Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-11-2012, 03:04 PM   #51
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: NI Classic compressors (da, jos jedan!)

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Uh... ima waves pregrst sjajnih plugova. Cela R serija je fantasticna, Api kolekcija takojde, NLS, Vocal rider, ...

Dobar tape ima DUY. Ne znam samo da li ima za Win.

Zbog ovog njihovog hoax-a o emulaciji izoblicavanja kada se njihovi analog pluginovi guraju u crveno su mi zestoko pali u ocima ... Vec onda sa analog dugmetom su mi zasmrdeli, ako "analog" znaci samo brdo shuma onda okej, totalno su izlagali ljude za pregrst stvari... Pre bih uzeo Fabfilter PRO C koji je ono cist digitalan kompresor bez gui-a nekog klasicnog hardverskog kompresora nego bilo koji njihov kompresor... Dopadao mi se API 2500 ali kako korisnici hardvera kazu ni on nema tu boju za koju waves tvrdi da ima... Softube daje nesto konrektno recimo, oduvek, fabfilter ne prodaje price... Ja sam se oduvek pitao zasto Waves nije uradio neki dobri algoritamski reverb, imaju Rverb i Trueverb, obojicu ih Valhallaroom od 50$ jede za dorucak

Zaboravio sam da kazem da mi se dopada i Waves L3 Multiband, voleo bih da tome nadjem zamenu

Last edited by Jan; 24-11-2012 at 03:13 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2012, 03:08 PM   #52
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Takodje secam se da je awacs okacio pre 5-6 godina neki test sa sa Waves SSL channel stripom u crveno na outputu i channel stripom koji ne ide u crveno, pa kad su se kompenzovali kanali rezultat se nulirao, tako da Waves-ova prica oko emuliranja te output saturacije je cista glupost. Moram da se ogradim, nakon sto sam to probao sa SSL paketom, nisam probao sa drugim paketima, ali da se proveriti...
Heh, pa nije bilo baš toliko davno, možda dve godine, a i ne znam da li sam ga ovde kačio. Evo ga: https://www.box.com/s/utvfyidchegvldq00ysr mada to nije bio test "emulacije analogije" nego običan gain staging test.

Null testovi su možda OK kao nekakav forenzički dokazni materijal, ali nemaju mnogo smisla u realnom procenjivanju upotrebljivosti nekog plugina, pogotovo ako se radi o tim "emulacijama analogije".

U analogno doba nisi mogao ni da sanjaš da dobiješ "pravu nulu" između dva kanala na istom miks pultu, pošto je svaki kanal radio malo drugačije, svaki kontakt se ponašao malo drugačije itd. A sumnjam i da bi se LA-2A iz Pinka i LA-2A iz CLA studija "anulirali" međusobno.

Quote:
Ocigledno je da je NI emulirao nesto :S, po meni bi oni trebali tu saturaciju ili kolorizaciju da uvedu vec od -18dbfs digitalno pa da se sto se blize gura digitalnoj nuli bude sve glasnija, naravno ja bi to stavio kao opciju, neko mozda voli da panji kanale preko 0dbfs a da stisava na master fader-u
To je priča stara koliko i emulacije, i po meni je potpuno bez veze. Ne obraćam se tebi lično, govorim uopšteno. I ja često nasedam na marketinške fore, svi nasedamo.

Zašto bi uopšte trebalo da me boli uvo što je neko emulirao neku konkretnu spravu koja je nekad bila "zakon za glas, doboš, kick, bas"? Najmanje je važno da li se emulacija ponaša isto kao original, ni svi originali se ne ponašaju isto.

Ako je do saturacije, ko može da spreči nekoga da saturiše glas kroz Marshall JCM 800 ili Fender Bassman umesto kroz nešto što se zove "saturator" ili "limiter sa odličnom saturacijom"? Uostalom, odavno je poznato da bejzbol palicom možeš da udariš lopticu, a možeš i nekom da razbiješ glavu. Baš kao što u Leslie amp možeš da pošalješ Hammond B3, gitaru ili Lennonov glas...

Da naglasim - ne obraćam se nikome konkretno, samo podsećam na to da svi imamo gomilu haljina u ormanu, ali ponekad ne umemo da ih prepoznamo.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 24-11-2012 at 03:11 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2012, 03:19 PM   #53
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:

Rezultat ? Pa nije apsolutna nula, ali sve sto se desava kad se obrne faza se desava ispod -48 DB na master fader-u, znaci ja verujem da je to nesto sa algoritmom i kako se kompresor ponasa za drugacije inpute, a da nema veze sa emulacijom saturacije...
-50Db je dosta veliki i cujni 'ostatak'..nemosh' verovati koliko je ljudsko uvo osetljivo, tako da to i nije mala razlika

Po istom principu ima pobornika i da je dither nepotreban jer se kvantizacijska distorzija desava previse 'nisko', ali se ne uzima u obzir akumulacija u koracima
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2012, 03:25 PM   #54
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Heh, pa nije bilo ba? toliko davno, mo?da dve godine, a i ne znam da li sam ga ovde kačio. Evo ga: https://www.box.com/s/utvfyidchegvldq00ysr mada to nije bio test "emulacije analogije" nego običan gain staging test.
Vaso, nadam se da si shvatio, ja nisam nulirao IK LA2a protiv Waves La2a. Vec sam nulirao Waves LA-2A u crveno sa Waves LA-2a daleko ispod crvenog, oni bukvalno lazu ljude da njihovi pluginovi emuliraju analognu saturaciju/izoblicenja blabla kada se gurnu u crveno, ali bukvalno lazu, jer sve sto se dobija je obican digitalni klip, nikakav algoritam saturacije...

Bas zbog toga sto kazes da nije bitno da li je emulirano to ili ne, i da mozes da uzmes signal i provuces posle toga kroz saturator ili marshala kao sto kazes, ja kazem da bih pre platio 200$ za Fabfilter Pro-C koji me ne laze da radi nesto sto ne radi, nego li za 200$ Waves CLA-2A koji me laze da emulira output saturaciju srazmerno dodatom gain-u itd...
Old 24-11-2012, 03:28 PM   #55
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
-50Db je dosta veliki i cujni 'ostatak'..nemosh' verovati koliko je ljudsko uvo osetljivo, tako da to i nije mala razlika

Po istom principu ima pobornika i da je dither nepotreban jer se kvantizacijska distorzija desava previse 'nisko', ali se ne uzima u obzir akumulacija u koracima
Slazem se, ali ja verujem da to nije do izoblicenja vec do neke razlike u gainu samo zbog algoritma kako CLA-2a distribuira dalje signal u output zavisno od toga koliko je dobio na inputu... Verujem da je tu samo trik u kojem decibelu gore dole, a da nema nikakve saturacije i izoblicenja, jer realno ne cuje se, gurnes CLA2a u crveno ma ne mrda kazaljka, bije 20 dbFS u crveno kad se stisa nema nikakve razlike u odnosu na to da nije u crvenom uopste... Kod NI-a kako se blizis njegovom clipu tako osetnu razliku cujes... U krajnjem slucaju, skini fajlove koje sam okacio pa cuj... I da ti uzmes pravi LA2a i da ga toliko opteretis da output kazaljka ne mrda, ne verujem da bi signal ostao cist kao suza...

EDIT: Ma ni u ludilu u realnim situacijama ne bi zeleo da gurnes neki output toliko u crveno, osim ako ne zelis da dobijes fuzz distorziju, koliko sam ja pritiso CLA na ovim primerima... Ili pak gore sto je okacio Psionic, pa se i on iznenadio sto nema nikakvog izoblicenja... Pa ja verujem da bi prava sprava pregorela u takvim uslovima kamo li da signal ostane tako cist

Pazi sad ovo 3 vezana CLA-2A sa outputom do maksimuma, 100DBFS u plusu, kad se atenuira nista se ne desava. Desava se mala promena spektruma, novonastali signal je za nijansu tamniji. Evo sad cu da okacim. Pa nemojte mi reci da ako vezem 3 komada LA2a jedan za drugim i sve odpanjim do kraja da nikakvo krcanje necu da cujem. Dakle sve sto CLA-2a ima je neka staticna promena spektruma, i mozda neka harmonicka distorzija koja je toliko miniminalna da mozete da vezete 20 plugina u lancu kad se atenuira iza svakog, ne desava se gotovo nista

http://www.mediafire.com/?5gwidduv241z63w

Evo, tri vezana CLA-ova maksimalno u plusu, sve ukupno, kako Cubase kaze 100 db preko nule. O kakvoj emulaciji output stage-a mi ovde pricamo. Ja ovde cujem samo promenu u spektru, pa da je prava sprava toliko gurnuta verujem da bi ostalo nesto nalik belom shumu

NI je cak mozda i prenaglasio saturaciju na outputu

Last edited by Jan; 24-11-2012 at 04:04 PM.
Old 24-11-2012, 03:55 PM   #56
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Vaso, nadam se da si shvatio, ja nisam nulirao IK LA2a protiv Waves La2a. Vec sam nulirao Waves LA-2A u crveno sa Waves LA-2a daleko ispod crvenog, oni bukvalno lazu ljude da njihovi pluginovi emuliraju analognu saturaciju/izoblicenja blabla kada se gurnu u crveno, ali bukvalno lazu, jer sve sto se dobija je obican digitalni klip, nikakav algoritam saturacije...

Bas zbog toga sto kazes da nije bitno da li je emulirano to ili ne, i da mozes da uzmes signal i provuces posle toga kroz saturator ili marshala kao sto kazes, ja kazem da bih pre platio 200$ za Fabfilter Pro-C koji me ne laze da radi nesto sto ne radi, nego li za 200$ Waves CLA-2A koji me laze da emulira output saturaciju srazmerno dodatom gain-u itd...
Naravno da sam shvatio, i ono ?to sam napisao je i?lo upravo u prilog tome... I iz istog razloga bih, kao ?to sam već nekoliko puta napisao, radije platio Stillwellu za Rocket, MajorToma (a vala i za 1973 EQ) nego svima ostalima zajedno.

Pozdrav,

Vasa
Old 24-11-2012, 04:01 PM   #57
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Naravno da sam shvatio, i ono ?to sam napisao je i?lo upravo u prilog tome... I iz istog razloga bih, kao ?to sam već nekoliko puta napisao, radije platio Stillwellu za Rocket, MajorToma (a vala i za 1973 EQ) nego svima ostalima zajedno.

Pozdrav,

Vasa
Apsolutno...
Old 24-11-2012, 04:12 PM   #58
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Slazem se, ali ja verujem da to nije do izoblicenja vec do neke razlike u gainu samo zbog algoritma kako CLA-2a distribuira dalje signal u output zavisno od toga koliko je dobio na inputu... Verujem da je tu samo trik u kojem decibelu gore dole, a da nema nikakve saturacije i izoblicenja, jer realno ne cuje se, gurnes CLA2a u crveno ma ne mrda kazaljka, bije 20 dbFS u crveno kad se stisa nema nikakve razlike u odnosu na to da nije u crvenom uopste... Kod NI-a kako se blizis njegovom clipu tako osetnu razliku cujes... U krajnjem slucaju, skini fajlove koje sam okacio pa cuj... I da ti uzmes pravi LA2a i da ga toliko opteretis da output kazaljka ne mrda, ne verujem da bi signal ostao cist kao suza...

EDIT: Ma ni u ludilu u realnim situacijama ne bi zeleo da gurnes neki output toliko u crveno, osim ako ne zelis da dobijes fuzz distorziju, koliko sam ja pritiso CLA na ovim primerima... Ili pak gore sto je okacio Psionic, pa se i on iznenadio sto nema nikakvog izoblicenja... Pa ja verujem da bi prava sprava pregorela u takvim uslovima kamo li da signal ostane tako cist

Pazi sad ovo 3 vezana CLA-2A sa outputom do maksimuma, 100DBFS u plusu, kad se atenuira nista se ne desava. Desava se mala promena spektruma, novonastali signal je za nijansu tamniji. Evo sad cu da okacim. Pa nemojte mi reci da ako vezem 3 komada LA2a jedan za drugim i sve odpanjim do kraja da nikakvo krcanje necu da cujem. Dakle sve sto CLA-2a ima je neka staticna promena spektruma, i mozda neka harmonicka distorzija koja je toliko miniminalna da mozete da vezete 20 plugina u lancu kad se atenuira iza svakog, ne desava se gotovo nista

http://www.mediafire.com/?5gwidduv241z63w

Evo, tri vezana CLA-ova maksimalno u plusu, sve ukupno, kako Cubase kaze 100 db preko nule. O kakvoj emulaciji output stage-a mi ovde pricamo. Ja ovde cujem samo promenu u spektru, pa da je prava sprava toliko gurnuta verujem da bi ostalo nesto nalik belom shumu

NI je cak mozda i prenaglasio saturaciju na outputu
Ta 'fora' sa 'izbegavanjem klipovanja' u Waves plugovima je jos od V-Series i SSL - jednostavno mozes da guras koliko oces gaina u plugove i nema klipovanja s tim da treba da postoji atenuacija na outputu.

Nastavili su da implementiraju isti sistem i u naredne plugs

Ista stvar je i sa Sonnox limiterom - naguraj u njega ako oces 10000db gaina i neces dobiti nikakav klip

Waves-ovi plugs ne rade emulaciju overdrive kao na realnim spravama, i to je po meni ok. Na kraju krajeva, sve su to 'virtuelne verzije' i daju sebi slobodu po tom pitanju.

Ono sto ja radim je koristenje Nebula pre/post nekog pluga koji je emulacija - radi vrlo fino na taj nacin moram priznati. Imam dosta komercijalnih Nebula libraries i to je za sad najpribliznije nekim realnim spravama, ali mi se CPU otprilike dimi svaki put
Old 24-11-2012, 04:38 PM   #59
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:

Ono sto ja radim je koristenje Nebula pre/post nekog pluga koji je emulacija - radi vrlo fino na taj nacin moram priznati. Imam dosta komercijalnih Nebula libraries i to je za sad najpribliznije nekim realnim spravama, ali mi se CPU otprilike dimi svaki put

Heh, meni se i bez nebule dimi

Quote:
Ista stvar je i sa Sonnox limiterom - naguraj u njega ako oces 10000db gaina i neces dobiti nikakav klip
Za Sonnox limiter znam !

Quote:
Waves-ovi plugs ne rade emulaciju overdrive kao na realnim spravama, i to je po meni ok.
Definitivno ne rade, ali jel je to tvoj licni utisak ili si negde video zvanican info za to ? Posto nasuprot tome, ja sam video njihove zvanicne infoe i prezentacije na njihovom yt kanalu na kojima oni tvrde da jesu emulirali output saturaciju i da guranjem njihovih plaginova u crveno dobijate "magiju" koja se desava na pravim spravama

Last edited by Jan; 24-11-2012 at 04:41 PM.
Old 24-11-2012, 04:52 PM   #60
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Definitivno ne rade, ali jel je to tvoj licni utisak ili si negde video zvanican info za to ? Posto nasuprot tome, ja sam video njihove zvanicne infoe i prezentacije na njihovom yt kanalu na kojima oni tvrde da jesu emulirali output saturaciju i da guranjem njihovih plaginova u crveno dobijate "magiju" koja se desava na pravim spravama
Mogu oni da pricaju sta zele, realno je da to ne radi to...mislim, nismo ti i ja jedini primeri toga koji cuju ili ne cuju..

Pricao sam i sa Paul Frindle na FB i bas sam ga pitao za to o cemu ovde raspravljamo....da ti ne kazem sta mi je covek rekao, bas i vezi SSL-a(cije kanale Waves modeluje) u cijem je dizajniranju bio ukljucen - nema tu nikakve magije itd. U principu kad preteras (na realnoj spravi) dobijes obican hard clip koji mozes cuti na gomili hiphop albuma

A klipovanje/saturaciju/distorziju Neve 1073 mozes cuti na gomili pesama NIN, Downward Spiral npr.

Last edited by Everbeatz; 24-11-2012 at 04:54 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules