Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Materijali za "ogluvljavanje" studija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=8085)

Pedja 17-08-2003 04:41 PM

Materijali za "ogluvljavanje" studija

Koji se materijali najcesce koriste za "ogluvljavanje" studija i kakva su vasa iskustva?
Ja sam za gluvu sobu ,po sistemu - snadji se, koristio one kartone od jaja :D (samo za ublazavanje odjeka, a ne za zvucnu izolaciju), a za plafon sam koristio gipsane ploce - spusteni plafon.
U glavnoj prostoriji sam koristio platno od jute (dzakovi za kafu), koje sam stavio na zidove, a po plafonu sam pustio trake od tog platna. Ovo mi je delovalo interesantno na oko, nije mnogo skupo, a vrsi funkciju.Ovaj moj mali amaterski studio sredjujem s vremena na vreme, kako mi finansije dozvole. Razmisljam da postavim na zidove i plafon onaj sundjer sa piramidama ali ne znam gde moze da se nabavi i koja mu je cena?
http://www.dotportal.net/kerygma/studio.jpg
Slika ubacena uz nesebicnu pomoc PURATORA.Hvala prijatelju :wink:

puRe 17-08-2003 05:03 PM

Sto se tice slike, samo je okaci negde na net (mozes meni poslati pa cu da je okacim na server) i ovde napisi [img]URL SLIKE[/img]

puRe 17-08-2003 05:09 PM

Taj sundjer sa piramidama sluzi da spreci stvaranje refleksija i upija zvuk.
E sad, najveci problem kod njega je cena koja je dosta velika (cini mi se 30 funti po kvadratnom metru ali mozda i nisam u pravu).
Takodje, nije u pitanju obican sundjer vec ako potrazis videces da neke firme prave te obloge da budu gusce i deblje tako da vise absorbuju.
Jos jedan problem namece se i kod absorbovanja niskih frekvencija tako da ljudi cesto pribegavaju metodi gde koriste razlicite absorbere za visoke i niske frekvencija ali to vec zalazi u mnogo skuplje vode :)

Doduse, imas dosta knjiga koje se bave ovakvim stvarima, a toplo preporucujem:
Stanley Alten - Recording for Media
(tako nesto, u pitanju je fenomenalna knjiga koja je stvarno opsezna po pitanju mixovanja, produkcije, snimanja i akustike. obavezno procitati)

Boskovic 17-08-2003 05:27 PM

Quote:

Originally Posted by purator
(tako nesto, u pitanju je fenomenalna knjiga koja je stvarno opsezna po pitanju mixovanja, produkcije, snimanja i akustike. obavezno procitati)

Ima li je dje na netu?

Pedja 17-08-2003 05:36 PM

Quote:

Originally Posted by Boskovic
Quote:

Ima li je dje na netu?

Bas sam to hteo i ja da pitam :D

Pedja 17-08-2003 05:44 PM

U vezi absorbovanja razlicitih frekvencija moje licno misljenje je da ne treba ni da se pretera sa tim, jer se tada dobije neka neprirodna atmosfera.

puRe 17-08-2003 06:31 PM

Quote:

Originally Posted by Pedja
Quote:

Originally Posted by Boskovic
Quote:

Ima li je dje na netu?

Bas sam to hteo i ja da pitam :D

Za sada nisam nasao... :(

puRe 17-08-2003 06:31 PM

Quote:

U vezi absorbovanja razlicitih frekvencija moje licno misljenje je da ne treba ni da se pretera sa tim, jer se tada dobije neka neprirodna atmosfera.

Ja sam samo naveo sta se radi a u slucaju kada pravis gluvu sobu za snimanje vokala doticne mere su neophodne.

Pedja 17-08-2003 07:13 PM

Quote:

Quote:

Ja sam samo naveo sta se radi a u slucaju kada pravis gluvu sobu za snimanje vokala doticne mere su neophodne.

Apsolutno se slazem sa tobom. Za bilo kakve radove ove vrste moraju se postovati odredjena pravila. Ja sam ono rekao zato sto sam imao priliku da budem u preterano "gluvoj" prostoriji, a sam osecaj je :(

idekius 17-08-2003 07:17 PM

Cini mi se da su kartoni u kojima se pakuju jaja O.K. Ruzno izgledaju, ali se daju obojiti.

All times are GMT +1. The time now is 07:31 AM.