|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Administrator
|
![]()
Apsolutno se slazem sa Maxom. Ali ipak neke stvari moramo razgraniciti:
Dobra produkcija<>Dobra muzika ("<>" - znak razlicito). Ako stvar posmatramo onako kako smo je zapoceli, kroz dobru produkciju: Potrebno je imati dobru opremu, ali ne i dovoljno...Potrebno i dovoljno je da imate dobru opremu i da znate da radite sa njom. Za odlicnu produkciju potrebna je solidna oprema (ne i vrhunska, extra skupa, vec solidna), extra znanje, i iskoriscavanje opreme do maksimuma. Za vrhunsku produkciju, isto sve, samo umjesto solidne opreme, staviti vrhunska ![]() Meni je recimo uvijek bitno, kada ocjenjujem produkciju neke pjesme, da znam datum nastanka iste. Jer nema apsolutnog mjerila...dobra produkcija se mjeri relativno (kao uostalom i sve neegzaktne stvari): a) Kroz vrijeme kada je nastala (jer je danasnja oprema ipak daleko sofisticiranija) b) Zanr (elektronika se moze raditi na obicnom racunaru, u digitalnom domenu, bez upotrebe bilo kakvih konvertora, sto implicira da ona najblize zvuci onom idealnom, jer prilikom produkcije ima najmanje gubitaka u prenosu i obradi zvuka). Od produkcije treba razlikovati komponovanje, aranziranje, programiranje (noviji pojam, ali sve vise prisutan u domenu moderne proizvodnje pjesama...pomenuo ga je Bassystem), i mastering (peglanje pjesme, i prilagodjavanje medijima, medijima u sirem smislu: radio, televizija, audio cd, DVD audio itd itd.). |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ajde samo da dodam .....Vlado je na Ameku za sad miksao sam Live u Sava Centru .....nista drugo ....da se ne bi bas lozili....a najbolja pesma Aleksandre Radovic ....So u moru....je miksana kod Radetica u studiju na ....slagacu vas .....Mackie 32 ch mixu ....onda je Zeljko Mitrovic rekao ....ma dodji i uradi to kako treba na SSL u ....i tako je i bilo ....na kraju se svima vise svidela verzija iz Radeticevog studija....gde verujte nema uopste skupih sprava...ni reverba ni kompresra .....a onda su mu svi dolazili i rekli .... AAAAA BRAVO...NEMA PA CUUUJE SE TAJ SSL .... smejali smo se deset minuta..... a meni ta pesma zvuci bolje od ostalih ...
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Oprema + ljudi = kvalitet!
Neko cijeni vise jedno, neko drugo, ali... U slucaju da jedno od dvoje ne valja = ne valja! (danas sam totalno neinspirisan za konstruisanje recenica) "neinspirisan za konstruisanje recenica" - UZAS!!! ![]()
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ispravicu te
Zoran Radetic + bezveze oprema (ali njegova pa se navikao )> Zoran radetic + super oprema Ostala ekipa + super oprema < Zoran Radetic + bezveze oprema ovo se odnosi samo na racun albuma Aleksandre Radovic Sto znaci da je dobitna kombinacija DOBAR PRODUCENT ....a oprema je najbolja ona na koju je navikao .... Ja sam tako usrao jedan album koji sam miksao u petici da me je sramota.....mada svi misle da je ok .... A onda sam u mom sadasnjem radnom okruzenju za sat i po smiksao dve pesme ....i to zvuci SUPER u odnosu na peticu....a ovde je sve komp....software ... i to .... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Znaci ovo ne da je jednacina, nego si je razbio ![]() Po onoj narodnoj: "Boj ne bije ....." ![]() Keep it comin', keep it comin' ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Kad smo se vec zakacili za doticnog...
A sta bi bilo sa kombinacijom Zoran Radetic + super oprema (na koju se navikao) ??? ![]()
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
za sada staviti na policu gde je SF u buducnosti...videcemo.....
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Svima nam je jasno da se radi o nekom velikom imenu i producentu ... ili cemo da se igramo asocijacije ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
objasnio sam dr. RU moju poziciju ....
nadam se da ce on moci bolje da objasni .... pa se nadam i da ce te razumeti..... Ja kapiram da ako mogu da pomognem i prenesem znanje da je to samo bitno za forum ...... Ako kazem ko sam i sta sam radio ....to ce dati nekima za pravo da pricaju ....MA OVAJ NEMA POJMA ...JA SAM BOLJI .....a to nije sustina...sustina je da se prenese znanje i da oni koji zele da se bave ovim sportom lakse dodju do nekih odgovora... Jesam li u pravu.....? Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
omiljeni producenti elektronske muzike? | Faktor X | Produkcija Elektronske Muzike | 111 | 14-10-2014 09:03 PM |
Vazni hip-hop producenti :) | Jan | Audio Produkcija - Tehnike | 1 | 23-11-2009 01:21 AM |
GOSTI PRODUCENTI | Max | Predlozi i sugestije | 60 | 17-03-2005 08:03 AM |
Producenti - domaci i strani | Arthur | Razno | 26 | 04-04-2004 10:02 AM |