Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-07-2004, 08:47 AM   #61
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Ne volim da budem ekstreman...nixylive tezi ka analognim spravama samo zato sto je video da Jarre/Vangelis to koriste pa automatski misli da to najbolje zvuci, Ivan sa razlogom koristi softver: prakticniji je za rad i nece ispadati iz stima kao analogija.

Ja recimo bi najpre koristio nesto izmedju - kombinaciju softverski i hardverskih sintova (kao sada) i eventualno jedan analogni (MiniMoog ili ARP)...sto se tice outboarda, tu ce analogija uvek biti zakon...
Old 05-07-2004, 08:58 AM   #62
milos
Pro Member

milos's Avatar

Cujes li ti sta ja govorim! Rekao sam da treba imati napredne kontrolere da se kontrolisu softverski sintisajzeri.Da treba imati i stare sintisajzere-ko moze da ih priusti.Sam softverski sintisajzer je bezvredan bez adekvatnog kontrolera.Kao sto kaze Nixy izgubis zivce kada parametre na sintisajzeru stelujes pomocu misa.Dobar hardveski kontroler(kao sto sam naveo recimo za primer yamahe cs80)+softverski sintisajzer=radi isto sto i hardveski i to jos sa nekim prednostima(mogucnost memorisanja zvukova,grupno pomeranje fejdera-ovo se odnosi na kontroler sa motorizovanim fejderima i slicno)
E tako je vec bolje.
Softverske emulacije poznatih sintisajzera su se pocele proizvoditi tek nedavno.Bice to super stvar kad se upari sa dobrim kontrolerima(po meni ovi kontroleri jos nisu ni proizvedeni)
milos is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2004, 11:59 AM   #63
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Cujes li ti sta ja govorim!
E nema potrebe za panikom,razumeo sam te

Quote:
Sam softverski sintisajzer je bezvredan bez adekvatnog kontrolera
Nije tacno 8) 8)
Old 05-07-2004, 01:45 PM   #64
nixylive
Member

nixylive's Avatar

Quote:
Originally Posted by purator
Quote:
Originally Posted by nixylive
Lakse mi je da se snadjem sa fizickim instrumentima jer odmah sve vidis na licu mesta sta valja sta ne, sta treba da se sredi i sl. a ovde na kompu klikni misem ovamo, klikni onamo, blokira bla bla bla i smuci ti se kompjuterska tehnika.
Majke mi pomislim da si retard kada procitam ovako nesto...nemoguce je da ti recimo na Nord Leadu znas da isprogramiras zvuk a na softverskom sintu ne. Ovo za klikni ovamo/onamo to je jedino moguce ako si prvi put ukljucio komp pa ti je to misterija.

E da, i kako ti to "vidis sta valja a sta ne" samo kod hardvera...zar ne treba da se slusa?!

I jos nesto, smuci ti se kompjuterska tehnika ako je ne optimizujes sigurno, zato pravac www.musicxp.net
Ja nisam bio dovoljno jasan. Ne mogu cak ni da sudim sta je bolje, a sta ne jer nisam toliko zasao u analogne sintesajzere pa da znam. U pravu je Purator kad kaze da sam video da Jarre/Vangelis to koriste. Razmisljam ako mogu oni, moze jos neko. Lako je sa kompjuterima postici efekte i sl. ali ajde kao stari majstori.

Drugo. Kad mi treba da uradim npr. fade moram da stelujem onu skalu i da se mlatim dok ubodem ono sto hocu. Da imam ispred sebe sintesajzer pa da sam odradim fade out radio bi to po sluhu. E sad, ne znam kod ovih naprednijih programa da li postoji da radis fade out dok ide pesma. Ja fade out radim u sound forge-u [pa mozda zato ne znam puno o tome.

Jane, pogledaj Jarre-ov Aero koncert onu pesmu sa Safri duom. Kod tebe je to na trecem disku 17. minut kad pocinje onaj deo sa onim, ne znam kako da se izrazim, npr. setajucim zvukom, pa kad Jarre preko miksete utisava, pojacava, menja boje i sl. Lakse je to uraditi uzivo nego sad sedni pa programiraj kompjuterom. Bar je meni lakse za neke stvari.

Nisam protiv kompjutera. Kazem , fala Bogu da postoje da olaksaju stvari, ali mislim da ne treba sad da se zalepimo za kompjutere i da izbacimo cak i klavijature iz upotrebe
Old 05-07-2004, 01:53 PM   #65
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Drugo. Kad mi treba da uradim npr. fade moram da stelujem onu skalu i da se mlatim dok ubodem ono sto hocu. Da imam ispred sebe sintesajzer pa da sam odradim fade out radio bi to po sluhu. E sad, ne znam kod ovih naprednijih programa da li postoji da radis fade out dok ide pesma. Ja fade out radim u sound forge-u [pa mozda zato ne znam puno o tome.
U toku pesme mozes stisavati i pojacavati kako samu traku tako i efekte i bilosta koristeci AUTOMATIZACIJU .. Da rezimiram!!! NEMA STA SE NE MOZE URADITI SOFTWERSKI I TO DESETINU PUTA BOLJE I LAKSE !!!

Quote:
ali mislim da ne treba sad da se zalepimo za kompjutere i da izbacimo cak i klavijature iz upotrebe
Klaviajture su vec izbacene iz upotrebe .. Imao sam silne sintisajzere i semplere i sve sam ih prodao jer sam pravio elektronsko groblje u studiju!! Ono sto ti kompjuter moze ponuditi ne moze nijedan hardverski uredjaj a pogotovu ne stariji uredjaji ..
Old 05-07-2004, 03:23 PM   #66
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Pa ako si toliko navalio da koristis fizicki...kupi lepo MIDI kontroler sa reglerima i tako kontrolisi...
Old 05-07-2004, 08:05 PM   #67
milos
Pro Member

milos's Avatar

Mislim da purator ne bi mogao da radi bez svog Nord lead 3 i Neurona.A kada bi kupio tek Elku Synthex ili EMS VCS-ne bi ga menjao ni za kakav softver.Ti Ivane imas iskustva sa workstationima tipa Korg Triton ili Roland Fantom(i ja ne volim workstatione-imam jednog starog Korga 01w i jednimo sto mi se na njemu svidja jesu dirke i par zvukova,a sekvenciranje i dodavanje efekata,bolje je mnogo na kompjuteru to raditi-neuporedivo bolje).Sto se tice moje izreke da je softverski sintisajzer beskoristan ako se ne kontrolise sa nekim kontrolerom objasnicu ti na sta se to odnosi.Jos je i dobra varijanta kad sviras pro 53 preko tastature a knobove vrtis sa misom a kad npr. u moog modularu moras da povezujes kablove na modul sekciji.Pa da bi to mogao da cujes prebacujes se na klavijatura-efekti sekcija pa kliknes misem na neku dirku na virtuelnoj klavijaturi(naravno uz dugi sustain) da bi mogao da vrtis knobove.Sta ce mi sintisajzer kad ne mogu da ga sviram i modulisem mu zvukove u realnom vremenu.Prodje mi mladost dok ne dobijem zvuk kakav trazim
Zato se i prave kontroleri.
Old 05-07-2004, 08:11 PM   #68
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos
Mislim da purator ne bi mogao da radi bez svog Nord lead 3 i Neurona.A kada bi kupio tek Elku Synthex ili EMS VCS-ne bi ga menjao ni za kakav softver.
Pa dobro, zato ako nemas Nord Lead ili Neuron onda kupi knob box odn. MIDI kontroler i njime kontrolisi VST instrumente...
Old 05-07-2004, 08:32 PM   #69
milos
Pro Member

milos's Avatar

Nisam mislio da ne bi mogao da radis bez tih sprava zato sto ih koristis kao midi kontrolere,nego sam mislio vise u kontekstu da je nord lead jedinstven komad hardvera(sa odlicnim zvukom) isto kao i Neuron.Licno mislim da ti te sprave i koristis vise zbog onoga sto one jesu(odlican interfejs,jedinstven zvuk),nego kao midi kontrolere.
Old 05-07-2004, 08:34 PM   #70
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos
Nisam mislio da ne bi mogao da radis bez tih sprava zato sto ih koristis kao midi kontrolere,nego sam mislio vise u kontekstu da je nord lead jedinstven komad hardvera(sa odlicnim zvukom) isto kao i Neuron.Licno mislim da ti te sprave i koristis vise zbog onoga sto one jesu(odlican interfejs,jedinstven zvuk),nego kao midi kontrolere.
Naravno, ali kada bih bio prinudjen da radim samo sa softverom, mogao bih...mozda ne bi imao zvukove iz Neurona ali bi mogao 90% svog materijala da napravim...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules