Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-12-2011, 01:43 AM   #41
igyp
Junior Member

Default Re: Peticija za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a...

Big Bockie, neznalacsepotpunoizvinjavananeznanju.

Ako mislis da gresim, izvini stari ako sam toliko pogresio. Jos ovako kao neznalac da pricam o nasoj sceni, uffff uzas kako se uopste usudim. U pravu si lupam, bas imam bujnu fantaziju zar ne? Pogotovo da tvrdim nesto sto kod nas ne postoji, boze sacuvaj.

E pa bas mi je drago onda da nema kod nas plagijata i da nam muzicka scena nije u q..... nego da cveta na sve strane i da je sve super. Nek ostane sve kako je.
igyp is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2011, 11:34 AM   #42
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by igyp View Post
Big Bockie, neznalacsepotpunoizvinjavananeznanju.

Ako mislis da gresim, izvini stari ako sam toliko pogresio. Jos ovako kao neznalac da pricam o nasoj sceni, uffff uzas kako se uopste usudim. U pravu si lupam, bas imam bujnu fantaziju zar ne? Pogotovo da tvrdim nesto sto kod nas ne postoji, boze sacuvaj.

E pa bas mi je drago onda da nema kod nas plagijata i da nam muzicka scena nije u q..... nego da cveta na sve strane i da je sve super. Nek ostane sve kako je.

Muzicke scene sirom planete su u kurcu druze. A ja samo ne volim to "kod nas ovo" - "kod nas ono", to je ta Gej 92 logika, sudare se dva auta - eto to se samo kod nas desava, mi smo svi imbecili, kola napolju imaju krila,prozori su od marmelade...itd...

...ali to je samo moje misljenje...

Nisam rekao da si "neznalac", realno te ne napadam, pa ne moras ni da se branis, samo sam reagovao jer ipak je lepo da se opise nesto konkretno a ne ko "Maxim po diviziji"...

Koja scena? Sve zavisi sta je "scena" za koga...

Opusteno...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2011, 01:32 PM   #43
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
"kod nas ovo" - "kod nas ono", to je ta Gej 92 logika,
Kod nas, kod njih, u su?tini svuda je isto. Svuda ima? B92 i Kurir, pa ko ?ta voli.

Ne treba da te nervira ?to se uvek srde ljudi na to ?to ih ?ulja ovde kod nas. Ono tamo na Aljasci nekako mnogo lak?e podnosimo.

Ivo Andrić:

Ima u ?ivotu u?asa koje, kako mi se čini, samo ja i samo u određenom trenutku mogu da osetim. Tako, na primer, saznajem jednog jutra da u jednom na?em sreskom mestu ima jedna mesarska radnja (nadam se da mo?ete zamisliti ?ta znači i kako izgleda mesarska radnja u jednom balkanskom gradiću!) koja nosi naziv "Belo jagnje".
Old 17-12-2011, 06:41 PM   #44
igyp
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Muzicke scene sirom planete su u kurcu druze. A ja samo ne volim to "kod nas ovo" - "kod nas ono", to je ta Gej 92 logika, sudare se dva auta - eto to se samo kod nas desava, mi smo svi imbecili, kola napolju imaju krila,prozori su od marmelade...itd...

...ali to je samo moje misljenje...

Nisam rekao da si "neznalac", realno te ne napadam, pa ne moras ni da se branis, samo sam reagovao jer ipak je lepo da se opise nesto konkretno a ne ko "Maxim po diviziji"...

Koja scena? Sve zavisi sta je "scena" za koga...

Opusteno...

Poz'

Pa udario sam kao maksim po diviziji jer gledam sta se desava i od muke bi da puknem. Znas kako ti je ovde u Nemackoj bendovi rade pretezno na satnicu, imaju ugovor sa gazdama za koga sviraju. Svaki akademac moze prilicno dobro da zivi od muzike, ovi sa nizim muzickim skolama u bendovima isto dobru kintu uzimaju (tezge na satnicu), tu je osiguranje za instrumente, osiguranje za nastup itd.

Pa idemo dalje. Skomponujes neku stvar prijavis se kod "Geme" ( Nemacki Sokoj) dobijes redovno obracun za svaku pustenu pesmu. Ne skomponujes pesmu nego obradis neku stvar kao aranzer, dobijes opet kintu jest da je sitno al super funkcionise.

Necu da imenujem iz principa ljude koji rade. Ali ne desava kao kod nas (u Srbiji) na primer da si uticajan tekstopisac koji obrce velike pare i nakupis se dobrih tekstova od bede i ljudi koji nemaju za leba njima das 50-100? a prodajes te iste tekstove za dobru kintu. To se zove prodaja umetnickih dela, to je u nemackoj na primer kaznjivo (ne pricham o prodaji license). Nema na primer da se zavrnu poznate pesme i hitovi, pa se nadje neka beda sa ulice koja se za 100-300? potpise da je njegova pesma, samo da ovi sto su zavrnuli pesmu mogu da je izdaju.
I ima tako mnogo primeraka, da ne na brajam.

Znas i kad to sve vidis onda skontas da je nsto u q........
Mozda ja opet lupam ko maksim po diviziji, i imam gresaka u pisanju (lako moguce kad koristim nonstop 3 razlichita jezika) , mozda opet iznosim teorije neznalca. Al veruj da bi bio mnogo sretan covek da ovo gore nije tachno.
Old 17-12-2011, 07:04 PM   #45
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by igyp View Post
Pa udario sam kao maksim po diviziji jer gledam sta se desava i od muke bi da puknem. Znas kako ti je ovde u Nemackoj bendovi rade pretezno na satnicu, imaju ugovor sa gazdama za koga sviraju. Svaki akademac moze prilicno dobro da zivi od muzike, ovi sa nizim muzickim skolama u bendovima isto dobru kintu uzimaju (tezge na satnicu), tu je osiguranje za instrumente, osiguranje za nastup itd.

Pa idemo dalje. Skomponujes neku stvar prijavis se kod "Geme" ( Nemacki Sokoj) dobijes redovno obracun za svaku pustenu pesmu. Ne skomponujes pesmu nego obradis neku stvar kao aranzer, dobijes opet kintu jest da je sitno al super funkcionise.

Necu da imenujem iz principa ljude koji rade. Ali ne desava kao kod nas (u Srbiji) na primer da si uticajan tekstopisac koji obrce velike pare i nakupis se dobrih tekstova od bede i ljudi koji nemaju za leba njima das 50-100? a prodajes te iste tekstove za dobru kintu. To se zove prodaja umetnickih dela, to je u nemackoj na primer kaznjivo (ne pricham o prodaji license). Nema na primer da se zavrnu poznate pesme i hitovi, pa se nadje neka beda sa ulice koja se za 100-300? potpise da je njegova pesma, samo da ovi sto su zavrnuli pesmu mogu da je izdaju.
I ima tako mnogo primeraka, da ne na brajam.

Znas i kad to sve vidis onda skontas da je nsto u q........
Mozda ja opet lupam ko maksim po diviziji, i imam gresaka u pisanju (lako moguce kad koristim nonstop 3 razlichita jezika) , mozda opet iznosim teorije neznalca. Al veruj da bi bio mnogo sretan covek da ovo gore nije tachno.
BRAVO! Tako lepo kazi konkretno!

Iskreno i sam sam na svojoj ko?i osetio neke stvari koje opisujes i sada se potpuno slazem!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2011, 07:35 PM   #46
igyp
Junior Member

Hahahahaahaha konacno da se slozimo
Old 17-12-2011, 08:06 PM   #47
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Imam utisak da je doslo do zamene teza. To sto rade SOKOJ i drzava jeste skaradno, ali navedeno udruzenje je, upravo, samo to - udruzenje i kao takvo funkcionise unutar okvira koje propisuje (ili omogucava, nepostovanjem sopstvenih propisa) drzava. Naravno, ono sto je u opisu radnog mesta agencije koja se bavi zastitom autora i njihovih prava je da, ukoliko ima dokaze za tako nesto, prijavi nadleznim vlastima i/ili objavi informaciju da je odredjena medijska kuca ili odgovorno lice u istoj, zloupotrebom sluzbenog polozaja, omogucila protivpravnu korist drugom licu i time ostetila autore cija dela nisu evidentirana u kosuljicama. Bez preteranog tupljenja, situacija je sustinski jasna: drzavi je svejedno kako ce doci do novca i kome ce naplatiti porez dok god nekome naplati, dezurna agencija popusta pod pritiscima autora koji imaju dovoljno uticaja i ne reaguje na ocigledno krsenje zakona(a tako je lakse doci i do potencijalne licne koristi sluzbenika agencije) dok autorima koji vrse pritisak savrseno odgovara ovakva situacija. U svakom slucaju, peticija za ukidanje SOKOJA nema nikakvu poentu sem iskazivanja revolta za koji bas briga i SOKOJ i drzavu/politicare. Ovakvi problemi se resavaju na drzavnim izborima i samo tamo a to sto se jos nije pojavila parlamentarna opcija koja ima regulaciju autorskih prava u programu samo znaci da se problem nece resiti. Pa cak i kad bi, nekim cudom, drzava uvazila peticiju i ukinula SOKOJ.

A da ne pricamo o tome koliko je maloumna ideja, navedena u ovoj peticiji, da se "posla izmedju izdavaca, muzicara i publike" prepuste njima samima. Analogno tome, posla izmedju zrtve i kriminalaca ili dve strane u sporu bi mogli prepustiti njima a policiju, tuzilastvo i sud bi ukinuli. Jedini cilj koji vidim ovde, nije zastita autora, nego oslobadjanje svih korisnika necije intelektualne svojine od nadoknade koju, u svakom slucaju ni ne placaju jer se dovijaju na sve moguce nacine da to ne urade.

Sto se tice ugostiteljskih objekata i muzicara koji sviraju u istima, potpuno je jasna logika zasto bi jedni, drugi ili i jedni i drugi placali porez na osnovu autorskih prava - dok god je autor/ka ziv/a, sleduje mu/joj prihod na osnovu izvodjenja njegovih/njenih intelektualnih dela, nezavisno od toga da li se ona izvode na stadionu, u koncertnoj sali ili u kafani - a u ovom slucaju i ugostitelji i izvodjaci direktno zaradjuju na osnovu tudjeg rada. Primena ovog zakona bi za posledicu imala situaciju da je isplatljivije angazovati autorske bendove/muzicare nego njihove manje ambiciozne kolege - sto bi bila direktna stimulacija nekakvog vida umetnosti u drzavi, pa makar i amaterskog, dok medijski eksponiraniji autori svakako ne bi bili ugrozeni. Naravno, niko nece da se bavi tom problematikom zbog ociglednih razloga.

I naravno da naplata autorskih prava preko frizidera vredja zdrav razum.

Last edited by VukP; 17-12-2011 at 09:18 PM. Reason: naknadna pamet
VukP is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2011, 11:26 PM   #48
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Samo jo? malo:

Arthur i Heatman su pominjali one principe "nogom u vrata" (jazz diva) i "pi?toljem u glavu" (Vlado Georgijev). Koliko sam uspeo da shvatim, oba principa su urodila plodom. Pa eto - sprovedite bilo koju od te dve akcije (ili smislite neku treću koja će biti podjednako učinkovita) i sve će doći na svoje mesto.

Jedino ?to je potrebno da bi se to uradilo je dovoljno velika ?elja. I muda. Mislim, lična ?elja i lična muda. Dvadeset prvi vek, (neo)liberalni kapitalizam, ekonomski darvinizam, individualna inicijativa, jel' da? Mislim, ako vam je do para - postoje načini da se dođe do istih. Ako vam je do nečeg drugog - za to vam ne treba ni dr?ava, a kamoli SOKOJ, OFPI ili PI.

Pozdrav,

Vasa
Old 18-12-2011, 04:05 PM   #49
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Lud li sam, još uvek pokušavam da verujem da ne živim u Texasu 19og veka, pa da svojim klijentima koji mi kažu da im je skupo, tj neisplativo da snimaju kod mene (a bizarno sam jeftin!), predložim da idu i lupaju nogom u vrata Sokoja ili razbijaju glave pevačima. I dajte više sa tim zamenama teza, naivno je, realno je da SOKOJ uzima DOSTA para, i da ne mrda dupetom da ih iole realno rasporedi. Dakle, tuđe pare idu u pogrešne džepove, i to je suština mojeg bunta protiv istoga.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2011, 04:58 PM   #50
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

po meni - jedina realna opcija koja moze da skrene paznju na problem je masovno skupljanje ispred SOKOJ-a, spavanje u satorima ispred zgrade (kako inace demonstriraju po svetu) i te fore.
Tek tad ce (mozda) vise ljudi to primetiti i pokusati da razume problem.
A mislim da ima malo muzicara / kompozitora koji bi odvojili vreme za to...
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules