Go Back   Rumski Forum > Rumski > Obavestenja

Obavestenja Informacije, pravila ponasanja i novosti vezane za sajt www.rumski.com

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-03-2008, 02:41 AM   #1
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Default ruDAW XTM (OSX i WIN)

UPDATE: 30. Jun 2008.

ruDAW tim ce narednih dana postaviti prezentaciju ruDAW XTM-a, sa sve slikama, detaljnijim specifikacijama, a do tada, na zahtjev nekoliko zainteresovanih clanova (hm...zasto ne i vaznih klijenata od kojih neki upravo cekaju masine koje ce ovdje biti opisane ), evo i preliminearne najave:

Da krenemo redom...

ruDAW XTM OSX verzija

ruDAW XTM namjenjen prevashodno radu pod OSX operativnim sistemom (Tigar a bogami uskoro i Leopard) ce imati sve elemente podredjene sto boljem i sto stabilnijem radu pod OSX operativnim sistemom. Sve pocev od maticne ploce, preko graficke karte, pa do kolicine memorije, tjuninga biosa, optickih uredjaja je podredjeno stabilnostcu rada koji se moze mjeriti sa onim kod pravih Mac Pro masina (uz neke manje benigne nedostatke).

Baza mashine:

ASUS P5W
Intel Core 2 Quad Q6600 na 3.2Ghz
8GB DDR2 RAM
3 x 750 GB
Gainward 7600GT (dual DVI) SilentFX
Dvd rezac SATA
Akusticki modovano Gigabyte Odin Pro 550W napajanje
Antec P182(*SE) ili Codegen Rack 4U (oba akusticki u potpunosti adaptirana)

1550? - projektovana promotivna cijena

Sva snaga masine sa 4-jezgarnim taskingom na 3.2Ghz, i 8GB Ram-a je u potpunosti iskoristiva u OSXu (po snazi ova masina se nalazi izmedju najjaceg cetvorojezgarnog i osmojezgarnog MacPro-a), a ovih dana cemo zavrsiti i finalne testove u realnom okruzenju studijskog rada. Hladjenje je rjeseno samo najboljim od svega sto smo probali a dostupno je na trzistu Evrope (vazdusno hladjenje, a u planu je i totalno pasivno vodeno rashladnjivanje koje tek zahtjeva studiju od par mjeseci) a cini ga Sonic Tower za CPU, Thermaltake i Thermalright rjesenja za hladnjenje graficke karte, chipseta, mosfeta i memorija unutar racunara garantujuci vrhunske performanse. Antec P182 koje vec krase pozitivne akusticke osobine je kao i u varijanti Codegen Rack verzije dodatno akusticki i estetski tretirano nasim vec provjerenim metodama (gumirani apsorberi na ventovima, mehanicka obrada na pojedinim mjestima,akusticka pluta i sundjeri na vec fabrickim 3-slojnim zidovima, rezultujuci 5-slojnom izolacijom) predstavlja zaista sam vrh ponude kojoj, barem u ovom segmentu, odgovorno tvrdimo, MacPro ne moze niti prici (barem smo u toj stvari jaci )...

Otprilike ce masina izgledati ovako i spolja i iznutra (na slikama ruDAW XTM Vlada Georgieva):

*SE verzija Antec P182 kucista kosta nesto vise, pa je potrebno dodati 50 eura na ukupne cifre

ruDAW XTM WINXP verzija:

Preliminearne slike naseg promo primjerka:

Baza mashine:

ASUS P5K Premium WiFi
Intel Core 2 Quad Q6600 na 3.5-3.6 Ghz (uskoro serija 9000)
4GB DDR2 RAM (8GB zasada nema smisla pod winXP-om)
3 x 750 GB
Gainward 7600GT (dual DVI) SilentFX
Dvd rezac SATA
Akusticki modovano Gigabyte Odin Pro 550W napajanje
Antec P182(*SE) ili Codegen Rack 4U (oba akusticki u potpunosti adaptirana)

1510? - projektovana promotivna cijena

Prica slicna kao i u gore pomenutoj varijanti za OSX.
Masina u potpunosti optimizovana u radu pod WinXP SP2, a pri kraju su i nasa testiranja bazirana na probi popularnih programa i audiosoftvera na quad platformi koja su dala obecavajuce rezultate...

Sve u svemu, ovo su neke preliminearne informacije kako bi zainteresovani vec sada mogli uvidjeti sta da ocekuju za ubuduce, a bogami da i vec sada poruce svoj primjerak ruDAW XTM (prototipovi koji se upravo sada rade, a na osnovu kojih cemo napraviti i detaljniju prezentaciju direktno na nasoj ruDAW stranici, vec imaju svoje kupce, ali ukoliko bi se jos neko javio, razmislili bismo oko paralelne izrade vise jedinica).

Codegen 4U-600 kuciste

diviner is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2008, 11:00 AM   #2
slowstar
Pro Member

Default Re: ruDAW XTM (OSX i WIN)

Zaista predivno izgleda masina, imam samo jednu primedbu:
Tvrdi se da MAC PRO ne moze da pridje, a kako sam shvatio misli se na zvucnu izolaciju masine.Priznajem da je to od znacajne vaznosti za nekog vlasnika malecnog "project" ili "Bedroom" studija, ali je veoma malo vazno za neki "pravi" studio, zbog cinjenice da su rezija i studio odvojeni, ili da cak postoji "machine room", tako da mislim da je znacajan rad, kao i pamet ulozena u zvucnu izolaciju, i efikasno, tiho hladjenje, malo preteran.
Sto se poredjenja sa MAC PRO tice, zaista svaka cast, ali treba imati u vidu da turbo-frizirani Opel moze da bude po brzini blizak Maseratiju, ali nikad nece biti Maserati...
(tu mislim na stil, homogenost, kompatibilnost, eleganciju, originalnost, respekt, status)

Last edited by slowstar; 14-03-2008 at 11:02 AM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2008, 12:32 PM   #3
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Ne preteruj Slobo, nije ni Mac nikakav Maserati. Lep, dobro optimizovan comp, sa par drugacijih detalja u resenju platforme i operativnog sistema. Pa procesor, memoriju i sav ostali hardver kupuju od firmi koje su inace prisutne na svetskom marketu kompjuterskih komponenti.
Drugo oni za koje upravo kazes da im nije bitna izolacija (veliki studiji), su ga medju prvima vecina nabavila. Realno gledajuci ovo je namenjeno vecini, kojoj comp maltene stoji izmedju nogu dok rade, tako da je taj faktor buke veoma vazan.
To sto ti volis Mac, to ti niko nebrani, volim ga i ja, ali nisam slepo zaljubljen da bi mu bas sve oprostio. Ovde sto dobijes za 1600 e za Mac ti treba 5000.

Last edited by LACKY; 14-03-2008 at 12:35 PM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 14-03-2008, 05:15 PM   #4
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Ovde sto dobijes za 1600 e za Mac ti treba 5000.
To sam hteo da kazem...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 04:22 AM   #5
slowstar
Pro Member

Nazalost je tako ("glede" finansija) medjutim,
nije bas sve isto kao sto ti tvrdis, jer da je tako, oni iz Cupertina bi pravili samo
telefone i mp3 playere (sada rezonujem k'o laik)
ali mi je potrebno objasnjenje (statisticko) zbog cega ne postoji sansa da u
Britaniji, ili jos manje u USA vidis bilo kakav P.C. u BILO KOM muzickom, ili video studiju, u sta sam se vecim delom LICNO uverio, jer sam P.C. vidjao samo na hotelskim recepcijama, APOTEKAMA, raznim prodavnicama, i naravno bankama, a ovi sto rade u studijima, kada bi im odneo P.C., ne verujem da bi znali sta je...
Uostalom, pitajte Bojana Dugica, koji tamo radi, i vec je stekao zavidan renome...covek nije cuo za takvu pojavu (P.C. u studiju)
P.S. malo si ga preterao, za zaista DOBAR MAC, ne treba vise od 3-3500 evrica, ti sigurno mislis na 8-core, 3,2 ghz, 16 gig RAM i 4 TB hardova...
Old 16-03-2008, 12:57 PM   #6
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Pa uzmi kod tvog drugara Vranica masinu sa 8 Gb memorije i tri harda od 500, pa mi reci cenu.
Sistem Sadie( zadnjih godina ga je po mastering studiima vise nego Sonica) neznam bas kako bi radio na Mac-u.
To sto je Mac. uvek bio osnovna work masina za Digi i za Logic i za DP je tako kako jeste.
Eto, recimo, rasiptaj se, cime se tera automatik tvojih omiljenih Amek stolova.
Ovo je ako vec cepidlacimo!
Ovde je bila rec o masini koja je pod OSX-om, i koja kosta oko 1600 e, a ja sam ti samo rekao da to kod Apple kosta oko 5000.
E sad prica je sledeca, pa da svako ovde ima PTL HD i da moze izsukati 5000 bez problema( kada mu dodje vreme za menjanje masine) ovi momci to nebi ni pakovali.
Ovde se radi sa audio hardverom u (90% slucajeva) do 500 e i 10% preko 500 e. Pa sta treba neko sa RME-om da da za comp 5000 e(a mogao bi da pitas Bojana koliko bi platio specializovan PC comp spakovan za audio tamo, pa isto kao i Mac), i bleji u Widegetse u OSX-u? Jer mu za soft treba jos toliko para da bi bilo sta radio.
A to za apoteke i prodavnice si upravu, samo si zaboravio CIA,NASA,FBI itd. A bogami i SADIE, PIRAMIX i da nenabrajam dalje. Pri tome ucesce audiasa kao Mac usera je na dnu lestvice, glavne musterije su advokati, arhitekte i jos podugacak spisak sminkera u svom zanimanju.
Nije sve to crno ili belo, ima tu mnogo sivih tonova izmedju.
Iskren da budem, radim na Mac-u i volim Mac, ali ne bas kao zenu.

Last edited by LACKY; 16-03-2008 at 01:03 PM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 01:01 PM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

siva je slobina objektivnost po povom pitanju nazalost :S
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2008, 12:32 AM   #8
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
... ne postoji sansa da u Britaniji, ili jos manje u USA vidis bilo kakav P.C. u BILO KOM muzickom, ili video studiju
Brian Tankersley (imao najmanje 3 top 1 hita), je jedan od poznatijih koji je koristio PC (ranije Paris, sad Nuendo), iz razloga sto je Mac jedno vreme (sa Motorola procesorima) bio toliko sporiji od PCa, da je to bila prosto sramota, a i Paris i Nuendo BOLJE rade na PCju nego na Macu (sto sam cuo licno od zvanicnika Stenberga na nekom AESu).

Danas su se stvari izjednacile, i po pitanju brzine, i po pitanju cene (kad su u pitanju vrhunske masine), pa je prednost Mac-a uglavnom u tome sto se kupuje masina koju je "sklapala" fabrika i ne mora se razmisljati o tome koje komonente su sa kojima kompatibilne, i garantovano sve radi, ukljucujuci i neki buduci hardware i software, posto ce proizvocaci istog za Mac-a sigurno proveriti da li radi pre nego sto ga izbace na trziste.

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Pa uzmi kod tvog drugara Vranica masinu sa 8 Gb memorije i tri harda od 500, pa mi reci cenu.
Pa kod Vranica bi i cena za RuDAW bila 5000.
Trenutno se Mac Quad Xeon sa 3 GB RAMa moze naci za 1500 EUR, a najnoviji 8 Core Mac Pro je $2800 sto je danas oko 1800 EUR i to ne samo u USA, vec na pr. u Slovackoj - nije daleko. Znaci razlika u ceni je relativno mala (ipak u korist PCa), tako da za nekog ko ima dovoljno novca da kupuje u toj klasi cene izbor da li PC, ili Mac opredelice najverovatnije software koji nameravai da koristi.

Znacajniju prednost PC ima u klasi cene od 800 - 900 EUR, jer se za te pare moze naci samo neki iMac, koji je veoma ogranicen po pitanju prosirivanja (memorije, nema ni PCI...) dok se za iste pare moze sloziti poprilicno mocan PC.

RM

Last edited by RetroMan; 02-04-2008 at 09:45 PM.
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2008, 12:40 AM   #9
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Pitanja za diviner-a

- Primetio sam da isti procesor u WIN verziji radi na 3500-3600, dok u OSX verziji radi na 3200 - zasto razlika?

- Zasto razlika u plocama, odnosno da li to znaci da ako se uzma OSX verzija na njoj ce WIN raditi losije nego na WIn verziji?

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2008, 01:53 PM   #10
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Default Re: Pitanja za diviner-a

Svaka vam cast momci! Izgleda fenomenalno i zaista se nadam da isto tako i radi! (posto bih se castio ovom masinom)
Sta je podlozno promeni u kofiguraciji? (radi eventualno manje cene )

Imam mac book (prva intel verzija) i taj malisan mi obavalja sve sto mi je potrebno. Verujem da bi i malooo slabija verzija ruDaW xtm-a bila mocna platforma.

P.S
Izasli su mem. kitovi od 16giga
MUzzY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules