![]() |
Materijali za "ogluvljavanje" studija
Koji se materijali najcesce koriste za "ogluvljavanje" studija i kakva su vasa iskustva?
Ja sam za gluvu sobu ,po sistemu - snadji se, koristio one kartone od jaja :D (samo za ublazavanje odjeka, a ne za zvucnu izolaciju), a za plafon sam koristio gipsane ploce - spusteni plafon. U glavnoj prostoriji sam koristio platno od jute (dzakovi za kafu), koje sam stavio na zidove, a po plafonu sam pustio trake od tog platna. Ovo mi je delovalo interesantno na oko, nije mnogo skupo, a vrsi funkciju.Ovaj moj mali amaterski studio sredjujem s vremena na vreme, kako mi finansije dozvole. Razmisljam da postavim na zidove i plafon onaj sundjer sa piramidama ali ne znam gde moze da se nabavi i koja mu je cena? http://www.dotportal.net/kerygma/studio.jpg Slika ubacena uz nesebicnu pomoc PURATORA.Hvala prijatelju :wink: |
Sto se tice slike, samo je okaci negde na net (mozes meni poslati pa cu da je okacim na server) i ovde napisi [img]URL SLIKE[/img]
|
Taj sundjer sa piramidama sluzi da spreci stvaranje refleksija i upija zvuk.
E sad, najveci problem kod njega je cena koja je dosta velika (cini mi se 30 funti po kvadratnom metru ali mozda i nisam u pravu). Takodje, nije u pitanju obican sundjer vec ako potrazis videces da neke firme prave te obloge da budu gusce i deblje tako da vise absorbuju. Jos jedan problem namece se i kod absorbovanja niskih frekvencija tako da ljudi cesto pribegavaju metodi gde koriste razlicite absorbere za visoke i niske frekvencija ali to vec zalazi u mnogo skuplje vode :) Doduse, imas dosta knjiga koje se bave ovakvim stvarima, a toplo preporucujem: Stanley Alten - Recording for Media (tako nesto, u pitanju je fenomenalna knjiga koja je stvarno opsezna po pitanju mixovanja, produkcije, snimanja i akustike. obavezno procitati) |
Quote:
|
Quote:
|
U vezi absorbovanja razlicitih frekvencija moje licno misljenje je da ne treba ni da se pretera sa tim, jer se tada dobije neka neprirodna atmosfera.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Cini mi se da su kartoni u kojima se pakuju jaja O.K. Ruzno izgledaju, ali se daju obojiti.
|
All times are GMT +1. The time now is 07:31 AM. |