Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-05-2013, 06:54 AM   #51
Max D.
Junior Member

Default Re: DIY Apsorpcioni paneli

Čitam ovu temu po ko zna koji put i skontam da i mene u ovom trenutku zanimaju odgovori na Soundformer-ova pitanja.. da li neko mo?e da baci bar malo svetla na to?

Also, da li ima poente u stavljanju sloja sunđera za absorbciju zvuka preko povr?ine absorbera? (Azmafon, AD ploča pa preko nje sunđer)

Hvala unapred na odgovoru.
Max D. is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2013, 11:56 AM   #52
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by soundformer View Post
Pozdrav svima,

- Sta iskoristiti da se zatvori zadnja strana apsorbera, opet neki materijal ili lesonit (kapiram da ako je lesonit onda je sve jedno da li su do zida ili ne, tvrda je podloga). Kakvi ce biti efekti u jednom i u drugom slucaju (vidim da su ovde ljudi radili i jednu i drugu varijantu)?
- Koliko je potrebno da se min/max odmaknu apsorberi od zida?

Hvala unapred!
MAlo sa zaka?njenjem .... radilo se, smetnulo se, previdjelo se ... jbga.

Ne zatvarati zadnju povr?inu nikakvim punim materijalom (npr. drvo, lesonit), jer ta povr?ina mo?e rezonirati u nekom slučaju, te pustiti da absorber di?e .... 5 cm vune (po mojem vlastitom mi?ljenju ) vi?e frekvencija (na to mislim srednje) absorbirati nego 2 cm spu?va, otprilike odmaknuti od zida koliko je sam absorber debeo (ako je abs. 10 cm debljine, toliko od zida odmaknuti).

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2013, 01:02 PM   #53
drumm
Junior Member

ja sam bubnjar,pa sam resio malo da "akustikujem" sobu za vezbanje. citao sam sve poruke i skontao da absorber mora da bude odmaknut od zida. A da li je pogresno ako daske pricvrstim za zid(oko 5cm debljine) i na njih stavim azmafon? - ispod sveg toga,tacnije na sam zid cu staviti neki tanak materijal,pa tek onda daske. ta varijanta mi se cini jednostavnijom nego da pravim poseban ram pa onda sve to kacim,jer mi soba nije bas velika,ogranicen sam prostorom

Last edited by drumm; 31-05-2013 at 01:08 PM.
drumm is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 08:15 AM   #54
bubu
Member

Quote:
Originally Posted by drumm View Post
ja sam bubnjar,pa sam resio malo da "akustikujem" sobu za vezbanje. citao sam sve poruke i skontao da absorber mora da bude odmaknut od zida. A da li je pogresno ako daske pricvrstim za zid(oko 5cm debljine) i na njih stavim azmafon? - ispod sveg toga,tacnije na sam zid cu staviti neki tanak materijal,pa tek onda daske. ta varijanta mi se cini jednostavnijom nego da pravim poseban ram pa onda sve to kacim,jer mi soba nije bas velika,ogranicen sam prostorom
Ne znam kako mislis staviti te daske, ali mora? imati zrak između zida i azmafona, jer se tako poveća apsorpcija. Također udaljenost azmafona utječe na kojoj će? frekvenciji imati najveću apsorpciju. Tak da bi pametno bilo izmjeriti sobu prije nego ?to se baci? na posao. Koliko ja znam najveća apsorpcija će ti biti na udaljenosti d=lambda/4 od zida. A lambda=343/frekvencija. Nadam se da ti nisam ni?ta krivo rekao
bubu is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 08:53 AM   #55
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Kakav tanki sloj, čega? Ako pričvrsti? daskr na zid, dobit će? jo? jednu reflektivnu povr?inu na već postojeći zid koji je ionako reflektivan ... odnosno ne dobije? ni?ta, osim ?to si si oduzeo 5 cm debljine. U akustici nema lakih rje?enja, za sve se treba potruditi. Ako nema? prostora za ekzibicije debljim absorberima, napravi deblji ram, popuni sa azmafonom, presvuči ga sa mikrotkaninom i nasloni na zid, ako ih već ne mo?e? odmaknuti od zida. Veća debljina absorbera, veća absorpcija prema ni?im frekvama .... tanji absorber, absorpcija vjjerojatno samo visokih Ali kick će i dalje probijati na sve strane bez ozbiljnije absorpcije, na to budi spreman.

Sent from Predator's phone

Studio Predator

Last edited by Eomsy; 01-06-2013 at 09:01 AM.
Old 01-06-2013, 11:50 AM   #56
drumm
Junior Member

ahaa kontam. a moj plan je bio da daske debljine 7cm utiplam u zid,znaci dve sa strane i jedna od gore.Donju dasku ne bi stavljao jer ce mi absorber ici do poda. i na taj ram od dasaka,tacnije unutar njega,uz sam zid tanak sloj neke tkanine,tipa prekrivac za krevet,onda stavim sloj sundjera debljine 1cm i preko azmafon. postojace neki medjuprostor izmedju absorbera i zida . znaci to ce imati oblik rama,s tim da mi je to sve pricvrsceno na zid ,a ne odmaknuto od njega. Znam da se oko toga mora potruditi,ali msm da je ne moguce ne stvoriti nikakav efekat sa mojom verzijom absorbera? ,jesam li u pravu? da,da napomenem da mi je soba 3x3.5m2. prvo bi to stavio na zid naspram bubnja,i malo parce iznad njega

Last edited by drumm; 01-06-2013 at 12:23 PM.
Old 02-06-2013, 11:56 AM   #57
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Ne razumijem ... malo je odmaknut, pa malo nije

Ne treba? tkaninu na zidu ako je već priljubljen ba zid. Treba razmi?ljati o zavr?noj tkanini preko absorbera, tako da će ti trebati donja daska na koju će? to pričvtstiti. Prazna baterija, jqvim se jo? ....

Studio Predator
Old 02-06-2013, 01:15 PM   #58
drumm
Junior Member

ok,znaci tanku tkaninu ne stavljam na zid,nego preko absorbera. Evo potrudicu se da sto bolje opisem konstrukciju: daske(letve) debljine 7cm utiplam u zid (oblik kvadrata),i u okvir tog rama stavim sundjer debljine 1cm i na taj ram zakucam azmafon debljine 1 cm i preko svega tog tanku tkaninu. Ako su mi letve debljine 7 cm,a sundjer 1cm,postojace neki medjuprostor("luft") izmedju samog azmafona i zidankekih 5-6cm. U svakom slucaju ce biti bolje,nego da nista nisam ni radio. tako?
Old 02-06-2013, 01:40 PM   #59
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
ok,znaci tanku tkaninu ne stavljam na zid,nego preko absorbera. Evo potrudicu se da sto bolje opisem konstrukciju: daske(letve) debljine 7cm utiplam u zid (oblik kvadrata),i u okvir tog rama stavim sundjer debljine 1cm i na taj ram zakucam azmafon debljine 1 cm i preko svega tog tanku tkaninu. Ako su mi letve debljine 7 cm,a sundjer 1cm,postojace neki medjuprostor("luft") izmedju samog azmafona i zidankekih 5-6cm. U svakom slucaju ce biti bolje,nego da nista nisam ni radio. tako?
To ?to će? ti napraviti 5 cm gap između zajedni 2 cm apsorpcije, ne igra gotovo nikakvu ulogu, jer, zaključuje?, će? imati svega 2 cm apsorbcijdkog materijala. Ako nisi jo? ni?ta kupio, rađe nagruvaj punih 7 cm vune, po daskama izbu?i velike rupe (kako bi absorber imao "odu?ak" sa strane - točnu povr?inu koju treba? izbu?iti u daskama ne znam, ali znam da se formula nalazi negdje na forumu u sekciji "Dizajn i konst. Studija" - prelistaj stickyje).

Koliko ti je strop visok?

Studio Predator
Old 02-06-2013, 10:48 PM   #60
drumm
Junior Member

uh,nisam mislio da je ovo toliko komplikovano kontam da za sve to postoji formula i neka pravila za savrsen studio,meni to nije cilj,nego to najvise radim zbog laminata koji cu postaviti za koji dan,pa po nekoj pretpostavci mislim da ce zvuk biti katastrofa.a pre laminata sam imao samo tepih preko celog poda i nisam imao ne resivih problema sto se tice akustike. ili sam mozda navikao na takvu akustiku pa mi postalo normalno,jer puno vremena provodim tu. mislim da ce mi malo azmafona resiti problem u koliko ga bude bilo? ali nikako da mi dodje do mozga kako moze biti isto staviti bar malo azmafona na zid ili uopste ga nemati? kupio sam za sata 8 ploca azmafona,svaki mesec cu kupovati po koji komad sve dok ne mislim da je dovoljno.. zid mi je visok skoro 3m.

Last edited by drumm; 02-06-2013 at 11:22 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules