Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-01-2006, 01:13 PM   #81
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Default Re: Materijali za "ogluvljavanje" studija

Sto se tice kartona od jaja, licno mislim da je to teska glupost obzirom na spec. tezinu i generalno na tip materijala od koga se prave.Jedan od boljih apsorbera koji postoji uopste na nasem trzistu je proizvod Izoterm-plame iz Slovenije i radi se o expandiranom PU (impregnirana pena) spec. tezine 100kg/m3.Ovaj materijal distribuira moja firma vec godinama i iskren da budem, osim sto je skup, pokazao se kao izvanredan apsorber.Jedini problem je pomalo cena koja se krece od 10 eur/m2(bez PDV) za debljinu 1cm, do 25eur za bugnato 3cm,medjutim... obzirom da je materijal predvidjen za javne objekte , industriju automobila(Ikarbus ga je ugradjivao u svoje modele za izvoz) zadovoljava sve standarde koji se ticu ekologije i klase samogasivosti (skoro da je negoriv), tako da mozda i nije toliko skup.Ista firma radi i sendvic panele(kombinacija podloge sa vel.sp.tezinom i dva ili tri sloja sunjerastih materijala) koji su papreno skupi ali vrede svaku paru.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2006, 03:10 PM   #82
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Ljudi, ovde se stalno brka izolacija od spoljasnje buke, odnosno medjusobna izolacija prostorija u studiju i akusticki tretman unutrasnjosti prostorija u cilju rjesavanja negativnih akustickih pojava koje se javljaju u prostoriji...
"ogluvljivanje" koje se pominje u nazivu se moze protumaciti dvojako (ja ga tumacim u drugom navedenom kontekstu), tako da mozda ne bi bilo lose da se ova tema zakljuca, pa da zapocnemo nove dvije! Ovako nastaje citava zbrka!

A sto se tice toga "sta je najbolje" mislim da su najbolja namjenska rjesenja projektovana od strane akusticara, pa onda namjenski proizvodi koji se mogu naci na trzistu (bilo da se radi o Primacousticu, Auralexu ili Wave Panelsu), pa tek onda sve ovo sto se ovde izmozgava...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2006, 06:43 PM   #83
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Ljudi, ovde se stalno brka izolacija od spoljasnje buke, odnosno medjusobna izolacija prostorija u studiju i akusticki tretman unutrasnjosti prostorija u cilju rjesavanja negativnih akustickih pojava koje se javljaju u prostoriji...
"ogluvljivanje" koje se pominje u nazivu se moze protumaciti dvojako (ja ga tumacim u drugom navedenom kontekstu), tako da mozda ne bi bilo lose da se ova tema zakljuca, pa da zapocnemo nove dvije! Ovako nastaje citava zbrka!

A sto se tice toga "sta je najbolje" mislim da su najbolja namjenska rjesenja projektovana od strane akusticara, pa onda namjenski proizvodi koji se mogu naci na trzistu (bilo da se radi o Primacousticu, Auralexu ili Wave Panelsu), pa tek onda sve ovo sto se ovde izmozgava...
Ok...mozda nekom i nije jasno , ali u svakom slucaju apsorber je apsorber i mozes ga koristiti za sta god hoces.Kad je u pitanju izolacija od spoljne buke , konstruktivna resenja koja se izvode u toku same gradnje imaju mnogo veci efekat od bilo kakve naknadne intervencije i u svakom slucaju glavni faktor je masa.Kod akustickog tretmana ne postoji univerzalno isprojektovan akusticki materijal.Vise vredi iskusan ing. koji se bavi akustikom ,100kg mineralne vune i nesto dasaka, negoli 1000m2 Auralex-a.Svaka prostorija ima svoju "muku" i trazi poseban tretman i ponajvise coveka koji zna da uradi neku vrstu projekta na osnovu izvrsenih merenja, i svakako materijali koji se koriste trebali bi da imaju jasan i tacan dijagram apsorpcije.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2006, 11:37 AM   #84
Illiron
Member

http://www.bondedlogic.com/ultratouch.htm

Jel zna neko gde se moze pronaci nesto slicno kod nas ?
Illiron is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2006, 12:46 PM   #85
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Illirion,

Quote:
Originally Posted by Illiron
http://www.bondedlogic.com/ultratouch.htm

Jel zna neko gde se moze pronaci nesto slicno kod nas ?
Ne znam da li se bas to moze negde kupiti kod nas, ali koliko vidim, po sastavu mu je najblizi azmafon

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2006, 03:29 PM   #86
slowstar
Pro Member

Ljudi, to je zaista tezak, i veliki problem (u principu)
Akustika je jedan od "misterioznih" problema, a i VEEEElika nauka.
Na osnovu svog dugogodisnjeg iskustva (mozda i preteranog, jer mi se i malo smucilo) mogu da vam kazem da postoji nekoliko generalnih pravila:
1. NIJEDAN potpuno ogluvljeni prostor nije dobar za snimanje - postoje i POZELJNE refleksije, koje doprinose lokalizaciji u prostoru, kao i osnovnoj boji instrumenta ili glasa koji se usnimava - da kazem najprostije, glas snimljen u "gluvom" prostoru nam se stalno cini mutav, i taman, i u miksu skoro uvek zahteva EQ u predelu 8 - 13 khz ili sire, a i dodavanje raznih vestackih reverba, dileja, i slicnih pomagala.
2. VEOMA VAZNO - sto je veci prostor u kome se snima, to je lakse "srediti' njegovu akustiku, jer je odnos reflektovanog i direktnog zvuka povoljniji (manje se cuje "soba")
Jako dobar primer za to je rezija studija V RTS, u kojoj (mnogi se u tome slazu)
je veoma dobar, maltene "referntan" zvuk u monitoringu (Genelec 1037)
uglavnom zahvaljujuci tome sto je prostorija OGROMNA za nase uslove, tako da je "odbitak" od paralelnih zidova po nivou zanemarljiv, a prostorija skoro i da nema nikakvu akusticku obradu i pored velikih staklenih povrsina na zadnjem zidu.
3. Razumno koriscenje kardiodno usmerenih mikrofona, u kojoj se refleksije minimiziraju
4. Pojedini instrumenti, pa i glasovi (hor na primer) bash ZAHTEVAJU percepciju prostora i refleksije kao sto su: zivi gudaci, horne, orgulje, koncertni klavir, komplet bubnjeva (sa "ambi" mikrofonima)
5. U principu, mnogo bolje je "razbiti" tojest naciniti "difuznim" reflektovani zvuk, nego "ogluveti" prostoriju, jer to donosi karakteristicne probleme, i uglavnom donodi "jeftin" utisak, jer se gluvoca prostora naknadno kompenzira raznim reverbima (uglavnom jeftine "konvolucije") kasnjenima, i ekvalizacijom,
sto komplikuje, i "pojeftinjuje" produkciju.
Jedan od najboljih snimaka koje sam ikada cuo, a cuo sam mnogo, je nacinjen u prostranoj dnevnoj sobi, koriscenjem samo DVA PARA stereo mikrofona (vrhunskih, naravno) i usnimljen DIREKTNO u NAGRU digital, bez miksera, bez EQ, reverba i bilo kog processinga, i BEZ POST - PRODUKCIJE.
To je CD "Home of whispers" pevacice Lorry Lieberman, pokusajte da nabavite CD - toplo preporucujem!!!
Pozdrav celoj ekipi entuzijasta - Srecan rad!!!
Old 26-01-2006, 03:57 PM   #87
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo slowstar,

Quote:
Originally Posted by slowstar
.....i "pojeftinjuje" produkciju.....
Samo ovo sto sam izvukao iz konteksta je, na zalost, sustina i realnost (moje licno misljenje).

Cinjenice o kojima pricas, mnogi clanovi ne znaju koliko sve to kosta, da se kupi/napravi... itd. Cak i samo puko spustanje staklene vune na zidove, stavljanje gipsanih ploca na rostilj, bez proracuna i projekta je prilicno ulaganje i investicija, i to se obicno zavrsava vecina akustickih tretmana... blagom zastitom od spoljnih sumova i nekim umrtvljenjem sobe, a to je tek nekih 5-10% ukupno potrebnih troskova.... sta dalje... pa nista... obicno nista...

Nemaju ljudi para, a cak i da imaju, pitanje je ko bi im taj kvalitet primetio i cenio, kupovao CD-ove i ostalo, samo zbog toga... to je zacarani krug i trebace vremena da se to raspetlja...

Potrebno je da klijentela koja slusa muziku, zazeli i zatrazi da sve bude odlicno... da li ce se to desiti... pa u celom svetu se polako zatvaraju veliki studiji, koji su jedino imali novca da sredjuju akustiku kako treba, mp3 uzima danak, muzika se svela na software, itd... hocu da kazem da nisu samo clanovi ovoga Foruma "pogresno" obavesteni... to je svetski trend... cak mi ne pada na pamet s kojom istorijskom revolucijom mogu uporediti ovu... isto tako se pitam, zasto bas mi moramo u ovoj "tuznoj akciji" da nosimo barjak...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 26-01-2006, 06:05 PM   #88
Illiron
Member

Quote:
Originally Posted by boggy
Zdravo Illirion,

Ne znam da li se bas to moze negde kupiti kod nas, ali koliko vidim, po sastavu mu je najblizi azmafon

pozdrav

bogi
Hmmm, znam od ranije za azmafon ali koliko vidim azmafon nema potrebnu gustinu da upije bilo sta znacajnije ispod nekih 500hz gde je u principu najveci problem u manjim sobama. Hvala u svakom slucaju.

Pozdrav.
Old 26-01-2006, 06:15 PM   #89
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Illirion,

Quote:
Originally Posted by Illiron
Hmmm, znam od ranije za azmafon ali koliko vidim azmafon nema potrebnu gustinu da upije bilo sta znacajnije ispod nekih 500hz gde je u principu najveci problem u manjim sobama. Hvala u svakom slucaju.

Pozdrav.
Imaj u vidu da se azmafon pravi u debljinama od 1, 2 i 3cm, i da su na proizvodjacevom sajtu dali apsorpciju za neku debljinu od standardnih... Donja granicna frekvencija apsorpcije se snizava povecanjem debljine materijala, i na kraju se za isto slabljenje mogu drasticnije razlikovati staklena vuna i pamucni rascupani materijali u potrebnoj debljini... ako se gleda gustina...

Ako su materijali slicno napravljeni od slicnog materijala onda su njihove razlike male.
Drugo, rastresitim materijalima se moze povecati gustina presovanjem, recimo postoje tvrde table od staklene vune koje imaju vecu gustinu ne zato sto su nesto posebno nego imaju manju zapreminu za istu masu (gustina je masa podeljena sa zapreminom).

Tako da, iako materijal koji si predlozio nisam probao, prostim poznavanjem fizike mogu sa dosta hrabrosti da kazem da bi azmafon i doticni materijal bili vrlo slicni ako bi se doveli na isti nivo u smislu zapremine i tezine...

Ovo ne vazi za sundjere, kod kojih radi neka druga "magija".

pozdrav

bogi

Old 26-01-2006, 06:54 PM   #90
Illiron
Member

Pazi, razumemo se potpuno, i potpuno(dobro, donekle ) su mi jasni zakoni fizike koji vaze u ovim slucajevima. Manje vise se moze reci da sto je materijal gusci i deblji to moze nize da apsorbuje. E sad ovaj materijal za koji sam ostavio link se odlikuje velikom gustinom i velikom debljinom i ima odlicne karakteristike apsorpcije, vrlo slicne tvrdoj vuni(to je ta presovana ili rigid fiberglass ili kako vec zovu stranci) ali opet nemam straha od toga da ce da se udisu ta vlakna. To mi je bitno jer nece biti u zidu vec planiram da pravim bass trapove.

Pozdrav.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules