|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |
Member
|
![]() Quote:
gle, nije stvar u tome da se uvjerava nekog da je glupo koristiti mrcine od pojačala...često je te?ko dokazati da postoje i druga rje?enja. Često se sound kakav gitarista sebi zami?lja i dobiva u?ivo ili u gara?i u kontekstu zajedničke svirke, mo?e bolje reproducirati sa nekim drugim spravama. Ako treba bit red box u kombinaciji sa fender champom (?ta izgleda grozno i totalno antimojo)...neka bude, samo da se dobije ?eljeni rezultat sa kojim će na kraju svi biti zadovoljni. Najgore je kad se zapne na onom "odjebi, to je moj sound, to je moja oprema". Ja nebi nikad u startu odbacio ničiju opremu dok ne isprobam sve mikrofone u svim pozicijama koje znam da funkcioniraju...kad iscrpimo sva rje?enja onda treba ne?to promjenit. Drugi overdrive (ili ?ta već), drugi box, druga glava, druga gitara...ne?to mora upaliti. Ali svi moraju biti spremni na kompromis a ne teritorijalni prema svojoj opremi. A tema je u biti kako pomiriti predrasude oko zvuka gitare koje imaju snimatelji/producenti (koji gledaju zvuk pjesme kao cjelinu) i gitaristi (koji imaju viziju vlastitog zvuka. U svakom slučaju tvrdoglavost je u jednom i drugom slučaju lo?a stvar |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Pro Member
|
![]()
Slazem se, ali ovde se iz neceg "belog" prica kako treba je to isto kao i "crno".
Postoje razni gitaristi. Jednostavno neko je toliko vezan za taj zvuk (makar bio potpuno pogresan za tu pesmu, vrstu svirke itd.) i tesko je ukazati mu na neke stvari (bio sam i sam takav...) ali citajuci ove odgovore ne vidim da vecina ima stav slican tvom. Mojo ce uvek doci iz tona, ne opreme koja stoji ispred tebe. Meni se cini da smo upravo iz tog konta da se ide ka sto upotrebljivijem zvuku a ne radjenju na tome da bend i aranzman funkcionisu sto bolje, dosli do unificiranog zvuka gde nam sve zvuci na nesto sto smo vec culi (pricam prvenstveno na nase trziste gde je clean strat u Line6 i korus jedina boja...). Osnove gitarskog tona jesu clean i "dirty" (vise volim ovako da ga zovem nego "dist", bljak!) i treba od toga graditi dalje ali nije svaki clean i svaki "dirty" zvuk isti pobogu. Ne mozes porediti dist pedalu u neki 20w amp (mada sam svirao tiny terror i interesantno zvuci) i gain kanal sa recimo jcm800tke ili jos bolje neke messa glave. To nikad nece biti "to" koliko god ga quadtrakovali i mastili i ne znam ti ja sta ... Marshall crunch je - marshall. Itd. ... Mislim moze gitara da se bode direkt u interfejs ali ne pamtim kad je takva opcija bolje zvucala od dobrog clean pojacala. Lampa i zvucnik moraju da odrade svoje. Zatim to mora dobar mikrofon da snimi. Ne znam gde je tu konflikt izmedju producenta i gitarista? Na kraju se sve oslanja na zvuk i subjektivan utisak. Napravite par varijanti za koje ste ubedjeni da su bolje pa ce vas sigurno svaki gitarista na kraju poslusati manje ili vise (opet, znam po sebi). |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Pro Member
|
![]()
Izvini ali snima se sve. Ako nemas mic i prostoriju u kojoj moze da se snimi onda bi, po mom misljenju, trebao da ih posaljes kod nekog ko to moze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Pro Member
|
![]()
Da ne bude zabune, ne mislim da su sve kombinacije uspesne. Tu dolazi do izrazaja producentsko znanje i talenat muzicara u bendu. Ali da ja dodjem kod nekog ko mi servira pricu kako je "mali fender isto i bolje nego veliki marshall i 4x12" rekao bih mu "hvala lepo, dovidjenja". (znam da smaram sa ovom kombinacijom ali znam da kapirate na sta mislim
![]() Nesto mi se cini da uslovi snimanja diktiraju to sta ce se od opreme koristiti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Pro Member
|
![]()
Stvarno?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ako je normalan odnos sa obostranim uvažavanjem i ako producent stoji iza cjelog projekta sa svojim imenom i prezimenom, onda čemo se dogovorit i naći dobrozvučeći kompromis Last edited by sira; 05-04-2010 at 09:01 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Banned
|
![]()
Dobro, nemoj se primati. Zivjo Marsal!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Borba sa vetrenjacama,part II :) | darkstar | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 6 | 31-12-2009 02:05 PM |
Stingov producent u Beogradu... | DaBear | Razno | 35 | 21-08-2009 10:26 PM |
Gost producent | OFF | Predlozi i sugestije | 66 | 11-01-2006 01:28 PM |
-=Producent=- | ProkDu | Vlado Georgiev | 1 | 12-03-2005 02:02 AM |