Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2005, 08:08 AM   #31
Pule
Junior Member

Default Re: Shirina zvuka u prostoru!

Sto se tice sterea i realizacije na ZVUCNICIMA konkretno, testovima je davno utvrdjeno sto kreira stereo, potrebne su dve stvari. 1. razlika u jacini izmedju kanala (oko16dB) da bi se culo da je signal lijevo ili desno, i vremenska razlika (oko 1.5ms) brzi signal iz jednog kanala. Sto se tice lokalizacije lijevo desno bolji je LID ili razlika u levelu ili ti npr. XY sistem, sto se tice dubine bolja je razlika u vremenu ili TID ili npr. AB stereo. LID ne moze kreirati stabilnu lokalizaciju ali kod tranzijentnih signala (kao npr. bubanj) je puno bolji pa se vec ostvaruje sa 1ms, dok kod nekih signala varira do 2ms. Uzmimo 1.5 kao srednju vrijednost. Za LID neki tvrde da je dovoljna razlika kod 12dB neki govore 18dB, stvar je naravno individualna i nije strogo odredjena. Na slusalicama u igru ulazi jos spektralna razlika kanala (HRTF) koja je za reprodukciju na zvucniku nepozeljna i nije uglavnom prisutna na snimakama te je zbog toga na slusalicama teze osjetiti prostor. U slucaju da snimate jecklin disk tehnikom osjetiti cete izvrsnu prostornost na nekim dobrim difusenlfeld slusalicama, ali zbog snimljene spektralne razlike u kanalima na zvucniku ce zvucati puno losije. To je zato sto na slusalicama za razliku od zvucnika mozemo samo jednim uhom cuti jedan kanal i ne dolazi do mijesanja spektralno razlicitih kanala. Sto se tice pozicioniranja zvucnika i lokalizacije u tim testovima se provodi standardni setup tj. istostranicni trokut - zvucnik slusatelj zvucnik. Razmak je postavljen uvijek na 2 metra sto je nekakav standard, naravno soba je akusticki uredjena.
Pule is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2005, 12:39 AM   #32
alen
VIP Member

alen's Avatar

:o Svaka cast na strucnom objasnjenju!
Old 03-02-2006, 07:07 AM   #33
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Corsstalk je termin, za mene (i mnoge ljude koje znam) vezan za magnetnu traku, jer sam ga nazalazio u mnogim handbook-ovima pod karakteristikama magnetne trake. Da, slican efekat se desava u mnogim elektronskim uredjajima, ali je pogresno zvati ih crosstalk, jer svaki efekat, bez obzira da li se javi na pojacalu, mikseti itd. ima svoje ime, svoj termin.

Raspitacu se uskoro o tim terminima, i javiti cim saznam, da se kasnije ne spoticemo oko nekih naziva

Poz.
Zdravo Vai,

Malo sam prekopao ovih dana po tome i evo rezultata:

To se vrlo cesto naziva i Channel Separation.
-Za linijske signale moze ici i manje od -100dB (Lynx L22 <-120dB, na primer),
-kod pojacala za slusalice je moguce dostici i <-90dB,
-a za pojacala snage vec <-60dB je dobar rezultat (Bryston bolje od -90dB).

Sa povecanjem snage i preslusavanje raste, i sve je teze smanjiti ga.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2006, 12:52 PM   #34
zagor
Member

zagor's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pule
vremenska razlika (oko 1.5ms) brzi signal iz jednog kanala. Sto se tice lokalizacije lijevo desno bolji je LID ili razlika u levelu ili ti npr. XY sistem, sto se tice dubine bolja je razlika u vremenu ili TID ili npr. AB stereo. LID ne moze kreirati stabilnu lokalizaciju ali kod tranzijentnih signala (kao npr. bubanj) je puno bolji pa se vec ostvaruje sa 1ms, dok kod nekih signala varira do 2ms. Uzmimo 1.5 kao srednju vrijednost.

Kada pomeris jedan kanal 1.5 ms levo ili desno, stisni MONO, pa obavesti clanove foruma sta se desilo sa snimkom. Tu teoriju primeni i na full snimak ( MIX ), pa da vidimo sta bi s' fazama.

Pozdrav.
zagor is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2006, 07:22 AM   #35
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Kojem zvuku obrnuti fazu,onom koji je već obrađen plginovima(npr.ne?t je stavljeno na insert,ne?ta na send),ili suhom zvuku tek usnimljenom i neobrađenom,pa tek onda na taj zvuk kojem sam okrenuo fazu stavljam pluginove?
zoolander is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2006, 04:33 PM   #36
geomantrik
Junior Member

geomantrik's Avatar

sta se tice paniranja teoreticno ne bi trebalo imati nikakav crosstalk,zbog toga sto pan je uvek after fader,kad ti paniras puno levo,signal ide na levi bus koji posle se sumira na master out busu.osvim ako nije pan pot nesto pokvaren!
geomantrik is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2006, 09:41 PM   #37
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo geomantrik,

dobrodosao na forum

Quote:
Originally Posted by geomantrik
sta se tice paniranja teoreticno ne bi trebalo imati nikakav crosstalk,zbog toga sto pan je uvek after fader,kad ti paniras puno levo,signal ide na levi bus koji posle se sumira na master out busu.osvim ako nije pan pot nesto pokvaren!
Obicno, barem sam tako primetio, kada se govori o crosstalk, ne misli se na funkcionalnost ni jedne korisnicke kontrole (pan, gain, eq), nego na anomalije u karakteristikama miksera koje poticu od lose konstrukcije. Znaci, kada ti namestis da sve ode u desni kanal, skroz desno, i ostane ti -40dB u levom kanalu bez obzira na sva tvoja podesavanja, onda imas crosstalk od -40dB desnog kanala u levi.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-04-2006, 04:52 AM   #38
geomantrik
Junior Member

geomantrik's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Zdravo geomantrik,

dobrodosao na forum

Obicno, barem sam tako primetio, kada se govori o crosstalk, ne misli se na funkcionalnost ni jedne korisnicke kontrole (pan, gain, eq), nego na anomalije u karakteristikama miksera koje poticu od lose konstrukcije. Znaci, kada ti namestis da sve ode u desni kanal, skroz desno, i ostane ti -40dB u levom kanalu bez obzira na sva tvoja podesavanja, onda imas crosstalk od -40dB desnog kanala u levi.

pozdrav

bogi
ako sam dobro razumeo,kad paniras desno crosstalk od -40db se ti javlja na susedni kanal desno na L ?!
Old 21-04-2006, 05:50 AM   #39
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by geomantrik
ako sam dobro razumeo,kad paniras desno crosstalk od -40db se ti javlja na susedni kanal desno na L ?!
Ne javlja se meni nista, nego je to neka definicija crosstalka... nezeljeno "prelivanje" kanala jednog u drugi koje ne mozes kontrolisati...

pozdrav

bogi

Old 21-04-2006, 01:05 PM   #40
geomantrik
Junior Member

geomantrik's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai

Mislim da je u pitanju pan-pot koji ne smanjuje suprotni signal na beskonacno. Hocu da kazem da ako sibnes signal 100% na L, signal na R se umanju samo nekih desetak ili dvadesetak dB-a, dovoljno da ti stvorji iluziju da je signal samo na levoj strani, ali ako se priblizis desnom zvucniku (ili slusas samo desni driver slusalica) i dalje ces cuti isti singal, samo sa slabijom jacinom.

Poz.
ovako!!u ovom slucaju ja mislim da nije pitanje u crosstalku!!inace potpuno se slazem sa tobom.ali cujes crosstalk na susjedni kanal ne na isti na koji paniras.barem ja kad sam radio na behringer sam slusao crosstalka pun k..ac
ne moras ni panat uopce,samo kad dignes fader do kraja vec cujes crosstalka!!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules