Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2010, 10:05 AM   #1
Zoki
Member

Default Efikasnost bass trapova?

Posle dosta citanja o bass trapovima i dalje mi nije jasno koji od bass trapova je naj efikasiji.Helm holtz resontor,panel absorber,kamena vuna po coskovima sobe,ili hangeri ....Koji od njih naj vise utice na reverb time?
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2010, 12:25 PM   #2
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Default Re: Efikasnost bass trapova?

Ono shto ja znam je da bilo koji porozni materijal nema efikasnosti na nizhim frekvencijama,vec da je za to potreban recimo mehanichki rezonator.Ne znam koliko su ovi komercijalni bass trapovi od nekih vrsta sundjera efikasni...
Elf is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2010, 08:26 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Elf View Post
Ono shto ja znam je da bilo koji porozni materijal nema efikasnosti na nizhim frekvencijama,vec da je za to potreban recimo mehanichki rezonator.Ne znam koliko su ovi komercijalni bass trapovi od nekih vrsta sundjera efikasni...
Jedna i sama ploca (ili komad) od apsorpcionog materijala nema mogucnost da apsorbuje skoro nista na frekvencijama ispod 100-200Hz, ali se pogodnom konstrukcijom i povecanjem kolicine (ukupne) apsorpcionog materijala TO MOZE uraditi.
Za tako nesto vam treba:

1. .... povelik prostor... 30-50% zapremine zauzmu bass trapovi (kosta prilicno, ali ajde... mozda ga vec imate)
2. .... novac barem za materijal, mnogo vise nego sto vecina na ovom forumu moze da pretpostavi u najgrdjim snovima
3. .... neko dovoljno strucan da ne upropasti sav taj materijal i prostor... ako radite sami,... bilo bi barem smisleno da ste to barem jednom nekome uradili uspesno.

Informacija o realnom sredjivanju bass frekvencija (ispod 100-200Hz) prakticno nema javnih, i dostupnih svakome (anonimno), nevezano da li pricamo o literaturi ili internetu.

Sto se tice Efikasnosti bass trapova...
Tesko se moze reci ista o tome najvise zato sto to nije konacna deklaracija... efikasnost ne zavisi samo od tipa i konstrukcije bass trapa nego i od problema koji treba da se resava. Prilikom projektovanja akustickog tretmana, poznavanje svih bass trapova, kao i njihovog ponasanja je apsolutno neophodna (kao i u svakom poslu, postoji neka abeceda).. prema odredjenom problemu se i bira resenje... nema sablona.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2010, 08:39 PM   #4
Zoki
Member

Boggy
Hvala na odgovoru,da li bih mogao da nam objasnis kako absorberi uticu na reverb time?
Naravno govorimo o niskim frekvencijama ispod 200Hz.

Last edited by Zoki; 28-02-2010 at 08:44 PM.
Old 28-02-2010, 08:44 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
Bogy
Hvala na odgovoru,da li bih mogao da nam objasnis kako absorberi uticu na reverb tim?
Naravno govorimo o niskim frekvencijama ispod 200Hz.
Tako sto se apsorbuje refleksija od cvrstih povrsina. Reverberacija nastaje odbijanjem zvuka od cvrstih povrisina.. ako si u otvorenom prostoru, bez prepreka... nema reverberacije (osim od zemlje na kojoj stojis)... ako se priblizis prepreci ... zvuk ce se odbiti.. formirati reverberaciju odnosno eho.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-02-2010, 08:50 PM   #6
Zoki
Member

Boggy
U redu ali da li to vazi za ceo frekventni opseg mislim na 20-20000 hz?
poz Zoki.
Old 28-02-2010, 08:57 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Boggy
U redu ali da li to vazi za ceo frekventni opseg mislim na 20-20000 hz?
poz Zoki.
Da... principski se tako prakticno jedino moze uraditi... ako imamo periodicno mrdanje vazduha koga nazivamo zvukom, onda se on odbije od prepreke i pravi refleksiju u zavisnosti od koeficijenta refleksije i apsorpcije materijala od koga je povrsina prepreke i sama prepreka napravljena. Ako povecamo apsorpciju na mestu i pre refleksije, onda smanjujemo refleksiju.

pozdrav

bogi

Old 28-02-2010, 09:00 PM   #8
Zoki
Member

Boggy
Verujem da treba puno materijal i dobar projekat za kvalitetnu absorpciju niskih frkvencija ali za ljude koji hoce da donekle srede akustiku u svom prostoru sta bi preporucio za absorpciju niskih frekvencija 35,60,80,100 hz.
poz Zoki
Old 28-02-2010, 09:01 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.....ali za ljude koji hoce da donekle srede akustiku u svom prostoru sta bi preporucio za absorpciju niskih frekvencija 35,60,80,100 hz.
poz Zoki
Samo ono gore sto sam vec naveo... http://www.rumski.com/forum/showpost...94&postcount=3

EDIT:
Da budem, jasniji, nisam jos sreo "donekle - resenje" koje je ISTA radilo ispod 100Hz. Mada, bez sale... slusati prastaru produkciju (Dire Straits - Sultans of swing) u kojoj slabo sta ima ispod 100Hz je jedno od resenja... moderna CD/DVD produkcija ne prasta nesredjen prostor

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 28-02-2010 at 09:06 PM.
Old 28-02-2010, 09:10 PM   #10
Zoki
Member

Boggy

Ok ako smanjimo refleksiju kako je to u vezi sa reverb time-om,sta mislim reci pa mi smo deo energije tog vazdusnog talasa oduzeli postavljanjem nekog absorbera ali on i dalje postoji tako da i refleksija postoji koja je znatno slabija u stvari manje cujna,da li se to moze tako reci?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules