Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-01-2010, 04:52 PM   #31
gregor z
Moderator

Default Re: 'Ko radi svoj mastering?

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
kad radim svoj kvazi "mastering" dodajem vise od 1 db na nekoj frekvenciji, u glavnom oduzimam ono sto ne valja.
Pa u bistvu je pricip isti....

Aktivan ili pasivan.....

Ako bi pojačao sve frekvencije osim jedne ispalo bi da si napravio neki cut....

Ja osobno uporebljavam i cut i boost.....i to na vi?e različitih frekvencija....

Kod nekih projekta imam insertiranih vi?e sprava ili plug -ina - naprimer:

Digital: 4-5 uzkih cut peak filtera na Mid i HiPass + 2-3 cut peak EQ-ja na Side

Analog: nekad i do 15 filtera u boost/cut kombinaciji

A konačni rezultat je frekvencijski izbalansirana zvučna slika.....i dobijem neki "loudness", koji ne mo?e? postiči kompresorom ili limiterom...

A redosljedom i kombinacijom različitih sprava dobijam "karakter".

Gain na EQ-ju je u najvi?e primjera izmedju 0.5 do max 3 db....i naravno samo ako je to kod pjesme potrebno.....

Neki vrhunski miksevi ne podnose skoro nikakve processinge....ali takvi su veoma rijetki....

Po mom mi?ljenju EQ je puno bitniji instrument kod masteringa , nego kompresor ili limiter.....

G

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 18-01-2010, 06:17 PM   #32
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by gregor z View Post
Pa u bistvu je pricip isti....

Aktivan ili pasivan.....

Ako bi pojačao sve frekvencije osim jedne ispalo bi da si napravio neki cut....

Ja osobno uporebljavam i cut i boost.....i to na vi?e različitih frekvencija....

Kod nekih projekta imam insertiranih vi?e sprava ili plug -ina - naprimer:

Digital: 4-5 uzkih cut peak filtera na Mid i HiPass + 2-3 cut peak EQ-ja na Side

Analog: nekad i do 15 filtera u boost/cut kombinaciji

A konačni rezultat je frekvencijski izbalansirana zvučna slika.....i dobijem neki "loudness", koji ne mo?e? postiči kompresorom ili limiterom...

A redosljedom i kombinacijom različitih sprava dobijam "karakter".

Gain na EQ-ju je u najvi?e primjera izmedju 0.5 do max 3 db....i naravno samo ako je to kod pjesme potrebno.....

Neki vrhunski miksevi ne podnose skoro nikakve processinge....ali takvi su veoma rijetki....

Po mom mi?ljenju EQ je puno bitniji instrument kod masteringa , nego kompresor ili limiter.....

G

Hvala na iscrpnim infomacijama,
Ja na zalost svoj "mastering" sam primoran da radim, inace jos uvek ja ne umem da slusam , niti da radim mastering uopste, ali se trudim, citajuci, pokusavajuci, slusajuci ...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2010, 08:14 PM   #33
marcos
Member

pozdrav svima,

Trebam savjet /pomoc....

Radim u malo studiju i vecina projekata koja mi dolazi su bendovi punk /rock /alter profila koji redovito nemaju love za ozbiljniji mastering pa se najče?će nađem da sam odradim taj dio za koji nemam iskustva i za koji je mala re?ija u kojoj radim neadekvatna. Naime, jako, jako te?kom kontroliram bas i sub. Pogotovo kad ljudi tra?e glasnu snimku. Najpametnije ?to sam smislio je tra?enje određenih mjesta u sobi gdje pojedine frekve jače rezoniraju i od tamo slu?ati A/B sa nekom dobro masteriranom pjesmom na ujednačenoj glasnoći. Drugo, imam nekakave ultra jeftine plastične zvučnike (sa sub-om) koji proprde ako pretjera? ispod 60 hz, treće, uvijek idemo testirati pjesme u auto gdje je najče?će bas nabrijan (loudnes, megabas i te fore) ...itd. itd. uglavnom partizan?tina. Osim toga, potro?i se jako puno vremena a ponekad snimku treba predati jučer.....

Ono ?ta mi treba je nekakvo pravilo/a koje će mi pomoći da ne pretjeram. A po?to je jedan od glavnih prigovora koje dobivam "majstore, fali basa. Snimka nam u usporedbis a U2 zvuči tanko", najče?će me strah da ne pretjeram.
marcos is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2010, 08:54 PM   #34
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by marcos View Post
pozdrav svima,

Trebam savjet /pomoc....

Radim u malo studiju i vecina projekata koja mi dolazi su bendovi punk /rock /alter profila koji redovito nemaju love za ozbiljniji mastering pa se najčešće nađem da sam odradim taj dio za koji nemam iskustva i za koji je mala režija u kojoj radim neadekvatna. Naime, jako, jako teškom kontroliram bas i sub. Pogotovo kad ljudi traže glasnu snimku. Najpametnije što sam smislio je traženje određenih mjesta u sobi gdje pojedine frekve jače rezoniraju i od tamo slušati A/B sa nekom dobro masteriranom pjesmom na ujednačenoj glasnoći. Drugo, imam nekakave ultra jeftine plastične zvučnike (sa sub-om) koji proprde ako pretjeraš ispod 60 hz, treće, uvijek idemo testirati pjesme u auto gdje je najčešće bas nabrijan (loudnes, megabas i te fore) ...itd. itd. uglavnom partizanština. Osim toga, potroši se jako puno vremena a ponekad snimku treba predati jučer.....

Ono šta mi treba je nekakvo pravilo/a koje će mi pomoći da ne pretjeram. A pošto je jedan od glavnih prigovora koje dobivam "majstore, fali basa. Snimka nam u usporedbis a U2 zvuči tanko", najčešće me strah da ne pretjeram.
Ako se vec bavis "profesionalno" produkcijom, ulozi malo novaca (da ne budu zvuchnici plastikaneri) i u akustiku prostorije... To je pravilo koje trazis
Dzaba im i da imaju novaca za ozbiljan master kad ti sve "use*esh" sa mixom (ne zameri )...

Last edited by silicon science; 23-01-2010 at 08:57 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2010, 09:26 PM   #35
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Ako se vec bavis "profesionalno" produkcijom, ulozi malo novaca (da ne budu zvuchnici plastikaneri) i u akustiku prostorije... To je pravilo koje trazis
Dzaba im i da imaju novaca za ozbiljan master kad ti sve "use*esh" sa mixom (ne zameri )...

Ne zamjreram ali...
nene, nisi ti mene shvatio...naravno da ne mixam na plastičnim zvučnicima (koristim Genelec 1032A), i naravno da ne radim ovla? miks i naravno da se potrudim da mix bude izbalansiran i ispravljam sve ?ta se da ispraviti u miksu. Govorim o tome da na?alost ponekad moram odraditi mastering (za kojeg imam malo iskustva) i da sam zbog nekih okolnosti (soba) natjeran da koristim čudne metode za provjeru suba. A pogotovo kad bend tra?i ultraglasnu snimku. Akustika prostorije je naravno poremečena količinom opreme i zbog toga jer je soba mala. Pa tra?im savjete.

Imao sam priliku slati jedan album na mastering Bobu Katzu i iz prve ruke vidio ?ta znači dobar mastering.
Old 23-01-2010, 10:39 PM   #36
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Ne zamjreram ali...
nene, nisi ti mene shvatio...naravno da ne mixam na plastičnim zvučnicima (koristim Genelec 1032A), i naravno da ne radim ovla? miks i naravno da se potrudim da mix bude izbalansiran i ispravljam sve ?ta se da ispraviti u miksu. Govorim o tome da na?alost ponekad moram odraditi mastering (za kojeg imam malo iskustva) i da sam zbog nekih okolnosti (soba) natjeran da koristim čudne metode za provjeru suba. A pogotovo kad bend tra?i ultraglasnu snimku. Akustika prostorije je naravno poremečena količinom opreme i zbog toga jer je soba mala. Pa tra?im savjete.

Imao sam priliku slati jedan album na mastering Bobu Katzu i iz prve ruke vidio ?ta znači dobar mastering.
Da, pogresno sam te razumeo sorry
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2010, 11:00 PM   #37
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Da, pogresno sam te razumeo sorry

sve pet.
Old 23-01-2010, 11:36 PM   #38
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Pa tražim savjete.
ja ne skapirah tacno kakav savet trazis?
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2010, 11:55 PM   #39
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
ja ne skapirah tacno kakav savet trazis?

npr.

mene jako zanima ?ta sa zvukom ispod 60 Hz, di rezati? Sve ispod 40 Hz..20 Hz? Postoji li uopće ikakvo pravilo oko toga? Kako postaviti attack/relase na multiband compressoru kako bi se subovi dr?ali na uzici? Koje se frekvencije nače?će boostaju sa onim megabass i loudness opcijama koje ljudi imaju uvijek uključene na svojim linijama/automobilu ...takve stvari.

Gle, ja ku?im da je to stvar iskustva koje se ne mo?e dobit na forumu u par postova. Ali svaki je savjet dobrodo?ao, pa i "mani se čorava posla" a pogotovo je dobrodo?ao kakav članak, video, knjiga vezan uz to.
Old 24-01-2010, 01:33 AM   #40
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

generalno sam protivnik recepata, mada ima nekih stvari koje se kao po defaultu rade

obicno se radi highpass na 30hz recimo

vidim da se bavis, kako si rekao, punk/rock projektima i ne vidim bas neke velike potrebe za subbassom tu. Bass u punk/rock muzici je obicno bitan od drugog, treceg harmonika na gore i ako ti se neko zali da mu "fali bassa", a ti se fokusiras na sub onda je moje misljenje da se na krivu stranu fokusiras

opet licno ne volim upotrebu multiband kompresora osim ako si prinudjen da ispravljas neki tudji render jer nemas priliku ni mogucnost da radis na pojedinacnim kanalima. Koliko vidim, ti sam odradjujes mastering svojih radova ne? Zasto ne uraditi sve u mixing procesu kad je bass u pitanju?

Za bass priznajem da treba odredjeno iskustvo da bi ga namestio da legne gde treba i zahteva iole precizan monitoring koji poznajes. U akustiku sad ne bi ulazio....

Najbolje bi bilo da mozda uploadujes segment nekog tvog rada da cujemo sta bi mogao biti neki problem te bi ti vecina mogla pomoci puno konkretnije npr.

pozz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules