili lepse receno - ideje ces najlakse spoznati besomucnim preslusavanjem i analizom svoje omiljene muzike koju inace slusas, pa tako vidi sta su oni radili...

Sve sto si pitao je vec opisano gigabajtima texta , pa malo procackaj po arhivi i slicno.

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 02:53 PM   #4
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

mozesh ti da mixash sve u centru pa da opet dobijesh shirok zvuk.. to je cela nauka miksa..

poz

edit: sa druge strane mozesh sve mixati i 100% levo-desno pa da na scope-u deluje jako usko.

Last edited by HeatMan; 04-05-2010 at 02:57 PM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 03:40 PM   #5
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
mozesh ti da mixash sve u centru pa da opet dobijesh shirok zvuk.. to je cela nauka miksa..

poz

edit: sa druge strane mozesh sve mixati i 100% levo-desno pa da na scope-u deluje jako usko.
Paniraš da bi raščistio situaciju oko (ne)preklapanja, čistoće i čujnosti pojedinih trakova.
Ako ti je lakše, na kraju možeš sve raširiti (suziti) kojekakvim hibridnim stereo procesorima.
A ondak dolaze do izražaja stara pitanja : šta snimiti u stereu, šta u monu, kako panirati, i na kraju : mono kompatibilnost ; pa se, po ko zna koji put ovdje na RuFor, zavrtimo u krug.

Last edited by alfom; 04-05-2010 at 03:43 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 03:47 PM   #6
google
Banned

Retko koji stereo sistem ima identican levi i desni kanal, tako da zvuci sire nego sto jeste sta god da pustis. Ako je suvise siroko, zvucace lose. Treba 2-3 jaka kanala staviti u centar i par kanala okolo i to je dosta. To mora biti mono kompatibilno.
Old 04-05-2010, 06:58 PM   #7
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ma čačkao sam ja poprilično po forumu i slu?ao i omiljenu i neomiljenu glazbu (posao mi je da slu?am i pu?tam glazbu na radiu )

Zanimalo me najvi?e razlika između onog ?ta se čuje i onog ?ta se vidi na scopeu.
I naravno primjeri i opisi kako iskusniji ljudi to rade.
Old 04-05-2010, 07:22 PM   #8
google
Banned

sira,

miksali smo na drugom forumu pesmu od Deep Purple, cuveni hit, Bubanj je na 3 stereo kanala. Zvuci odlicno.

Noga> levo i desno
Dobos i prelazi> levo i desno
Kontra> levo i desno. Verovatno je snimano sa dva mikrofona.

Ja sam izbacio jedan kanal od noge i jedan od kotre i opet je zvucalo odlicno, iako je snimak ocajan, gori nego demo snimak.

A ceo hit je na 13 kanala, od kojih su tri suvisna. Mozes naci na netu, pa se uveri. Jedan stereo kanal i dva mono ili 3 strereo kanala. Super zvuk siroko, ne treba bolje.

Last edited by google; 04-05-2010 at 07:25 PM.
Old 04-05-2010, 11:25 PM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ne vidim zašto bi nešto u 2010 "moralo" biti mono kompatibilno? Ja gitare (riff) panujem dead levo i desno, overheade dosta široko (70 pa sve do 100%). Bas bubanj, doboš i bass gitaru volim ostaviti u centru, ali se sa vokalima dosta igram, i volim da pravim asimetrične kombinacije, u zavisnosti šta se u pesmi dešava po stranicama.
Enivej, još jedna pojava vezana za scope, je da kad se pesma krvavo izlimituje, ume da deluje i da na scopeu izgleda šire. Tako da vidi koliko se ti blizu tom loundessu nalaziš.

I da, stvarno, batali "pravila" u mixanju. Mixaj kako se tebi čini da je lepo. Ako ti bubanj zvuči sitno, raširi ga. Ako ti bubanj deluje kao nepovezana celina, skupi ga u panoramama, svaki prokleti put kad okačiš mikrofone na bubanj dobiješ drugačiju stereo sliku i separaciju, tako da je krajnje idiotski ovo generalizovati
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2010, 11:35 PM   #10
sira
Senior Member

sira's Avatar

thnx, to me zanimalo, kako ko "razbacuje" okolo kanale
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules