Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-08-2016, 02:24 AM   #21
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: zasto toliko para? sf11

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Sve je to stvar tržišta!
Cubase je zapravo jako jeftin u odnosu na to koliko koštaju svi ostali softveri za audio produkciju. Oni su se potrudili da budu jeftiniji od Pro Toolsa jer nikako drugačije uopće ni ne mogu probiti svoj proizvod na tržište. Ali prvo ih je zajebao sam Avid kada je skinuo radikalno cijenu PTa s prelaskom na "native" verzije, zatim je tu uletio i Logic nakon što ga je Apple kupio i još naknadno srušio cijenu. Sada Cubase stoji na nekoj granici ispod koje vjerovatno ne može ići niže. Ali to je, ponavljam, samo zbog konkurencije i pozicije na tržištu.
Oni se lome da istovremeno sruše cijenu što niže a ponude još više u svom softveru. Trpaju se synthevima, daju puno plugina, imaju cijeli channel strip, pa sve te funkcije koje trebaju i ne trebaju... Sve je to samo zato što Pro Tools drže sav profesionalni market share u večini svijeta (ili barem onih tržišta na kojima se natječu)

S druge pak strane, kao što je netko spomenuo, Sound Forge je tu da se na brzinu cap-cap klik-klik nešto izreže, editira, pošalje iz daw-a i vrati. On je praktički jedini koji s tolikom brzinom to obavi. I time je market leader u svom segmentu. E a kad si na vrhu onda možeš i diktirati cijene. Njegovo tržište nije da bude osnovni softver (to su daw-ovi) nego dodatni alat. A ajmo dodatne alate usporediti s extra-super-fiju-šminka dodacima za auto recimo. To je ko neke niskoprofilne alu felge. Ne trebaju ti jer auto ionako vozi. Al s njima vozi bolje i izgleda ljepše (ili u slučaju softvera - radi posao lakše). E pa to ćeš onda bratko i platiti! Zato može toliko koštati.
U onom segmentu posla gdje ti treba ta brzina koju SF daje, tih 400 dolara/eura/čegagod nije neka para. To se jednim poslom odradi. A donese brzinu. A brzina je konkurentnost na tržištu. *ebi ga - tržište!

A to što smo mi navikli da sve imamo jer pijaca radi punom parom, pa kad ti nešto zatreba samo si instaliraš, to je drugi par rukava. Kod nas se smatra da svi na zapadu imaju sve što i mi imamo. A nemaju - oni kupe samo ono što im treba.
Sa' će Arthur da me pominje...

Šalu na stranu, Shot je jedan od članova koje najviše poštujem. Smem da kažem da od ovog sjajnog čoveka može i treba puno da se nauči!

Ipak bih da primetim sledeće...

Mislim da je "slučaj Forge" dosta "jednodimenzionalno" posmatran...!

Dakle, šta je to Sound Forge?
Koja mu je namena?
Šta se s istim radi?

Da pobliže objasnim tendencije savremenih medija...a tamo se najviše koristi...u rtv novinarstvu...!

Propast ekonomije, odnosno porast želje vlastodžaca, u odsustvu građanske svesti i pre svega - reakcije, dovodi do opšte društvene letargije.

Pa tako i u medijima, želja da se od jednog čoveka - proizvede više funkcija za istu (čitaj: manju) naknadu.
Dakle, Novinar je i spiker (loš) i montažer (jož gori) i lektor (wtf?)... = Jedna plata.

Forge je alat koji pomaže da se takav trend održi. Ne zato što je dobar! Nego zato što je neko trbuhom za kruhom prihvatio to!

I to je to.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2016, 12:02 PM   #22
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Polako ali sigurno gubim nit ovog razgovora Kao da je sve (osim @GhostDoga i mene) mrzelo da na sajtu pogledaju poređenje verzije koja košta €60 sa ovom od €400. Dakle, kome je samo do seckanja, može da secka za €60. Niko nikoga ne tera da za €400 kupuje 32-kanalni snimač sa Izotope pluginovima, Elastique Pro strečovanjem, batch konverzijom i štatijaznam čime sve ne. Ili, što reče neka budala:

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Sve se vrti oko tržišta kom je neki softver namenjen, jer je onda tom tržištu i prilagođen, kako opcijama tako i cenom. Pitanje je samo koliko kome neke opcije znače u životu i radu, ali i one ulaze u cenu, jebiga.

Last edited by awacs; 29-08-2016 at 02:52 PM. Reason: evrodolar
awacs is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2016, 02:55 PM   #23
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

awacs i bockie su u pravu , sve je to jedan veliki paket koji se moze kupiti posebno , e sad to sto srecom ima sve opcije koje ti trebaju za editing plus ne zaboravimo da nije zaboravio i hardverske semplere za razliku od recycle-a plus radi isto sto i on ako ne i bolje (primanje slanje preko scsi-a pa cak na i win 7 a recycle je to odbacio posle verzije 2 pa moras imati win 98/xp , loop region , sds protokol , auto slice.regions , batch , bla bla bla bla) da nam je ziv i zdrav sound forge , a da ne pricamo o tome da moze da edituje i video fajlove direkt ... duga je lista sta moze a vasa kao sto kaze ako je do prostog snimanja i editovanja to moze i softver od 0 para ... tako da je cena cak i jeftina ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2016, 02:58 PM   #24
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

a da zaboravio sam da spomenem i wave hammer ! steta sto ga nema kako vst ((((

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 29-08-2016, 05:31 PM   #25
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Da me obesiš nasred Terazija, meni je u celoj ovoj temi najzanimljivije što Boki, diplomirani buđelar-efendija (ili kako se to već zove ), ovde nastupa kao onaj ludi prorok iz Karpenterovog filma They Live.

Elem, kad smo došli dotle da se oni koji su zaista u stanju da formalno raščlane poslovanje ponašaju kao kafanski ratnici... Hehe, šta preostaje nama poslovno i finansijski nepismenima

Neobično mi je samo što dosad nikome nije palo na pamet da prebaci ovu temu u Pričaonicu

Pozdrav,

Vasa
Old 29-08-2016, 08:48 PM   #26
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Ne samo da sam proverio na sajtu, nego sam prošle godine (kada sam kupovao REAPER, DUNE i još par plaginova), takođe i eksbuđelario (to je moj buđelarski neologizam, specijalno skle ..... kreiran za ovu temu ) tih 60 Evra za SF Audio Studio.

Leba ne jedem od muzike i nemam nikakav negativan moralni stav prema ljudima koji ne plaćaju softver (pod uslovom da im isti ne donosi solidne količine novca, u kom slučaju je ipak red ispružiti se za dotični softver), ali ima nečeg lepog u kupovini softvera.

Nisam jedini koji je to shvatio, ali: čovek posmatra svaki deo softvera ozbiljnije; razmišllja o tome da li mu nešto zaista treba/znači ili ne; posmatra softver kao sav ostali alat, u smislu - da li sa ovim mogu da uradim to i to; da li "zelena" Bosch bušilica može da buši to i to, ili mi ipak treba "plava"? : da li mi Valhalla Room omogućava da dobijem takav i takav reverb sa tim i tim sintom/gitarom/glasom/bubnjem?

Ima naravno i lepih trenutaka. Recimo, kada čovek shvati da REAPER nije ni zeleni, ni plavi Bosch, već Hilti ..... koji koji košta kao zeleni Bosch!
Ghost Dog is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2016, 12:58 AM   #27
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Dakle, kome je samo do seckanja, može da secka za €60. Niko nikoga ne tera da za €400 kupuje 32-kanalni snimač sa Izotope pluginovima, Elastique Pro strečovanjem, batch konverzijom i štatijaznam čime sve ne. Ili, što reče neka budala:
Tera i te kako! I to skoro bičem!

Tako što kada radiš, bilo u privatnom ili državnom mediju, ti kao korisnik imaš 0,00% odluke o izboru softvera!
Radiš na opremi i alatu koji poslodavac ima, pa se ti žali "Upravi vodovoda"...

A šta ćeš kući... - tvoj džep..!.

Dakle, sve znamo, sve super, i neki majmun, interesno ili politički postavljen odlučuje.
Jako me zaboleva da li to sve finansira ujka Sem ili domaći Kancelar... Svakako je neko ko o tome pojma nema... A bio sam i ovde i onde i tvrdim da je tako...

I sad ratujem sa "tehničarima" da objasnim termin FREE Plug in...

Prethodno sam morao ove "ujka Semove" da učim zašto nije dobro emitovati sa integrisanih kartica...
A radim na sve najslušanijim stanicama drugog grada najveće države u regionu... (nezvanično i za sve ostale svuda)

Šabanerija, Vaso moj...
Svuda i u svemu!

Sreća pa nismo npr, medicinski forum......jož bi se narod poplašio...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2016, 03:21 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Tera i te kako! I to skoro bičem!

Tako što kada radiš, bilo u privatnom ili državnom mediju, ti kao korisnik imaš 0,00% odluke o izboru softvera!
Radiš na opremi i alatu koji poslodavac ima, pa se ti žali "Upravi vodovoda"...

A šta ćeš kući... - tvoj džep..!.

Dakle, sve znamo, sve super, i neki majmun, interesno ili politički postavljen odlučuje.
Jako me zaboleva da li to sve finansira ujka Sem ili domaći Kancelar... Svakako je neko ko o tome pojma nema... A bio sam i ovde i onde i tvrdim da je tako...

I sad ratujem sa "tehničarima" da objasnim termin FREE Plug in...

Prethodno sam morao ove "ujka Semove" da učim zašto nije dobro emitovati sa integrisanih kartica...
A radim na sve najslušanijim stanicama drugog grada najveće države u regionu... (nezvanično i za sve ostale svuda)

*abanerija, Vaso moj...
Svuda i u svemu!

Sreća pa nismo npr, medicinski forum......jož bi se narod poplašio...
Razumem ja šta ti govoriš, Boki. Uostalom, ne zaboravi da delimo isti geopolitički prostor. Ipak i dalje ne razumem kakve to veze ima sa cenom nekog softvera. Mislim, da sam gazda Sonic Foundru-jy, Sony-ja ili Magix-a nisam siguran da bih razmišljao o poslovnoj politici Javnog servisa Vojvodine.

Inače, naslušao sam se novinarskih „montaža zvuka” otkako su novinarima uvalili da budu sami svoji snimatelji i montažeri. Najviše sam bio fasciniran počecima te epohe, ono kad su reporteri otkrili Waves X-Noise, pa su reportaže zvučale kao da je mikrofon stajao u baštenskoj kanti za zalivanje.

Pozdrav,

Vasa
Attached Images

Last edited by awacs; 30-08-2016 at 03:58 PM. Reason: kanta
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2016, 05:29 PM   #29
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Da smo medicinski forum bilo bi i sisatih medicinskih sestara,
rumskomedicinski audiogaza.jod forum.
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2016, 05:32 PM   #30
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Mislim, da sam gazda Sonic Foundru-jy, Sony-ja ili Magix-a nisam siguran da bih razmišljao o poslovnoj politici Javnog servisa Vojvodine.
Nema šta da razmišljaš. Ne bi.

Elem, ta priča oko novinarskog svaštarenja, njoj se mogu, a i ne moraju stavljati navodnici. Tvrdim da moj montažer nikada ne bi znao da mi izmontira to što mi se vrzmalo u glavi kao ja, kako kada sam radio kao novinar na radiju, tako i na TV-u.
Ne pričam o klasičnom šupačkom informativnom programu koji se od četres pete naovamo neguje na domaćim stanicama, već o specifičnom autorskom pečatu koji dolazi kao posledica da sam ja taj koji zna šta se dešavalo na terenu, vrlo dobro znam šta se sa time može uraditi, i znam kako to da uradim.
Naravno da pravim razliku između redukcije šuma koji liči na flendžer i one koja je razumna, umem da uradim automatizaciju, sam proberem i efekte, podlogu, poigram se sa frekvencijama kako bi podloga mogla da bude jasnija, a ne "pojede" mi voice-over, ispoštujem decibel-standarde poslodavca...

I da. Ne radim više u medijima.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules