Go Back   Rumski Forum > Rumski > Obavestenja

Obavestenja Informacije, pravila ponasanja i novosti vezane za sajt www.rumski.com

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-03-2008, 03:22 AM   #1
slowstar
Pro Member

Default Re: ruDAW XTM (OSX i WIN)

Nazalost je tako ("glede" finansija) medjutim,
nije bas sve isto kao sto ti tvrdis, jer da je tako, oni iz Cupertina bi pravili samo
telefone i mp3 playere (sada rezonujem k'o laik)
ali mi je potrebno objasnjenje (statisticko) zbog cega ne postoji sansa da u
Britaniji, ili jos manje u USA vidis bilo kakav P.C. u BILO KOM muzickom, ili video studiju, u sta sam se vecim delom LICNO uverio, jer sam P.C. vidjao samo na hotelskim recepcijama, APOTEKAMA, raznim prodavnicama, i naravno bankama, a ovi sto rade u studijima, kada bi im odneo P.C., ne verujem da bi znali sta je...
Uostalom, pitajte Bojana Dugica, koji tamo radi, i vec je stekao zavidan renome...covek nije cuo za takvu pojavu (P.C. u studiju)
P.S. malo si ga preterao, za zaista DOBAR MAC, ne treba vise od 3-3500 evrica, ti sigurno mislis na 8-core, 3,2 ghz, 16 gig RAM i 4 TB hardova...
Old 16-03-2008, 11:57 AM   #2
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Pa uzmi kod tvog drugara Vranica masinu sa 8 Gb memorije i tri harda od 500, pa mi reci cenu.
Sistem Sadie( zadnjih godina ga je po mastering studiima vise nego Sonica) neznam bas kako bi radio na Mac-u.
To sto je Mac. uvek bio osnovna work masina za Digi i za Logic i za DP je tako kako jeste.
Eto, recimo, rasiptaj se, cime se tera automatik tvojih omiljenih Amek stolova.
Ovo je ako vec cepidlacimo!
Ovde je bila rec o masini koja je pod OSX-om, i koja kosta oko 1600 e, a ja sam ti samo rekao da to kod Apple kosta oko 5000.
E sad prica je sledeca, pa da svako ovde ima PTL HD i da moze izsukati 5000 bez problema( kada mu dodje vreme za menjanje masine) ovi momci to nebi ni pakovali.
Ovde se radi sa audio hardverom u (90% slucajeva) do 500 e i 10% preko 500 e. Pa sta treba neko sa RME-om da da za comp 5000 e(a mogao bi da pitas Bojana koliko bi platio specializovan PC comp spakovan za audio tamo, pa isto kao i Mac), i bleji u Widegetse u OSX-u? Jer mu za soft treba jos toliko para da bi bilo sta radio.
A to za apoteke i prodavnice si upravu, samo si zaboravio CIA,NASA,FBI itd. A bogami i SADIE, PIRAMIX i da nenabrajam dalje. Pri tome ucesce audiasa kao Mac usera je na dnu lestvice, glavne musterije su advokati, arhitekte i jos podugacak spisak sminkera u svom zanimanju.
Nije sve to crno ili belo, ima tu mnogo sivih tonova izmedju.
Iskren da budem, radim na Mac-u i volim Mac, ali ne bas kao zenu.

Last edited by LACKY; 16-03-2008 at 12:03 PM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 12:01 PM   #3
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

siva je slobina objektivnost po povom pitanju nazalost :S
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2008, 11:32 PM   #4
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
... ne postoji sansa da u Britaniji, ili jos manje u USA vidis bilo kakav P.C. u BILO KOM muzickom, ili video studiju
Brian Tankersley (imao najmanje 3 top 1 hita), je jedan od poznatijih koji je koristio PC (ranije Paris, sad Nuendo), iz razloga sto je Mac jedno vreme (sa Motorola procesorima) bio toliko sporiji od PCa, da je to bila prosto sramota, a i Paris i Nuendo BOLJE rade na PCju nego na Macu (sto sam cuo licno od zvanicnika Stenberga na nekom AESu).

Danas su se stvari izjednacile, i po pitanju brzine, i po pitanju cene (kad su u pitanju vrhunske masine), pa je prednost Mac-a uglavnom u tome sto se kupuje masina koju je "sklapala" fabrika i ne mora se razmisljati o tome koje komonente su sa kojima kompatibilne, i garantovano sve radi, ukljucujuci i neki buduci hardware i software, posto ce proizvocaci istog za Mac-a sigurno proveriti da li radi pre nego sto ga izbace na trziste.

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Pa uzmi kod tvog drugara Vranica masinu sa 8 Gb memorije i tri harda od 500, pa mi reci cenu.
Pa kod Vranica bi i cena za RuDAW bila 5000.
Trenutno se Mac Quad Xeon sa 3 GB RAMa moze naci za 1500 EUR, a najnoviji 8 Core Mac Pro je $2800 sto je danas oko 1800 EUR i to ne samo u USA, vec na pr. u Slovackoj - nije daleko. Znaci razlika u ceni je relativno mala (ipak u korist PCa), tako da za nekog ko ima dovoljno novca da kupuje u toj klasi cene izbor da li PC, ili Mac opredelice najverovatnije software koji nameravai da koristi.

Znacajniju prednost PC ima u klasi cene od 800 - 900 EUR, jer se za te pare moze naci samo neki iMac, koji je veoma ogranicen po pitanju prosirivanja (memorije, nema ni PCI...) dok se za iste pare moze sloziti poprilicno mocan PC.

RM

Last edited by RetroMan; 02-04-2008 at 08:45 PM.
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2008, 01:44 AM   #5
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
a najnoviji 8 Core Mac Pro je $2800 sto je danas oko 1800 EUR i to ne samo u USA, vec na pr. u Slovackoj - nije daleko.

RM
Kako ti rece, 2800$ oko 1800 e. Ja ti za taj comp dajem 2000 e, znaci castim.
E da, sta cemo sa jos dodatnih 6 Gb rama i jos 2 diska po 500 Gb?
Strpaj i to u cenu od 3000 e.

Last edited by LACKY; 26-03-2008 at 01:47 AM.
Old 26-03-2008, 01:54 AM   #6
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

I ajde da skratimo ovu lakrdiju. Otvoren je tread o novoj ponudi Ru Daw-a a vi odmah krenuli sa pricom kako je mac. bolji.
Pa Boblji je, ali kakve to ima veze sa ovom temom.

Last edited by LACKY; 26-03-2008 at 01:57 AM.
Old 26-03-2008, 12:10 PM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Ja mislim da kad se uporedi sa PC masinama koje ovde prave za muziku, ruDAW ujeda !! I po ceni i po specifikaciji!

a PC se koristi itekako! Tip pored mene ima 2 GIGA samplera u 2 PC racka, (svi znamo koliko desetina PC, ja ima Hans Zimmer),
pa onda OpenLabs masine su sve bazirane oko PC-ja, itd, itd..

Ja znam brdo faca koje imaju po 1 ili 2 pc-ja kao sound / sampler banku, sa ogromnim bibliotekama i koji su sinhronizovani / povezani na PTools ili Logic set-up!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2008, 12:31 PM   #8
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Sta bre pricas, da Slovstarov miljenik Hans Zimmer radi na Pcjevaci. Pa to je nemoguce!
Old 26-03-2008, 01:12 PM   #9
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Otvoren je tread o novoj ponudi Ru Daw-a a vi odmah krenuli sa pricom kako je mac. bolji.
Pa kad Zloba ne moze da odoli, a ja sam, ako malo pazljivije procitas, prakticno stao u odbranu PCja, a cene sam naveo zato sto ljudi (pa i ti) misle da je jos uvek Mac bezobrazno skup. Istina je medjutim da su se Mac i PC veoma priblizili, i po ceni, i po mogucnostima.

Elem da se vratimo na temu. Ja sam do sada imao samo Mac-ove, ali nisam gadljiv na PC, tako da planiram da za sebe uzmem bas RuDAW, jer verujem da sa pazljivim odabirom komponenti i overclockovanjem diviner uspeva da postigne sa 4 Core PC-jem performanse priblizne kao na 8 Core Mac-u, a uz OSX se dobije i WINDOWS za koji ne moram da mislim kako da ga optimizujem, posto verujem da ga je diviner slozio bez greske.

RM

Last edited by RetroMan; 02-04-2008 at 08:42 PM.
RetroMan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules