|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
a - VST midi trak u VST mikseti iskompresujem parametrima (A), u miksu trak doziram sa volume (B) i kod masterizacije postavim L2(3) na parametre (C)?
Prethodno pitanje je samo primjer. Slično se mo?e pitati i za eq, reverb i ko zna ?ta jo?. Dakle, mislim na istovrsne parametre i (moguću) matematičku formulu koju ljudi sa zavr?enim fakultetom ovog usmjerenja svakako znaju. Ili : b - VST midi trak iskompresujem parametrima (A), u miksu postavim (ukupni) dodatni kompresor sa parametrima (B), a kod masterizacije, nakon obrade u kojoj vi?e nisam koristio kompresiju, izvr?im normalizaciju na parametre (C)? itd., itd., itd ....... pitanjce : Arture, jel' nesebično podjeljeno znanje sadr?ano u odgovorima na ovakva pitanja smatra? pod 'konkretno' i smisleno? |
![]() |
![]() |
#2 |
Psiho
|
![]()
ja ne kazhem da ti ne znash o chemu prichash... ali ja nemam pojma o chemu ti prichash!
Mozhe neko pojashnjenje?
#3 |
Pro Member
|
![]()
Mo?e, jo? jednostavnije.
Evo, npr. usnimio sam midi klavira. Na kanal dodao kompresor i podesio : - threshold = -40, - ratio = 3:2, - gain = + 1. Dalje sam snimao trakove aran?mana koje ne posmatramo u primjeru. Sada sam u miksu dodao (radi ogleda) isti kompresor, i podesio ga na : - threshold = -20, - ratio = 2:1, - gain = 0. Pitanje No1 - Koji je rezultat ovih parametara izvezenih u *.wav trak? Nadalje sam taj *.wav masterizirao i dodao npr. limiter sa pode?enim kompresorom na : - threshold = -20, - ratio = 2:1, - gain = 0, i limiterom na : - threshold = -6,0 dB. Pitanje No2 - Koji je krajnji rezultat parametara, recimo samo gain, nakon ukupnog postupka, i to za dijelove tona koji su u startu bili na : -50, -40, -30, -20, -10 i 0 dB? Na kraju sam izvr?io normalizaciju na - 16,0 dB. Pitanje No3 - isto kao No2. ----------- Nadam se da je sada jasno. ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,...:o
#6 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Mani brojke bre, KAKO TO ZVUCI NA KRAJU ? JEL LICI NA NESTO? |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Ni meni nista nije jasno, tj. ako mi je jasno ono sto mislim da jeste, onda ovo nije dobro...
Parametar tresholda ti nije relevantan uopste. Moze da bude i "-3" i "-53". Relevantan parametar ti je REDUKCIJA, tj. opseg u kome kompresor deluje. Opet, kako god da ti je bio slab signal sa tresholdom na -40, reduukcija ti nije bila ispod 20 (samo vise). Takoreci, to ne moze nikako da zvuci dobro. Takodje kod podesavanja kompresora, moras da vodis, pored samog stepena kompresije, racuna o jos mnostvo faktora, od kojih su najvazniji attack i release. Opet, njih ne mozes podesavati teoretski, vec moras da na datoj traci u datoj situaciji, odredis optimalnu brzinu i duzinu reagovanja kompresora. To nas polako izmesta od tvoje prvobitne namere da celo pitanje postavis kao nejednacinu i dovodit nas do osnovnog postulata bavljenja ovim poslom: "Koristi svoje usi"
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kada ce Grandu doci kraj?!?!?!?!?! | Geronimo | Razno | 82 | 24-08-2009 06:35 PM |
Gde i kada su muz. festivali kod nas??? | LAMPASH | Razno | 12 | 10-03-2009 12:47 AM |
Ugaoni bass trapovi, konkretno.....? | OFF | Dizajn i konstrukcija studija | 21 | 31-08-2008 10:21 PM |
?to kada kreativnost zapne? | ANITA | Razno | 38 | 13-01-2007 06:47 PM |