|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Banned
|
![]()
Arture tvoj post je stigao dok sam odgovarao na prosli.
Ne znam u kom segmentu mog pitanja ili kasnijih replya si video da na respektujem ljude s kojima se dopisujem.Mislim da sam se svakome ponaosob zahvalio i mislim da sam bio izuzetno kulturan.Ako sam se i negde nasalio,zao mi je sto je to neko pregrubo shvatio. Jos jednom hvala svima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() najiskrenije, predlazem ti da uhvatish neku pesmu koja ti se svidja.. i produkcijski i muzichki.. i uradi potpuno istu.. trudi se, ako vec zzelish da zvuchish kao neko drugi.. - shto si mogao zakljuchiti da ti ne predlazzem.. najbolje reshenje je da se igrash dok ne nadjesh sebe u toj prichi.. eto, artur (il ko beshe vec, ja se izvinjavam) koristi rev A, a ja umem da nadjem svrhu u cubaseovom built in eq-u na channel strip-u.. shto, sigurno, gomila ljudi na ovom forumu ne podrzava.. al ja sam takav lik.. ne volim neke veeeelike promene u zvuku (tipa supernotch po svaku cenu, a kada je to potrebno- ili neko delikatnije reshenje - upada neki drugi eq).. ako je sempl/snimak zahvalan, mix ce biti dobar.. prosto-und-jednostavno.. jednostavnije ne moze biti.. niko te ne moze nauchiti da chujesh i da osetish.. to morash sam uchiniti.. a kada to uradish, shvaticesh kako je dobar osecaj i chasticesh nas sve pivom jer smo te naterali.. pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Psiho
|
![]()
zanimljiva rasprava!
generalno se slazhem da je iskustvo nemoguche zamjeniti 3-mjesechnim kursom, a pojmovi kao "dubina" zvuka su toliko subjektivni da bi svaki pokushaj generalizacije bio uzaludan. No da ne budem uvijek samo filozof ja chu lupit par "sitnica" koje meni obichno daju "efekt" dubine. - delay na kanal "inspektoru" od par msec (+ ili -) posebno na perkusivnim kanalima mozhe napravit dosta veliku razliku u dozhivljaju "prostora". Iako je "trik" idiotski jednostavan ja ga nalazim iznimno uchinkovitim. Iako vechina ljudi oko mene ne chuje razliku kad npr. snare pomaknem par msec. u + Razlika je dosta velika pogotovo ako se u mixu pomakne vishe elemenata. Zapravo mix postane "razgovjetniji" a samim time i dozhivljaj prostora bude bolji. Na zhalost oni slabije razvijenog sluha che od ovoga imati slabe koristi. - razni tranzient plug-inovi mogu jako "priblizhit" zvuk time shto naglase tranzient zvuka (attack) a stishaju ostatak (decay). Tretirani kanal neche nuzhno zvuchat "blizhe" nego prije ali che ostali kanali zvuchat "dalje" nego prije. Noise reduction plugovi (tipa X-noise) takodjer uspjeshno "priblizhe" zvuk na kojem je bilo reverba. - detun reverbi mogu jako promjenit "prostorni" dojam. PSP piano verb je majka za takve intervencije Na kraju mislim da je jako bitno ne imati predrasude i ne trchati za "razvikanim" alatima. Ljudi imaju tendenciju upadati u rutine. Za "takav" bubanj uvijek koristi "taj" kompresor i "onaj" reverb... Na taj nachin vrlo brzo prestane experimentiranje i naviknemo se na odredjeni zvuk. Jedino experimentiranjem je moguche razviti sluh i otkriti sitne "fore" koje u odredjenim sluchajevima zvuche super iako generalno same za sebe ne izazivaju "divljenje" (npr. Ogi je spomenuo Reverb A shto je odlichan primjer mogucheg rjeshenja koje gotovo SVI sustavno izbjegavaju samo zato jer nie generalno prepoznat kao dobar ![]()
![]() |
#35 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Ono ?to ti ja mogu reći je da mislim da miks debelo počinje u aran?manu. Ako ti napravi? takav aran?man da ti se instrumenti gu?e, da su u startu farbe takve da ti je pad predebeo, da ti je baza kick-a i basa na sličnom mestu, lupam, onda onaj koji miksa u stvari mora da prepravlja ono ?to si uradio da bi spasao stvar a od g..ana se ne pravi pita. Razumevanje nekih osnova ?ta će raditi a ?ta ne zvučno u slučaju muzike koju te interesuje da radi? je prvo pa tek onda dolazimo do kreativnih re?enja. Takođe ti si pitao za "Dubinu" (mada ajd to je nezgodan termin) ali da li si ikad razmi?ljao da ne?to ima "dubinu" samo u odnosu na "blizinu", tj da ako je ne?to jako ?ivo, energično, prezentno i onda postoji drugi instrument koji ima malo reverba ili delay-a, dubina je data kontrastom u odnosu na prvi instrument a ne samim reverbom na drugom instrumentu? Sa druge strane ako ima? oba instrumenta u reverbu, do?ivljaj dubine je mnogo manji. Znači razmi?ljaj o tome ?ta se zaista de?ava na snimcima koji ti se dopadaju, jer gomila ljudi pogre?no skapira koji su razlozi za do?ivljaj nečega da je ovakvo ili onakvo. Mnogo toga je u stvari zvučni trik koji stvara određeni utisak u glavi slu?aoca. Bubanj ne mora biti velik jer je zaista napucan nego zato ?to je ne?to ?to ide uz njega malo. Ne?to ne mora biti "?iroko" jer je ?iroko zaista nego zato ?to je sve ostalo mono i u sredini. Ne?to mo?e biti daleko samo zato ?to je ne?to drugo blizu. Bas mo?e biti masivniji ne zato ?to je glasniji ili zato ?to je basovitiji već zato ?to su pojačani vi?i srednji na njemu pa alikvotni tonovi izlaze bolje i automatski je bas prezentniji. Ne?to se bolje čuje ne zato ?to je ne?to specijalno urađeno na zvuku samog instrumenta, već zato ?to je na drugim instrumentima napravljen prostor frekventno pa onda taj instrument izlazi napolje itd itd itd. Ja ne mogu reći da sam usko stručan za ovo, ali eto mojih 50 cents iz ugla čoveka koji se prevashodno bavi time da postavi pesmu + aran?man pa u okviru toga mora naravno i da vodi računa o nekim stvarima koje su vezane i za kasnije miksanje. ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
VIP Member
|
![]()
eto, postavise ljudi par dobrih i mudrih postova ovde, zakljucak je:
1. Soba i monitori imaju veliko znacenje. Ja sam zapanjen sa razlikom u slusanju u novom prostoru u koji sam se uselio pre 2 meseca:o :o M2 su propevali kao nikad do sad! Bas udara u stoma, kristalno cisto, stereo i separacja kakvu nisam dosada cuo ni u jednoj od soba (3) u kojima sam bio u zadnjih 8 godina... Za nekoga ko hoce ozbiljno da se bavi miksanjem (i da zivi od toga) treba... Sa druge strane, mogu da nabrojim gomile albuma koji su smiksani (a i snimljeni) kuci na NS10 i jeftinom setapu.... Budzeti ni ovde ne dozvoljavaju svima da se trose na top studije! 2. Ovo je zanat koji polako odumire. Nove generacije nisu nikad cule zvuk sa trake, ili zvuk dobrog sviranog i snimljenog bubnaj itd. Odrasli su na samplovima, ITB, mp3 i njima je to normala. Ono sto nisi nikad video i cuo ti ne nedostaje! Uskoro nista vise nece biti vazno... 3. I ovde (na zapadu) ima TONA lose snimljene muzike koja je dobro prosla ili nije prosla uopste. Dovoljno je da neki mladi band snimi album sa dva mikrofona koji zvucio kao k***c ( a ima ih puno!) da taj album ima 2-3 hit pesme i odjednom SVI HOCE TAKAV ZVUK!!!??? 4. "Dubina snimka" nista ne pomaze losoj pesmi, lose odabranim zvukovima, losem aranzmanu itd (kao sto su vec naveli mnogi dosada) 5. Tutorijala i video tutorijala ima po webu ko salate...malo Googlaj i naci ces svasta. Ali sve je OD PESME DO PESME! Mene stalno pitaju jel imam banke sa zvukovima koje ucitam pre nego krenem da radim! nemam! Biram zvuk po zvuk (hi hat, snare itd) prema pesmi. Malo je sporo, ali vredi na kraju.... magicna rec ili savet ne postoji. Kao mlad sam slusao sve na slusalice i pitao se kako su uradili ovo ili ono i posle pokusavao to da izvedem. Razlika je bila sto tad nije bilo kompjutera za muziku (rane 80-te), nije bilo hiljade plugova, digitalnih reverba itd... radila je parola - snadji se. Secam se kad smo stavili 808 clap u distortion pedalu i kad mu je dala sustain, kao da si stavio clap u neki dugi gated reverb ! kakvo lozenje je to bilo.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
VIP Member
|
![]()
Evo ako nekoga zanima, top Nasville session muzicari snimljeni Telefunken mikrofonima u Great River preampe, bez eq bez kompresije.
http://www.telefunkenusa.com/literature/downloads/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
VIP Member
|
![]()
evo Jack Joseph Puig OKRUZEN outboardom u svom studiju!!!
Znaci - ko nema ovoliko opreme, neka se ne lozi mnogo !!! ![]() salim se... |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Banned
|
![]()
E pa ljudi svaka vam cast.Ali iskreno!Shiva,Dushan i Dabear hvala na savetu,D.Vuckovic hvala na fenomenalnom linku.Heatman me je cak i prilicno nasmejao svojom iskrenoscu.Hvala ti prijatelju ozbiljno cu shvatiti svaki red koji si napisao.
Inace izuzetno mi je drago sto se toliko ljudi oglasilo sa raznih strana(ja sam inace yugonostalgicar). Znam da neke od vas sigurno poznajem i licno.Pozdrav njima! Voleo bih kad bi me neko ozbiljno shvatio na forumu i napravio kurs-skolu o kojoj sam pricao.To stvarno fali ovde. Moj inace nacin razmisljanja je da u Srbiji(u kojoj ja zivim)i ostalim drzavama ex-yu ima mnogo MNOGO DOBRIH muzickih inzenjera i zao mi je sto ljudi poput mene koji ne mogu da odu na Berkly ali vole posao kojim se bave nemaju vise prostora i mogucnosti da nauce ono sto ih zanima.Toliko o tome. HVALA OD SVEG SRCA SVIMA. Verovali ili ne ja sam stvarno zadovoljan,i ako postoji jos neki nacin da mi priblizite ovu tematiku molim vas ne oklevajte.Ali da ne bude zabune ja nisam trazio recept za dobar mix vec samo recept za dobijanje vise dubine u mixu.Nadam se da me razumete. POZDRAV SVIMA i HVALA JOS JEDNOM! Last edited by oliver10; 19-09-2007 at 12:58 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !! | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 94 | 30-03-2010 05:38 PM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |