Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Milunović - Boban

Slobodan Milunović - Boban

Muzičar (gitara), producent, mastering tehničar (Fabrika13).
Svirao sa: Rapid Force, Bloodbath, Evenfall, Plasticube, URBS
Producirao/mixao/snimao: Belphegor, Harmful, Graveworm, Evenfall, Ritam Nereda, Eyeburn?
Masterovao: Tic Tac Toe, Jose Carreras, Wiener Filharmoniker, Peter Kruder, URBS, She says, Hans Thesink, Van Gogh, Sergej Ćetković, Hollenton, Deathspell Omega, Harmful, Urlaub in Polen, Swosh, ?

Thread Tools Display Modes
Old 17-05-2009, 09:52 AM   #31
Mive
Junior Member

Default Re: pre master, master i finalni produkt.

Quote:
Originally Posted by Bo_13 View Post
... ja NIKADA ne limitiram vise od 0,5db na L2...
Da si rekao 1 db, pa da covek kaze:" jedan ko nijedan", al' 0,5 db cemu, sta se time dobije, ko to cuje? Da je u pitanju harware, pa da kazes zbog neke specificne boje sprave, al' L2

Mive
Mive is offline  
Old 17-05-2009, 12:05 PM   #32
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mive View Post
Da si rekao 1 db, pa da covek kaze:" jedan ko nijedan", al' 0,5 db cemu, sta se time dobije, ko to cuje? Da je u pitanju harware, pa da kazes zbog neke specificne boje sprave, al' L2

Mive
u pitanju je hardverski L2
lesha is offline  
Old 18-05-2009, 10:43 AM   #33
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by Mive View Post

Mive
by the way...moj L2 je hardwerdski...ali to je druga tema.
0,5db...hteo sam da kazem da L2 ne koristim da bi "mesio testo" ili limitirao. uostalom ko kaze da treba L2 da se cuje?
pozzz
Old 18-05-2009, 08:14 PM   #34
Mive
Junior Member

Quote:
ko kaze da treba L2 da se cuje?
Uz svo uvazavanje tvog truda da iscrpno odgovaras na svakakva pitanja, ja ipak nisam dobio odgovor.

Dakle, moje pitanje je bilo bazirano na sledecim mojim saznanjima:

Ako se L2 cuje, onda to nije prijatno, zato se ljudi ogranicavalu da srezu 2 - 3 db sa L2, a to povecanje glasnoce se ipak cuje. Povecanje glasnoce od 0.5 db se (generalno) ne cuje, pa kad se to ne cuje, a ni L2 (ili bilo koji drugi transparentni limiter) se ne cuje (u smislu davanja nekog svog karaktera), koja je tvoja logika (ili filozifija), za to, posto ne verujem da to radis tek da bi prosao kroz L2. Stvarno zelim da razumem, i bio bih ti zahvalan na objasnjenju.

Hvala, Mive
Mive is offline  
Old 18-05-2009, 08:44 PM   #35
Bo_13
Member

Quote:
koja je tvoja logika (ili filozifija), za to, posto ne verujem da to radis tek da bi prosao kroz L2. Stvarno zelim da razumem, i bio bih ti zahvalan na objasnjenju.
evo...sam si odgovorio na to pitanje. da..."tek tako" prolazim kroz L2. ok...nije bas...ali koristim ga samo da bi me zastitio da ne predjem digitalnu nulu prilikom upisivanja obradjenog fajla u sadie. to znaci da u L2 ulazim sa vec "odradjenim" levelom i L2 ne koristim da bi pojacao level fajla.
set-up na L2 mi je u 99% slucajeva release 00,1, out celling 00,1, release 00,1.

filozofija ili logika je ta da svaki limiting koji je veci od 0,5db-1,0db se pre vise oseti na dinamici. zato L2 ne koristim za nista drugo nego da me zastiti od "over-a".
Old 19-05-2009, 12:45 AM   #36
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Drugim recima, ljudi se cude kako to da se limitira samo 0.5db a opet groova

Svi navikli da gaze po L2 do 6db GR i onda ispadne, znaju vec svi sta

Odgovor je u klipovanju konvertera...a to je vec druga tema, koju razmisljam da li da postavljam
Everbeatz is offline  
Old 19-05-2009, 07:26 AM   #37
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
ljudi se cude kako to da se limitira samo 0.5db a opet groova

Odgovor je u klipovanju konvertera...
Ako sam dobro razumeo, covek ovim bas hoce da izbegne klipovanje konvertora, ali najbolje da sam kaze.

Dakle Bobane, koji je tvoj stav po pitanju klipovanja konvertora, i da li to, bar ponekad, koristis?

RM
RetroMan is offline  
Old 19-05-2009, 08:16 AM   #38
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Ako sam dobro razumeo, covek ovim bas hoce da izbegne klipovanje konvertora, ali najbolje da sam kaze.

Dakle Bobane, koji je tvoj stav po pitanju klipovanja konvertora, i da li to, bar ponekad, koristis?

RM
fino pitanje. L2 mi ne koristi protiv klipovanja konvertora posto u je u lancu iza AD konvertora. sluzi samo tome da, kao sto sam i rekao, ne predjem digitalnu nulu posto bi to rezultovalo distorzijom i ostalim nus-produktima.

ako bi morao u dve reci da opisem "zvuk danasnjice" te dve reci bi bile klipovanje konvertora. loudness war je sa sobom doneo neizbezno klipovanje konvertora. cuje se u 99% muzike i postao je sastavni deo tona. ...i ljudi su se na to navikli . veliki majstori uspevaju da naprave glasan master koji ne klipuje mnogo ili drugim recima da naprave glasan master koji nema velik RMS. bob ludwog je super primer za to. npr. tool-10000 days je odlican primer... a od starijih radova david bowie-earth`ling.
u vecini muzike koju radim ne mogu da izbegnem klipovanje. tako je. e sad...tajna je naravno u konvertoru. svaki klipuje drugacije i dobri konvertori klipuju na "lep" nacin...pa se u psihoakusticnom smislu "ne cuju" kako klipuju.
za mene dobar primer klipovanja su ted jensen-ovi radovi, a los primer george marino na black ice od ac/dc...jebote na prvoj sekundi uvodnog rifa toliko vec klipuje da nije za verovat.
ali...album im se prodaje kao back in black i turneja je rasprodata u 40 sekundi.
da li je bend toliko velik da si mogu dozvolit toliko los mastering...ili je slusaocima svejedno...to je vec druga tema.

pozzz
Old 19-05-2009, 08:32 AM   #39
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
...tajna je naravno u konvertoru. svaki klipuje drugacije i dobri konvertori klipuju na "lep" nacin...
Koji su to konvertori (od trenutno aktuelnih) koje bi smeo da klipujes?

RM
RetroMan is offline  
Old 19-05-2009, 09:14 AM   #40
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Koji su to konvertori (od trenutno aktuelnih) koje bi smeo da klipujes?

RM
DA konvertori nisu velika tema posto na "front end-u" nema sta da se klipuje. weiss, dcs, prism, lavry...sve radi i mozes i bez slusanja da ih kupis. naravno, sve je u licnom ukusu...tako da je najbolje da poslusas i odlucis se za tebi najbolji konvertor.
AD je to o cemu mi pricamo. ja sam veliki ljubitelj dcs konvertora i to i imamo u studiju. to je konvertor koji mozes dosta da nagazis i da to ne cujes. jako je transparentan sa puno detalja. isto to vazi i za prism i lavry, s tom razlikom sto moja iskustva kazu da nemaju toliko detalja kao dcs...sto za neku odredjenu vrstu muzike i nacin rada nije ni malo lose...naprotiv. weiss je npr konvertor koji je dinamican i ima lep detalj, ali se ne ponasa dobro kada ga nagazis.
howie weinberg koristi apogee roseta (onaj stari s kraja 90tih god). ja nisam mogao da verujem svojim ocima i usima...ali eto...covek ga ima i stvarno mu radi super. on tvrdi da je modifikovan po njegovim zeljama...tako da ...
odlican konvertor koji ne kosta puno je LAKE PEOPLE. mala nemacka firma koja ima par super produkata.

pozzzz

Last edited by Bo_13; 19-05-2009 at 09:34 AM.
Bo_13 is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules