|
Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Interesuje me tvoje misljenje, da li je moguce dobiti kvalitetnu produkciju bas gitare koristeci dobar library i iskljucivo software? Vec sam razgovarao sa nekim iskusnijim kolegama sa foruma, oko toga i saznao sam neke interesantne stvari, o kojima ranije nisam razmisljao. Medjutim, i dalje sam nezadovoljan basom u svom snimku jer nema sirinu koju primecujem u studijskim stvarima. Cak, uvek iznova nisam siguran koliko treba da ga doziram u pojedinim pesmama..Kako si ti resio bas na tvojoj ploci?
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Kao i sa ostalim instrumentima - ako zelis da simuliras "zivi" bas, moras jako dobro da poznajes mogucnosti i ogranicenja instrumenta i instrumentaliste da bi rezultat bio dobar.Gomila software-a koja u poslednje vreme moze da se nadje na trzistu daje mogucnost veoma vernog imitiranja dobrog basiste na dobrom instrumentu (razne artikulacije koje mozes da koristis pomocu "key-switch"-eva). Snimanjem "zivog" basa mozes da olaksas sebi zivot, u smislu da mnoge vrste artikulacija cak i prosecan basista izvede veoma lako, dok se za to isto "okozis" od programiranja i crtanja kontrolera... s druge strane, dolazis u potpuno novu problematiku "smirivanja", odnosno, stavljanja pod kontrolu samog ZVUKA instrumenta - mikrofon ili DI, kompresija, frljoke, zice, gomila problema koji su u software instrumentima reseni... osim odabira zvuka, jedinu brigu imas u miksu, dok sa zivim basom moras doobro da se pomucis vec kod usnimavanja. Nisam siguran da razumem to sto kazes za "sirinu" basa... Ja ne volim da mi bas bude presirok - bar sto se tice stereo slike, nekako mi pojede "headroom", ceo miks mi postane "tezak"...naravno, pricamo o pop muzici i standardnom miksu - bez mnogo svirackih egzibicija i umetnickog koncepta... Doziranje basa (kao i sve drugo) nema "cvrsto" i nepromenljivo pravilo - uvek po ukusu i bez preterivanja. Za "idealnu meru" je najvaznije pouzdano slusanje i poznavanje prostorije u kojoj se radi. Na mojoj ploci ima i jednog i drugog (i "zivog" i VSTi) basa... U nekoliko numera sam se koprcao sa pozajmljenim "Music Man"-om (petozicani, model "Sting ray") kroz onaj neki "Line 6" procesor za bas...posle dosta maltretiranja oko zvuka i editinga (daleko sam ja od basiste ![]() Na kraju sam se zadrzao na "Majestic"-u (Yellow Tools). "Trilogy" (Spectrasonic) se veoma tesko miksa, iako sam za sebe zvuci spektakularno. Kad god sam pokusao da ga upotrebim, morao sam da se ubijem od filtriranja da bih ga "ukrotio" - a upravo tako izgubi sav onaj "spektakl" zbog kog mi se dopao. Jedino koristim kontrabas, bolje mi zvuci od svih ostalih koje imam. "Majestic" nikada ne zahteva te radikalne intervencije, lakse "legne" u miksu, a i "svirljiviji" je - ima daleko veci izbor artikulacija od "Trilogy"-ja... |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Meni se dopada jedan specifican zvuk bas gitare, kombinacija finger-fretlles, nesto kao Aalannah Myles -Black Velvet, ali ga nisam do sada nasao nigde kao sample i ne znam kako da ga simuliram. Da ga opisem kao lepljivog za membranu, kao sto ga ja dozivljavam, bilo bi mozda smesno. Nasao sam nesto slicno, ali dosta tanko na sample paketu Halion 2. Trilogy mi se uopste ne dopada, osim sto ima dobru gustinu zvuka, ali zato mi se dopada StefanLangner Library 24Bit Bass i Scarbee bass. Mozda se nisam dobro izrazio sa sirinom basa, ali mi bas nekako tanko i neuverljivo izlazi iz matrice i nije mi u zvucnom jedinstvu sa drum sekcijom, a kad mu dodam bas, eq, kompresor, onda izgubi karakter zbog koga mi se i dopao, upravo ono o cemu si ti pricao. U svakom slucaju, hvala ti na ovako iscrpnom odgovoru iz koga se vidi da si, osim sto si ultratalenat za muziku, velik i kao covek.
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Moracu da "iskopam" snimak o kome pricas - mozda uspemo da priblizno "rasclanimo" kako su dobili taj zvuk... Koliko se secam, trebalo bi da je "zivi" fretles...osim toga, verovatno su se ubili od editinga i procesinga(uz to, nije u to vreme bilo mnogo DAW editinga - verovatno je snimano na traku...). sa ko zna kakvom kombinacijom pojacala, zvucnika, mikrofona, pre-ampa... |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
bass trap | korenjak | Dizajn i konstrukcija studija | 61 | 06-07-2015 07:13 AM |
Total bass | noonchaka | Promocija radova | 0 | 24-03-2009 09:15 AM |
vst bass piano | Thermaltake | Audio Software | 35 | 09-12-2008 01:33 PM |
VST za gitaru i bass | gricko | Audio Software | 8 | 31-01-2008 09:59 AM |
Jamiroquai bass | zmaj | Dragan Ivanović | 15 | 03-12-2006 09:13 PM |