Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2009, 11:59 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Opet o 2 DAWa....?

Prvo, ima li upste smisla sa danasnjim relativno jakim makinama razdvajati neke VST i Vienne na drugi komp? Takodje, fizicki bi mi znnacilo da module i klavijature pomerim malo od ose slusanja, taman da ih naredjam pored drugog kompa
Ako ima, posto mi drugi komp treba te treba (video nadzor i sl....), postoji li nacin da izmedju 2 DAWa ostvarim visekanalnu (vise id 2ch) vezu?

Npr, na master DAW ( na njemu ce biti ff800) bih voleo da snimim kao audio sve kanale sa MIDI-DAWa, ali da to ne traje satima. NPR ako uzmem neku jeftinu karticu sa ADATom (emu 1212m, npr), pa preko ADATa 2 DAWa....moze li da se sinhronizuju ADATom samo, ili mora S/p-dif?

FALA!
Old 12-02-2009, 12:07 AM   #2
kejkz
banned

Default Re: Opet o 2 DAWa....?

Quote:
Originally Posted by off View Post
prvo, ima li upste smisla sa danasnjim relativno jakim makinama razdvajati neke vst i vienne na drugi komp?
Не, сем ако ниси мазохиста... или ти је мало меморије на једном компјутеру, узмеш карту која има адате и фураш 16 канала вамо-тамо на 48 кхз. Препоручујем hdsp 9652 или сличну за то зезање, Еmu је ок решење.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 12:16 AM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ma naprotiv, trudim se da maximalno pojednostavim stvari, i retko kad pojedem 50-60% resursa na glavnom kompu. Jedino mi smeta sto se pojedini VST kose sa ostatkom sveta...pa se sistem esto urasava samo zbog njih. A kad radim samo audio, milina
Old 12-02-2009, 03:17 AM   #4
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Prvo, ima li upste smisla sa danasnjim relativno jakim makinama razdvajati neke VST i Vienne na drugi komp? Takodje, fizicki bi mi znnacilo da module i klavijature pomerim malo od ose slusanja, taman da ih naredjam pored drugog kompa
Ako ima, posto mi drugi komp treba te treba (video nadzor i sl....), postoji li nacin da izmedju 2 DAWa ostvarim visekanalnu (vise id 2ch) vezu?

Npr, na master DAW ( na njemu ce biti ff800) bih voleo da snimim kao audio sve kanale sa MIDI-DAWa, ali da to ne traje satima. NPR ako uzmem neku jeftinu karticu sa ADATom (emu 1212m, npr), pa preko ADATa 2 DAWa....moze li da se sinhronizuju ADATom samo, ili mora S/p-dif?

FALA!
Ima smisla...
Kod mene su TRI kompjutera u sistemu. Glavni (G5, FF800, Logic 7.2.3, MidiSport 4x4 - sequencing + audio), PC1 (Logic 5.5.1, Multiface - sequencing + audio), PC2 (GigaStudio, Stylus RMX, Ivory, Multiface, MidiSport 4x4).
Iz Mekintosa 4 midi out-a (sa MidiSporta) u 4 midi in-a na PC2 (u MidiSport), tako sekvenciram GigaStudio (4 porta x 16 midi kanala = 64 instrumenta, iako nikada nisam u praksi iskoristio vise od 16)...
Midi out na FF800 ide u midi in na Multiface-u sa PC1, tako su mi dva sekvencera u savrsenom sync-u (MTC)...
Sva tri racunara su umrezena, pa Stylus RMX i Ivory "vozim" sa PC2 preko FX Teleporta (sekvenciram ih na PC1)...
Nisam shvatio da li na tom drugom racunaru imas neki audio interfejs, ili bi ga tek kupovao?
Kupovina nije neophodna, zato sto bi preko FX Teleporta (preko LAN-a) mogao da imas razne VSTi na drugom racunaru, a da ih "otvaras" u okviru glavnog DAW. Takodje mozes da "gonis" i Giga Studio (valjda se program zove Giga Teleport)...
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 03:21 AM   #5
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Zaboravih da napisem - sa tim Teleportovima (FX i Giga), nisi ogranicen brojem kanala koje prebacujes u audio, svakako su na mikseru glavnog DAW-a, mozes da im radis sta hoces i kako hoces...
Old 12-02-2009, 07:47 AM   #6
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

itekako ima smisla, naročito u svetu gigastudija i vienne, oni ipak muški troše resurse, a ti bi ipak želeo poštenu obradu istih na glavnom kompu. Ja čak i bfd držim na teleportu jer u samom mixu uspem da pokupim celo opterećenje kompa, a kamoli još i BFD da vučem (a koristim rudaw dualcore!)
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 08:27 AM   #7
drzox
Member

JA sam isprobao vezivanje dva kompjutera preko svih poznatih "vezivaca" i najbolju sinkronizaciju sam imao preko VST system linka,znaci Nuendo na glavnom ,a na drugom V-stack.To je najbolja varijanata ako si sav u Steinbergu .
Ako nisi sav u Steinbergu nego si Protools +Cubase ili slicna varijanta ubjedljivo najbolji sync sam imao preko MidiOverLAn i to MOL3 ,demo verzija ,narodna MOL2 nije mi bas dobro sljakala.
Old 12-02-2009, 03:05 PM   #8
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
tako su mi dva sekvencera u savrsenom sync-u (MTC)...
Je si li dobro proverio? Nemam licnog iskustva, a planirao sam i ja 2 DAWa sinkovana preko MTC, ali su mi, cak, dva clana foruma rekla da to nije stabilno i da se (test klik) razilazi posle izvesnog vremena, a da je poseban problem promena tempa, ili jos gore ako u pesmi ima nekoliko tempo promena - sve se raspada, po njihovim recima. Jel' mozes to malo da prokomentarises, i da li je SMPTE sink mnogo bolje resenje?

RM

Last edited by RetroMan; 12-02-2009 at 08:32 PM.
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 07:33 PM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mtc klikovi se neće raspadati ako su pored midija, sinkovani i clockovi kartica, tojest konvertera. Bez toga, klik će se raspadati i sa samim sobom.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 09:13 PM   #10
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Je si li dobro proverio? Nemam licnog iskustva, a planirao sam i ja 2 DAWa sinkovana preko MTC, ali su mi, cak, dva clana foruma rekla da to nije stabilno i da se (test klik) razilazi posle izvesnog vremena, a da je poseban problem promena tempa, ili jos gore ako u pesmi ima nekoliko tempo promena - sve se raspada, po njihovim recima. Jel' mozes to malo da prokomentarises, i da li je SMPTE sink mnogo bolje resenje?

RM
Evo, proveravam vec 5 godina i - radi...
Logic sa Logic-om, ne znam za ostale kombinacije.
SMPTE je ogromna zavrzlama - bar interno generisanje...
Naravno, tek sada vidim da sam "prevideo" u gornjem postu da su svi kompjuteri vezani i word clock-om, ali je Arthur to razjasnio...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules