Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-02-2013, 12:30 PM   #41
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Video glasnoca mixa by Mee

Quote:
Originally Posted by romario View Post
Zna?i li ti prilikom snimka ,npr vokal , Eq je flat ,signal ok .
Kada taj zapis obra?uje? eq ,prati? na gain kanala i tako odr?ava? idealan signal .
Ili taj idealni signal odr?ava? na eq.

Ili je to ono da nema pravila ?
Ili sam ja ne?to profulao ...
Nisi profulao, tako je. Radi se samo o tome da je u ITB radu tehnički moguće imati i ne-ba?-najurednije jačine kroz ceo (ITB) lanac, a opet na kraju dobiti ispravan signal. Osim u slučaju nekih emulacija analognih aparata.

Ja sam prosto navikao da mi faderi u DAW-u stalno budu oko "nule" (plus/minus 3-4dB), a osnovne gainove radim u okviru pojedinačnih pluginova. Prosto mi je ta navika ostala iz analognog doba, ?to nikako ne znači da to mora tako.

Ako bi me neko terao pu?kom da sa?mem celu ?vaku u jednu rečenicu napisao bih: "ako uz kvalitetan monitoring ne čuje? problem to znači da za tebe problem ne postoji".

Pozdrav,

Vasa
Old 12-02-2013, 12:34 PM   #42
romario
Junior Member

Itb ?
romario is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 12:35 PM   #43
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by romario View Post
Itb ?
In-the-box (u okviru DAW-a).

Pozdrav,

Vasa
Old 12-02-2013, 01:28 PM   #44
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Radi se samo o tome da je u ITB radu tehnički moguće imati i ne-ba?-najurednije jačine kroz ceo (ITB) lanac,...
A cela poenta dobrog ITB mixa je da se gain staging pristup iz analognog okruzenja koristi u ITB okruzenju. Pogotvo zbog sveopsteg pokusaja da se pluginovi prave sa emulacijom analognih nus pojava (kao sto si vec i napisao, doduse )
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 01:45 PM   #45
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

To je jedna od bitnih stavki, a druga je ovo što je rekao awacs, ima nešto lepo u tome da svi regleri stoje tu negde oko nule, par db gore i dole, ultra subjektivno, ali prija oku.

Primetio sam da mnogi ne znaju ove osnove, čak ljudi koji godinama rade ovaj posao, šta više jako često kažu izađem iz karte, uđem u preamp, za slučaj kad žele da pošalju signal iz preampa u kartu, uopšte ne kontaju šta gde ulazi i šta odakle izlazi, deluje kao banalno i igra reči, ali je jako bitno za razumevanje svega ostalog.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 01:57 PM   #46
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
A cela poenta dobrog ITB mixa je da se gain staging pristup iz analognog okruzenja koristi u ITB okruzenju. Pogotvo zbog sveopsteg pokusaja da se pluginovi prave sa emulacijom analognih nus pojava (kao sto si vec i napisao, doduse )
Pa da. Donekle. Opet, masa pluginova se reklamira kao da sadr?i emulaciju nuspojava, ali se to mahom svodi na ?um. Ka?em "mahom". Ali kod ovih iskreno digitalnih pluginova (gde spada i Sonnox) to stvarno nema veze.

Pozdrav,

Vasa
Old 12-02-2013, 02:22 PM   #47
romario
Junior Member

Jedno pitanje .

Dali gain i fader imaju istu funkciju u smislu sti?avanja,pode?avanja ulaznog signala ?
Ako mi i je gain na 0 ,opet pode?avanjem fadera dobijem optimalan signal .

Kod analogne miksete ulazni signal podesim gain potenciometrom ,
a na cubase ?ini mi se da mogu i sa faderom i sa gain potenciometrom ?

Dali je to isto ?
Ili ipak treba odrediti signal sa gainom ,?to mi logika govori ?
romario is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 02:38 PM   #48
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Gain je na ulazu, a fader je na izlazu iz kanala.

Razlika je velika jer između mo?emo imati inserte i sendove, gde se na Gain dobija jačina na ulazu, a fader pode?ava izlaz svega ovoga ?to je do?lo pre njega.

www.dynamix-audio.com
Old 12-02-2013, 05:34 PM   #49
amaterius
Member

Čitam ovo i kao učim, jer tako ka?ete
i ok, vrijedi učiti i naučiti ali............
dok ja to učim, ?vačem i poku?avam poloviti sve te fadere i madere masa specijalaca (iz va?e bran?e) radi i kupi lovu
a ja se mogu okladiti da 80% njih nema blage dume o čemu vi pričate...
Al oni su profi svoje vrste i u svom poslu...
Usput kad sam ja postavljao prije 3-4 mjeseca pitanja o nekakvim opčim pravilima gdje ?to kako, kuda...
Uvijek je odgovor bio -ma stvar personalnog pristupa, pravila nema i sve ovisi o pojedincu i kako njemu odgovara
pa ako Branoy-u odgovara kako je nabacio u videu ima li smisla čitava ova drama koja se otvorila....
Nije li bilo bolje da ste napisali...čuj ovak.
mo?e to ovako ali puno ti je jednostavnije ovako...stavi? malo soli na gain, malo vegete na Eq i dakako limitira? poklopcem...
Imao bi koristi i Branoy a i mase ovakih kao ja koji lutaju ovakvim sajtovima ne bi li na?li ne?to ?to im mo?e koristiti u daljnjoj arheologiji
Nadam se da neću opet biti krivo shvaćen
amaterius is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 05:49 PM   #50
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Mnogo toga je lični pristup, ali je mnogo toga i tehnička stvar i prosto tu nema mnogo pravdanja "tako sam hteo", zakoni fizike su isti za sve.
Ti ne moraš znati kako se šta zove, ali moraš znati šta radiš kad nešto radiš, inače ti uopšte ne radiš, nego vrtiš neke puljke nasumično, pa ako šta ubode dobro je.

Ima ljudi koji ti žele objasniti, ima onih koji ne žele, takav smo valjda narod, ali uvek treba pitati.
Od pitanja će i zavisiti hoće li ti iko odgovoriti i šta će ti odgovoriti.
Ne možeš da pitaš kako da dobiješ da ti snimak zvuči kao Queen ili nešto tako opšte i opširno, ali ovako konkretne stvari se lako objasne i uglavnom su tehničke.

Ovo je azbuka-abeceda, bez toga nema mnogo napretka dalje, bilo da znaš teoretski i praktično, bilo da to iz nekog svog razloga radiš a da nemaš pojma šta radiš.
Ipak, ko ne zna šta radi, a ne radi na ovaj način, taj ne radi ništa.

I nije ovo nikakva nauka, prosto je kao pasulj, samo treba logično razmišljati, nacrtati sliku i tako posmatrati stvari.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 12-02-2013 at 05:52 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules