Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-04-2010, 09:33 PM   #71
sasaristic
Senior Member

sasaristic's Avatar

Default Re: vječna borba producent vs gitarista

Pa ...iskreno..ne.
Ali u sustini svega su desna i leva ruka....i namera.
sasaristic is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 03:36 PM   #72
MD
Senior Member

MD's Avatar

S obzirom da se komentira metal glazba.... i to konstantno... najčešće podrugljivo...

Quote:
Originally Posted by google View Post
Uglavnom se to podrazumeva pod "energija". Dvojke (tup- tap), skiviceca distorzija, infaltilni tekstovi sa dubokim porukama i skakutanje po sceni.
Show business je i zabava... ljudi dolaze na koncerte zbog zabave...

Infatilni tekstovi? Tup-tap?
Skvičeća distorzija, a kakva će biti distorzija?

Skakutanje po sceni? Ima bandova koji skakuću po sceni a istovremeno sviraju bolje nego bilo tko koga si ti slušao...

Metal je glazba koja uključuje i scenski nastup... zasto? Pa znao bi da slušaš metal, tojest da komentiraš nešto što slušaš...

Quote:
Kad bend ne ume da svira ili su pesme, adje da ne kazem, onda se kompenzuje sa "energijom", koja se svodi na pobrojano.
Glupost...

Quote:
Obicno takvi "energeticari", sviraju nesto sto je po def. "mocno", tj. power, milion marsala od 100w, desetostruki kompleti bubnjeva, procesori, "dupli basovi, i ostalo sto mocno.
Glupost... najčešće je većina tih Marshalla isključena... tu su zbog vizualnog efekta...

Nadalje, Marshalli se baš i ne koriste pretjerano u današnje vrijeme....

Desetostruki kompleti bubnjeva? Najčešće jedan bubanj, trigan sa samplovima... i iza njega vrhunski bubnjar jer glazba zahtijeva takve bubnjare...

Procesori? Najčešće se koriste par osnovnih pedala... ili nikakve pedale... i sviraju vrhunska pojačala, bazirajući zvuk na samom zvuku pojačala....

Dupli basovi? Pa glazbeni izričaj zahtijeva dupli bas... kao što elektronski instrumenti odgovaraju elektronskoj glazbi...

Quote:
Sad, kad nekom njihovom fanu kazes da taj zvuk i nije neki, i da bolje zvuci 20w+ Telekaster (koji uopste ne izgleda mocno) i samo jedno dobro
20 w + telecaster ne može svirati death metal ili nu metal sa zvukom kakav je standard u toj glazbi...

Ne izgleda moćno.... a zašto ti ne daš blueseru ili pop glazbeniku da svira na Jackson USA RR gitari ili Warrioru? Mozda zato jer ne bi dobro izgledala na pozornici, a ne zbog samog zvuka... dakle, svaka scena ima određen standard imagea na sceni...

Ti nemas sto uciti 'fanove' o zvuku, jer je metal industrija koja traje desetljećima, ima visoke tiraže i općenito je najstabilnija glazbena scena...
A metal producenti visokotiraznih albuma snimaju u najboljim studijima...
Metal albumi su među najprodavanijim svjetskim albumima u povijesti...
A metal glazba općenito ima najbolje glazbenike... tojest najveću koncentraciju dobrih glazbenika od svih popularnih žanrova...
Metal fanovi, sigurno najviše sviraju instrumente od svih fanova neke glazbe... odi na youtube, pogledaj mlade glazbenike, koji rasturaju... većina njih su metalci....

Quote:
predpojacalo, on se nadje zgrozen & prenerazen: Nece da moze!!!!
Naravno da će to reći... kao što ćeš ti isto njemu reći kada ti dođe sa metal soundom svirati pop rock, ili što već sviraš...

Ne odgovara svaki zvuk, svakom žanru...

Quote:

Verovatno i "tehno" fanovi imaju razne fetise koji daju moc (tkz. "kik", to se cesto spominje), al' da ne sirim temu.
Postoje i fetiši pljuvanja po određenoj glazbi, najčešće zasnovani na nepoznavanju iste...

Mene uopće ne zanima što ti sviraš, komentiram ovo samo jer konstantno pljuješ po metal glazbi...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 08-04-2010 at 03:40 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 03:44 PM   #73
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Najbolji zvuk koji sam cuo je ili pojacalo + gitara, ili pojacalo + jedna pedala + gitara. Obicno gomila pedala samo kvari ton.

Pa ne stoje pedale uvijek uključene... nego se koriste ovisno o dionicama... osim ako se ne radi o tome da sam bypass kroz pedalu ne utječe na zvuk...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
Old 08-04-2010, 03:48 PM   #74
MD
Senior Member

MD's Avatar

[QUOTE]
Quote:
Bolje zvuci suv ton, nego sa dilejem. Onda imas filing, kao da si ispod satre na vasaru. U cemu je razlika izmedju narodnjackog dileja i gitarskog? Kazes jedan, cujes 11.

Pa ni ne bi trebalo biti razlike, jer se radi o DELAYU...

Quote:
Onda je sve ok. Ne moze se ocekivati neki audiofilski snimak, a kad gitaristi produciraju, nece dobiti bas nista. Poenta je da gitaristi "bude lepo" dok "solira". Medjutim, ja mislim da treba da bude lepo i onom ko to slusa na male kutije i tiho. To su dve razlicite stvari.
Neki od najboljih producenata gitarske glazbe su gitaristi.... ili aktivni ili sviraju gitaru u slobodno vrijeme...

Quote:
Jedno je kada ti slusas marsala kako grmi iz ogromne kutije, a sasvim drugacije se to cuje na zvucnicima od hi fi uredjaja.

Ko to uspe da shvati, blago njemu.
Pa bit je gitarskog zvuka da se snimi sa energijom ovog prvoga, prenesenom u ovo drugo...

Old 08-04-2010, 04:43 PM   #75
google
Banned

Quote:
Originally Posted by MD View Post
Pa znao bi da slušaš metal, tojest da komentiraš nešto što slušaš...
Ja sam slusao metal pre nego sto si ti rodio.

Quote:
Glupost... najčešće je većina tih Marshalla isključena... tu su zbog vizualnog efekta...
To sam i ja tvrdio, sluze tu da bi dali utisak moci, da se klinci loze, nista vise.

Jednostavno, da bi kompenzovali nedostatak muzikalnosti i kreativnosti.

Quote:
20 w + telecaster ne može svirati death metal ili nu metal sa zvukom kakav je standard u toj glazbi...
Ded metal i muzika su dva razlicita pojma.

Quote:
Ne izgleda moćno.... a zašto ti ne daš blueseru ili pop glazbeniku da svira na Jackson USA RR gitari ili Warrioru? Mozda zato jer ne bi dobro izgledala na pozornici, a ne zbog samog zvuka...
U pitanju je samo zvuk. Znam na sta lici klin od Dzeksona- to je grob, probao sam jednog na Lab L5. Ubedljivo najgori klin koji sam cuo.

Quote:
Mene uopće ne zanima što ti sviraš, komentiram ovo samo jer konstantno pljuješ po metal glazbi...
Sto bi pljuvao? Realan sam.

Quote:
Pa bit je gitarskog zvuka da se snimi sa energijom ovog prvoga, prenesenom u ovo drugo...
Nisi shvatio.

Last edited by google; 08-04-2010 at 05:30 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2010, 05:47 PM   #76
MD
Senior Member

MD's Avatar

[QUOTE]
Quote:
Ja sam slusao metal pre nego sto si ti rodio.
Ja slusam metal od osamdesetih... opet predrasude.. i najbitnije, slusam taj metal do danas.. dakle najbitnije za komentiranje tog istog metala...

Ti si 'slušao'... što već...

Quote:
To sam i ja tvrdio, sluze tu da bi dali utisak moci, da se klinci loze, nista vise.
Klinci, klinci... kakvi klinci? U svijetu na metal koncertima možeš naći i tri generacije...

Jedino infatilno razmisljanje je nametanje tvog ukusa kao nekog kriterija za išta... i konstantno pljuvanje po gitaristima...
Samo generaliziranje kojim se služiš je neozbiljno...
Razumljivo za ukus, ali čemu pljuvanje...

Quote:
Jednostavno, da bi kompenzovali nedostatak muzikalnosti i kreativnosti.
Opet generaliziranje... tko si ti da određuješ tko ima muzikalnost ili nema? To nisu nikakvi kriiteriji, niti ima kriterija za to osim ako si profesor na glazbenoj akademiji pa moraš nekoga ocijeniti uzimajući u obzir navedene osobine..

Quote:
ded metal i muzika su dva razlicita pojma.
Što je definicija muzike?
Sigurno bi većina, kako ti kažeš klinaca, death metalaca, to rekla i za tvoju glazbu... kakva je točno razlika između vas?

Quote:
U pitanju je zvuk, nista vise. Znam na sta lici klin od Jeksona, to je grob, bas sam probao jednog na Lab L5. Ubedljivo najgori zvuk koji sam cuo.
Evo kraj mene su Jackson i Les paul... bi li prepoznao zvuk da ti snimim?
Mada nemaju isti setup, pa se nekakva razlika čuje...

Quote:
Sto bi pljuvao? Realan sam.
Nisi realan, tojest realnost koju opisuješ počiva na tvom subjektivnom doživljaju... a s obzirom na način napadanja na gitariste, i na nekim iskustvima sa ponekim gitaristima...

Quote:
Nisi shvatio.
Pa možda se zajebavaš cijelo vrijeme...

Last edited by MD; 08-04-2010 at 06:01 PM.
Old 08-04-2010, 06:17 PM   #77
google
Banned

Quote:
Ja slusam metal od osamdesetih... opet predrasude.. i najbitnije, slusam taj metal do danas.. dakle najbitnije za komentiranje tog istog metala...
A kad si se rodio?
Quote:
slusam taj metal do danas.. dakle najbitnije za komentiranje tog istog metala...
Slusam i ja ponekad.
Quote:
Klinci, klinci... kakvi klinci? U svijetu na metal koncertima mo?e? naći i tri generacije...
Istog su mentalnog uzrasta, vecita poluodrasla deca, koja u metalu vide bajke koje su im bile lepe kad su bili mali... Tu je i pepeljuga i zla kraljica, a pogotovo vestica.
Quote:
Jedino infatilno razmisljanje je nametanje tvog ukusa kao nekog kriterija za i?ta... i konstantno pljuvanje po gitaristima...
Ne namecem svoj ukus, slusaj carobnjake & ratnike, sta me briga. Sto bih pljuvao po gitaristima? Ja isto sviram gitaru. Zadnjih mesec dana snimam gitare, nisam cestito ni izasao iz kuce.

Quote:
Opet generaliziranje... tko si ti da određuje? tko ima muzikalnost ili nema?
Pisem muziku decenijama, mogu dati neki sud. Ali te to ne obavezuje. I sam si rekao da nema "scenskog nastupa", to ne bi bilo to, zar ne? Meni scenski nastup ne treba, nisam u pozoristu. Uvek sam slusao muziku i cudio se onima sto se gube, a ne slusaju muziku. Stvar ukusa.
Quote:
Sigurno bi većina, kako ti ka?e? klinaca, death metalaca, to rekla i za tvoju glazbu... kakva je točno razlika između vas?
Ded metalcu je prdno slon na uvo kad je bio mali, pa su ostale posledice.
Old 08-04-2010, 06:47 PM   #78
MD
Senior Member

MD's Avatar

[QUOTE]
Quote:
A kad si se rodio?
Slusam i ja ponekad.

Sedamdesetih... pa sjećaš se, to je bilo nakon što si ti počeo slušati metal..

Quote:
Istog su mentalnog uzrasta, vecita poluodrasla deca, koja u metalu vide bajke koje su im bile lepe kad su bili mali... Tu je i pepeljuga i zla kraljica, a pogotovo vestica.
Rekao bih ti nešto za prvi dio kvotanog posta, nevezano uz metal, vise uz filozofske i neke druge stvari... ali nema smisla, ne uklapa se u raspravu...

Quote:
Ne namecem svoj ukus, slusaj carobnjake & ratnike, sta me briga. Sto bih pljuvao po gitaristima? Ja isto sviram gitaru. Zadnjih mesec dana snimam gitare, nisam cestito ni izasao iz kuce.

Zašto misliš da cijeli metal pjeva o čarobnjacima i ratnicima?

Što se tiče samih čarobnjaka i ratova, u povijesti je mnogo naprednih i zrelih ljudi pisalo o tome...

Quote:
Pisem muziku decenijama, mogu dati neki sud. Ali te to ne obavezuje. I sam si rekao da nema "scenskog nastupa", to ne bi bilo to, zar ne?
Naravno, glazbena industrija je show business, kao i svaka druga...
Glazbeni žanr je više od same glazbe...
Uostalom, u svakom žanru se isprepliću glazba, image i grafički dio svega toga...
Pa ima bandova koji samo stoje na stageu i sviraju... i to čak u žanrovima koje ti ne smatraš glazbom....
Svaki band prezentira glazbu na način na koji želi... pa čak i ti bandovi koji tehniciraju i ne posvećuju pažnju imageu, stvaraju od toga image.... tojest, fanovi sami stvore takvu percepciju imagea banda, pa ih drugi čak i kopiraju...

Quote:
Meni scenski nastup ne treba, nisam u pozoristu. Uvek sam slusao muziku i cudio se onima sto se gube, a ne slusaju muziku. Stvar ukusa.Ded metalcu je prdno slon na uvo kad je bio mali, pa su ostale posledice.

Ti smatraš da ti ne treba, netko drugi, pogotovo u slikovitoj glazbi kao metal, smatra da mu treba da lakše prezentira svoju viziju toga što poručuje...
Stvar je u tome kada jedno od ovih počne pljuvati onog drugoga, zbog njegove vizije...

Znam ja za klišeje i infantilnost u metalu, teenagerski bunt, glupost, prodavanje magle klincima i stvaranja profita na tome.. ali isto tako, postoje i bandovi koji rade ozbiljne stvari i pristupaju glazbi ozbiljno... tako i glazbenoj poruci koju prenose...

Nije isto kad netko svira da bude faca u lokalnom kafiću, ili kad netko svira kao zrela osoba, zbog umjetničkog poriva...

Death metal danas je jedan od najtehničkijih žanrova u metalu, a glazbenici su često virtuozi...
Glazba zvuči kao tehniciranje u rangu virtuoznosti... karakter glazbe je brutalnost, a to ne odgovara svakome..

Black metal s druge strane, najčešće je jednostavan i počiva na imageu i atmosferi... što opet ima svoj smisao, jer govori o drugim stvarima koje je tesko iskazati samo glazbom...

Inače, sve ove rasprave sam imao sa metalcima na metal forumima, kada krenu pljuvati drugu glazbu, na način na koji ti napadaš metal..

Dakle, samim time ne treba generalizirati ljude nprema glazbu koju slušaju, nego na neke druge stvari....

Uostalom, kao što ti ponekad slušaš metal, tako i ja neprestano slušam gomilu drugih žanrova uz sam metal.. kao i dobar dio današnjih metalaca...
Stereotip metalaca danas i nekada nije isti... eno, znanstvenici tvrde da su klinci koji slusaju metal, najinteligentniji i najkreativniji...
Metalci pristupaju glazbi na puno dublji način, od onih koji usputno slušaju glazbu... makar, kao što ti kažeš, u teenagerskoj dobi...

Naravno, ni tu ne treba generalizirati... ljudi ko ljudi, ima svakakvih, svugdje...

Metal danas, ponekad označava samo produkcija, i mozda image.. u samoj glazbi, ima gomilu utjecaja raznih drugih nemetal žanrova, od klasične glazbe do jazza...

Isto bih reagirao da si generalizirao bilo koji žanr, od narodnjaka do techna...

Last edited by MD; 08-04-2010 at 06:52 PM.
Old 08-04-2010, 07:03 PM   #79
google
Banned

Quote:
Uostalom, u svakom žanru se isprepliću glazba, image i grafički dio svega toga...
Mene zanima iskljucivo muzika, scenski nastup mi nije vazan ni najmanje. Vise sam cenio bendove koji vise sviraju, a manje kenjaju.
Quote:
Svaki band prezentira glazbu na način na koji želi... pa čak i ti bandovi koji tehniciraju i ne posvećuju pažnju imageu, stvaraju od toga image.... tojest, fanovi sami stvore takvu percepciju imagea banda, pa ih drugi čak i kopiraju...
To je tacno. Rekao sam da je fanovima najmanje bitna muzika. Jedino vazan je trip. Ako nema tripa, istripovace- cas posla.
Quote:
Glazba zvuči kao tehniciranje u rangu virtuoznosti... karakter glazbe je brutalnost
To nije brutalno, vec smesno. Npr, brutalno je kako peva ona devojka iz Kaliopa, a nema sekiru da mase na sceni. Ne treba joj sekira, kad ume da peva. Ko nema muzikalnost, poseze za vep aparatom i vijagrom. A to najbolje razumeju oni koji to koriste, sto je i logicno.
Quote:
Metalci pristupaju glazbi na puno dublji način, od onih koji usputno slušaju glazbu...
Za njih je metal zamena za religiju.
Old 08-04-2010, 08:09 PM   #80
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Mene zanima iskljucivo muzika, scenski nastup mi nije vazan ni najmanje. Vise sam cenio bendove koji vise sviraju, a manje kenjaju.
To je tacno. Rekao sam da je fanovima najmanje bitna muzika. Jedino vazan je trip. Ako nema tripa, istripovace- cas posla.
Pogledaj povijest glazbe... za što je služila prvotna glazba...

Quote:
To nije brutalno, vec smesno. Npr, brutalno je kako peva ona devojka iz Kaliopa, a nema sekiru da mase na sceni.

Nisam cuo taj band, sjekira na stageu nije brutalna, već sama glazba, disharmonicna, ultra brzog tempa, agresivna itd... uostalom, death metal bandovi bas ne koriste takve rekvizite, orijentirani su na glazbu...

Uglavnom, za svirati tehnički death metal, glazbenici trebaju biti izuzetno tehnički potkovani... pa čak i vokal koji nekome zvuči bezveze, ima svoju tehniku pjevanja, kao i svaki drugi vokal...

Quote:
Ne treba joj sekira, kad ume da peva. Ko nema muzikalnost, poseze za vep aparatom i vijagrom. A to najbolje razumeju oni koji to koriste, sto je i logicno.
Pa ne treba ni holyywood zvijezdama šnimka ni skupa odjeća... isto vrijedi i za sve druge u show businessu...

A image 'nemam imagea nego sam posvećen glazbi', također može biti isplaniran image... image ' vidi me kako sam cool, briga me za scenski nastup', moze također biti isplaniran... ovisi kakvoj publici se band predstavlja... i kome želi prodati cd ili ulaznicu za koncert...

Svatko ima image, ljudi koji izađu u kafić i obuku se, imaju svoj stil, kamoli neće bandovi...
Image nekad prodaje cd-e.. što opet nije čudno, jer band je pojava u industriji, na sceni, ne samo glazba i sviranje...

Zgodna pjevačica koja dobro pjeva će se prije prodati nego ona koja samo dobro pjeva, band sa facama prije nego band bez faca... glazba tu često nije presudna...

To vrijedi za sve popularne žanrove, ne samo za metal... za sport, televiziju...

Quote:
Za njih je metal zamena za religiju

Religija je uzrokovala toliko ratova i mržnje, da bi bilo dobro da je metal zamijeni... ili nešto drugo, bezazleno...

Last edited by MD; 08-04-2010 at 08:15 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules