Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2008, 03:34 AM   #31
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Akcenat na postu nije bio na autorskim naknadama (sto ne znaci da ih smatram nebitnim,daleko bilo,kapiram sto su svi frustrirani zbog toga jer je stanje vec dugo obeshrabrujuce),vec drugi problem, nastao zbog nemoci SOKOJ-a (u ugovoru sa njima pise da zastita ne vazi van drzave,ili se to nesto promenilo od pre 4 godine kad ja postadoh clan?),a pitanje glasi :

KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?
Zaštita prava "SVUDA U SVETU" ne postoji nigde na svetu. Postoje bilateralni međunarodni ugovori između autorskih agencija. Usput, možeš da poveriš zaštitu svojih prava i GEMA-u u Nemačkoj, i SACEM-u u Francuskoj itd. nezavisno od SOKOJ-a, naravno ako želiš.

www.sokoj.org.yu

Pogledaj link koji se zove MEĐUNARODNA SARADNJA. Ako ti trebaju neki detalji, imaš tamo njihove telefone, pa se raspitaj.

I samo cool, ako si sa njima iskreno ljubazna - oni će sa sa tobom biti iskreno ljubazni. Govorim iz ličnog iskustva.

Last edited by awacs; 02-09-2008 at 03:36 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 03:55 AM   #32
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

iva, koja je poenta da bilo shta ti nosish bilo gde, ako od toga na kraju dinara necesh videti? a to je u ugovoru..

onda je bolje da odradimo taj geto stil, slanja samom sebi i to je to.. mislim, poenta i jeste da se zashtitish.. ali u ovakvoj muzici, teshko da moze neko da ti ukrade pesmu.. moze samo da je presvira prepeva i prodaje kao svoju.. ali teshko da bi se iko cimao oko toga, kada imash npr spot za tu pesmu ili snimak sa nekog festivala.. ako me kapirash..

poenta je da na kraju svi budu srecni i zadovoljni, ako nisu svi nego je jedan.. e onda se ide na to, da ni taj jedan ne bude zadovoljan..

nabiti na kolac u centru grada, pobiti govna i gotova stvar
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 09:34 AM   #33
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nemoj pogre?no da me shvati?, i ja sam zarađivao od "Swarowski" muzike...
Pa po tvojoj simbolici, ja sam po struci upravo "prodavac dijamanata", te zato i govorim o tome na taj nacin.
Dijamanti su super, ali njih nema odavno, a u tom slucaju je bolje valjati Swarovski nego privezak iz paracinske staklare

Gde to pise i ko sme javno da kaze da je savremena "umetnicka" muzika "umetnickija" od neke druge muzike, pa da zasluzuje vece bodovanje?
Ako vec ne postoji nacin da se odredi parametar za tako nesto, onda se treba voditi trzistem i ulagati u ono sto donosi profit.
Ko kaze da "komercijalna" muzika ne moze biti "umetnicka"?
Cini mi se da si bas ti spomenuo neki dokumentarac koji radis o EKV. Sustinski, to se u SOKOJ-u boduje kao "pop" pesma i ima manje bodova od bilo kog etno-classic-jazz sranja napisanog "levom rukom", zato sto je neko rekao da je ovo drugo "vrednije".
Nema logike, zaista

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 09:46 AM   #34
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post

Cini mi se da si bas ti spomenuo neki dokumentarac koji radis o EKV. Sustinski, to se u SOKOJ-u boduje kao "pop" pesma i ima manje bodova od bilo kog etno-classic-jazz sranja napisanog "levom rukom", zato sto je neko rekao da je ovo drugo "vrednije".
Nema logike, zaista
Eto tuge,SOKOJ boduje Ekv kao Bojana Marovica....strasno...sta je to etno-classic-jazz? da nije bend(Bora Dugic,Betoven i Joel Harrison)Shalim se
master29 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 09:52 AM   #35
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
sta je to etno-classic-jazz?
Hehehe...
To je da ne moram bas da prozivam poimence. Zelim da izbegnem da povredim osecanja njihovih slusalaca... Oba...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 09:58 AM   #36
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

oni imaju slušaoce ? viš, nikad mi nije palo na pamet da to neko zapravo voli da sluša..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 10:09 AM   #37
Era
Member

Era's Avatar

Evo resenja!!!!Pre nekoliko godina sam uradio neke demo hip hop songice za xx decka,on je u svojoj varosici otvorio radio stanicu i SOKOJ -u prijavio da emituje svoje pesme po ceo dan, koje je legalno prijavio.Nije sala ali je od sokoja je dobio 120 000 dindzi za proslu godinu na ime tantijema!!!
Era is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 10:18 AM   #38
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Malopre nisam bio siguran ali sad sam siguran da mi nesto nije jasno...
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme? ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz
Old 02-09-2008, 12:05 PM   #39
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Gde to pise i ko sme javno da kaze da je savremena "umetnicka" muzika "umetnickija" od neke druge muzike, pa da zasluzuje vece bodovanje? Ako vec ne postoji nacin da se odredi parametar za tako nesto, onda se treba voditi trzistem i ulagati u ono sto donosi profit.
Ko kaze da "komercijalna" muzika ne moze biti "umetnicka"?
Nema logike, zaista
Ma dobro, nemoj da si na kraj srca. Ne mora? toliko da se ?esti? na SOKOJ. Oni imaju takvu politiku kakvu imaju, ako ti se ta politika ne dopada mo?e? 'ladno da raskine? ugovor sa njima. Uostalom, niko te nije ni terao da ga uop?te potpisuje?. Mo?e? i da osnuje? svoju agenciju.

Poenta svega onoga ?to sam pisao nije da branim SOKOJ, nije mi to ni na kraj pameti. Samo sam hteo da ka?em da je para od muzičkog autorstva generalno malo i da se silan narod bije oko kese kikirikija (KNKNPNKNJA). Zato mi je malo ?aljiva ta tvoja priča o "profitu".

Celokupna vrednost isplaćenih tantijema (od strane SOKOJ-a) za pro?lu godinu je manja od 2 miliona ojra (zapravo, malo vi?e od 1,5 miliona). Sigurno je da te pare nisu dobro raspoređene, ali su i dalje sme?ne kad ima? u vidu da ih dele Čolić, Georgijev, Cukić, Gru, ti, ja, Eeva i jo? skoro 7000 manijaka koji prave neku galamu. Meni je sme?no ?to uop?te pričamo o tome.
Old 02-09-2008, 12:22 PM   #40
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Sto se tice kradja pesama,ja se za ove prostore ni ne brinem,jer nema ni ko da ukrade nit ko da prepeva,jer pre svega ova muzika ovde nema toliku komercijalnu vrednost da bi bilo kom to bilo od koristi.

Sa druge strane, preko neta se svasta desava,i moram reci da su me malo iznenadila iskustva nekih ljudi....
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules