|
Dragan Ivanović Bas Maister, Studijski muzičar, aran?er, producent (saradjivao sa Vasil. H Bendom, Mangus, Van Gogh, Ceca, ...trenutno saradjuje sa Bala?evićem, Rambom, Sergejom Ćetkovićem i Strip...snimao bas Nevernim Bebama, Zdravku Čoliću, Van Goghu, Ceci, Regini, Vladi Georgiev, trenutno aktivan i kao DJ (projekat bassystem predstavlja perc.elemente) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)? Da li ti je svejedno (po dzepu) u koliko ce primeraka biti prodat npr. novi Cholic, gde si takodje svirao? Ili je samo varijanta - hvala, izvolite, dovidjenja ?
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Kod nas je i za kompozitore te?ka situacija (?to se tiče autorskih prava) a kamoli za studijske muzičare...mada, nisam siguran, ali mo?da ni u inostranstvu ta prava nisu velika...kod nas se (mislim na SOKOJ) obračunavaju autorska prava za kompozitora, tekstopisca i aran?era (kad su u pitanju standarde pjevačke kompozicije)
?to se tiče d?epa, naravno da je svejedno, jer se za sada ja dogovarm da nekome sviram za određeni honorar. A i mislim da je to nabr?i i najbezbolniji način, kao ?to i sviranje basa na nečijoj ploči vi?e nije toliko čest slučaj...Sve manje ljudi se i odlučuje da snimi ?ive instrumente, ili snime po par pjesama sa ?ivim instrumentima, a ostalo sekvenceri...Mada je to i dobro, jer se tako vidi ko ozbiljno pristupa snimanju ploče a ko to radi iz buduće koristi i samo zbog toga...Naravno, mislim na neku pop-rock, standardnu pjevačku muziku. Ali ja sam optimista po pitanju budućnosti sviranja ?ivih instrumenata po studijima, jer dobro odsvirana kompozicija je uvjek za klasu bolja u svakom smislu od programirane...To je pokazao i Giboni, koji je, moramo priznati, nametnuo neki vi?i standard u studijskom radu (na?alost, to je ne?to ?to je u osamdestim kod nas bio podrazumijevan nivo-zato su i muzičari bolje svirali i snimale se interesantnije ploče). E sad, meni je naravno va?no da pjesma na kojoj sviram bude slu?ana ?to vi?e, odnosno, cd prodat u ?to vi?e primjeraka, mada opet, malo ko obrati pa?nju na bass. Međutim, ja se uvjek trudim da prilikom snimanja dam svoj max, da napravim dobru bass liniju ili neku interesantu temu, pa jo? kad to neko primijeti, ja smatram da sam napravio dobru stvar i zadovoljan sam ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Studijski muzičar je izvođač, a ne autor i dobiva naknadu prema količini izvođenja autorskog djela,a prema postotku koji se obračunava za izvođača,to su izvođačka prava koja spadaju u srodna prava,a ne autorska.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
U Hrvatskoj autor aran?mana ima 35% udjela od autorskih prava.
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ako je pesma hit, onda treba par dokaza: ugovor o sviranju, krediti na omotu ili slicno...onda stignu bogami dobre pare! Session muzicar je session muzicar. Placen je za to sto "unese" njegovim sviranjem. Ako je mega muzicar - mega mu je i cena! Samo ako se UNAPRED dogovori i potpise, onda ima pravo na autorska prava, (vrlo retko!!). Ovde pojam "aranzman" i ne postoji! Ima samo MUZIKA i TEKST! Aranzman ide pod produkcijom, jer uglavnom onaj cija je pesma, je vec uradio neki aranzman i uglavnom ga producira. Mada, i ovde svi vec polako prelaze na cash varijante - zbog downloada, slabe prodaje CDa, zakidanja itd - producenti uglavnom uzimaju unapred pare, jer skoro nikad nista ne stigne od prodaje!! |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
procitaj moj post pazljivo i polako!
Kao session muzicar - sam formiras cenu! Ako si trazen i dobar, kostas sigurno vise nego neki pocetnik! To je jedna stavr i nema veze sa naplacivanjem od emitovanja! A za Performers Rights - znam (jer sam "perform" na preko 150 remiksa na kojima sam radio!!) ako pesma nije u Top 40 (znaci pusti se svega par puta na radiju) osoba koja je svirala na toj pesmi dobije fiksnu cifru! Ako je pesma hit, Top40 i vrti se na radiju i TVu - to se tretira kao "higher earning track" - onda osoba koja je svirala na toj pesmi mora da dokaze da je stvarno svirala (kredit na ploci, ugovor sa disko kucom itd) da bi mu stigle pare od emitovanja. Ovo se odnosi samo na svirace i backing vokale!! Cak i ako je remix u pitanju pa se vrti na radiju, remikser ima prava na neku kintu! Ovo je totalno odvojeno od autorskih honorara za emitovanje koji se placaju po minutu... malo si pomesal, ne? A honorari od emitovanja na radiju e OVDE razlikuju NENORMALNO. BBC RADIO 1 (drzavna stanica)placa najvise - oko ?55 (skoro 100Eura!!) po JEDNOM emitovanju na radiju!!! Dok komercijalne stanice placaju izmedju 10p i 15? .. U principu, oni koji najvise pustaju - placaju najmanje!! |
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
U činjenicu da osoba dobija fiksnu cifru bez obzira na broj emitiranja,jednostavno ne vjerujem,to je apsolutna kontra kapitalističkom sistemu koji bi u Engleskoj trebal biti na znatno razvijenijem nivou nego na prostoru bivše juge,dakle ako je na balkanu tako ne vjerujem da je u engleskoj drukčije. Ako je osoba dužna podnositi bilo kakve dokaze to znači da sama štiti svoja autorska odnosno izvođačka prava,što opet nije slučaj ni u jednoj iole razvijenijoj zemlji,već za to postoji jedna ili maximalno dvije organizacije na državnom nivou,koje su registrirane za to,budući da jedna osoba ne može biti prisutna istodobno na 1000 mjesta i štititi svoja prava,pa bi u skladu s tim i zarađivala minimalan honorar, a to se nikome ne isplati,već se to povjerava navedenim agencijama,to je rutina. Remixer naravno ima pravo na autorsku naknadu jer je njegovo djelo autorsko djelo. Kaj se tiče lokalnih radia i televizija i državnih,logično je da državna televizija i radio plaćaju više jer se njihov program svakodnevno snima, dok se program lokalnih rtv postaja snima uzorkovano,tj. uzme se u obzir emitiranje npr.u ponedjeljak,pa u skladu s tom činjenicom lokalci i mogu puštati više,a plaćati manje to je tako,bre. Last edited by zoolander; 23-12-2006 at 12:26 PM. |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
A pesme npr. kod nas, koje je svirao Nesa Japanac (Smejem se a plakao bih, Sve su seke jebene..........), pa B.Bozanic (442 do BGa)..... i jos gomila sjanih basadzija (i nas 'gost' ,naravno)..... meni su nezamislive bez njihovih linija, koje im sigurno nisu bile raspisane......
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pomoc, muzicari | KORG MASTER | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 2 | 27-03-2009 02:29 PM |
Muzicari na domacoj sceni | Mitjovan | Dragan Ivanović | 2 | 10-03-2007 02:53 PM |