Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-12-2009, 10:46 AM   #1
akordeonista
Senior Member

Default Ableton Live pitanje?

Moze li se u Abletonu jedna postavka VST instrumenata, efekata, midi kanala, odnosa jacina, pan itd. sacuvati kao jedan Program (Performance) koji se poziva putem Program Change naredbi koje se salju sa kontrolera?
Ovo me interesuje prvenstveno za zivu svirku, dakle, napravio bih u Abletonu Performance od VST instrumenata koje bih pozivao sa klavijature - naravno, ako je sve to izvodljivo!
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 11:16 AM   #2
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Ableton Live pitanje?

http://www.youtube.com/watch?v=ry9N7_5VCT0

Mada ne verujem da ces moci pozivati preko program change... Ali otvoris vise kanala sa vishe rekova i na konju si
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 11:34 AM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
http://www.youtube.com/watch?v=ry9N7_5VCT0

Mada ne verujem da ces moci pozivati preko program change... Ali otvoris vise kanala sa vishe rekova i na konju si
Jel' to ono ?to se nekada zvalo System Exclusive Message / SysEx (pamćenje boja, mix setupa, postavke kontrolera)? Ja se odavno ne zanimam za MIDI, ali zar to ne postoji jo? uvek kao MIDI parametar? Verovatno lupam, jbmlg

He, ali najjači je komentar na ovaj link koji si postavio: "he's a robot" (by yozeroz) Najbolji komentar od svih

Pozdrav,

Vasa
Old 02-12-2009, 11:36 AM   #4
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

effects rack je, mislim onno, meh... shminka mozes iz snimljenog songa bilo koji kanal sa predefinisanim effect setupom jednostavno da svuces u clip, tebi treba kol'ko kontam visekanalne setup-ove da pozivas preko CC-a, mislim da sigurno moze, samo treba malo izmozgati kako

mogu da pokusam malo da skontam jer sam jednom video klip gde covek sa MCC-messageovima poziva fajlove iz library-a, znaci to bi bio isti taj fazon, opet ne znam koliko ti je to pouzdano za live, dok se sve to ucita, pauza izmedju pesama bi ti sigurno bila od par sekundi pa do beskonacnosti

moj ti je predlog da napravis jedan song fajl gde ti je svaki kanal jedan setup za jednu pesmu, i onda sa kontrolera samo record enablujes taj kanal. znaci ide pesma 1, ti stisnes shift+Kanal na midi klavi,ide sledeca stisnes shift+2 itd... ne znam koju klavijaturu imas i da li ima dovoljno dugmica ???

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 11:41 AM   #5
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

naravno, rutingom napravis grupice ako ti trebaju vise kanala po jednoj pesmi

Old 02-12-2009, 11:53 AM   #6
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by InsaneEyes View Post
moj ti je predlog da napravis jedan song fajl gde ti je svaki kanal jedan setup za jednu pesmu, i onda sa kontrolera samo record enablujes taj kanal. znaci ide pesma 1, ti stisnes shift+Kanal na midi klavi,ide sledeca stisnes shift+2 itd... ne znam koju klavijaturu imas i da li ima dovoljno dugmica ???
Pa upravo to Sa efekt rekom koji u sebi sadrzi sve sto mu treba po kanalu. Nema potrebe za komplikovanjem
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2009, 12:02 PM   #7
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

pa to jedino sto moze taj fajl da mu bude malo zakomplikovan, tj, ne bash po zen budizmu posto mu verovatno treba vise kanala po jednoj pesmi pa dok sve to izgrupise imace tushta i tma kanala, ali bar ce imati pouzdan setupzor za svirku. just sayin'...

ali ono jednom ga napravis ucitas i pichi... gledao sam neku svirku gde su vukli razlicite fajlove po songu, i naravno, sequenzer je pukao

Old 03-12-2009, 06:17 PM   #8
akordeonista
Senior Member

Hvala svima na odgovorima!
Imao sam na umu nesto kao sto radi Brainspawn Forte! E sad, pitate se zasto mi Forte ne odgovara vec pitam za Ableton? Odgovor je da Forte ima odredjene probleme sa nekim VST-ima, pogotovo kada su u pitanju soft sempleri! Recimo, Emulator X2 je idealan sempler za zivu svirku zato sto nema kasnjenja pri ucitavanju boja, dakle, kako pozoves sledecu boju u njemu ona odmah svira, ali zato Forte pravi problem sa njim!
Zbog toga sam mislio da, ako Ableton moze da radi slicno sto i Forte, predjem na njega. Pretpostavljam da on nema tih problema sa VST-ima.
Od sprava koristim klavijaturu Technics WSA1 (koristim je samo kao master) i kontroler Novation Zero SL. Ovo sve bih koristio u kombinaciji sa One Man Band-om (soft aranzer) i zbog toga bi bilo idealno da svi VST instrumenti koje bih koristio za solo rade na 1. midi kanalu a da ih menjam "Scenama", "Performance-ima" ili kako se to vec zove u Abletonu pozivajuci ih preko klavijature. Da li je to i kako izvodljivo u Abletonu?

Last edited by akordeonista; 03-12-2009 at 06:22 PM.
Old 03-12-2009, 06:20 PM   #9
akordeonista
Senior Member

Hvala svima na odgovorima!
Imao sam na umu nesto kao sto radi Brainspawn Forte! E sad, pitate se zasto mi Forte ne odgovara vec pitam za Ableton? Odgovor je da Forte ima odredjene probleme sa nekim VST-ima, pogotovo kada su u pitanju soft sempleri! Recimo, Emulator X2 je idealan sempler za zivu svirku zato sto nema kasnjenja pri ucitavanju boja, dakle, kako pozoves sledecu boju u njemu ona odmah svira, ali zato Forte pravi problem sa njim!
Zbog toga sam mislio da, ako Ableton moze da radi slicno sto i Forte, predjem na njega. Pretpostavljam da on nema tih problema sa VST-ima.
Od sprava koristim klavijaturu Technics WSA1 (koristim je samo kao master) i kontroler Novation Zero SL. Ovo sve bih koristio u kombinaciji sa One Man Band-om (soft aranzer) i zbog toga bi bilo idealno da svi VST instrumenti koje bih koristio za solo rade na 1. midi kanalu a da ih menjam "Scenama", "Performance-ima" ili kako se to vec zove u Abletonu pozivajuci ih preko klavijature. Da li je to i kako izvodljivo u Abletonu?
Old 05-12-2009, 07:49 PM   #10
akordeonista
Senior Member

Zar niko ne zna?
Da li uopste i kako (koji programi, za cega itd.) koristite kompjutere na zivoj svirci?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules