|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Senior Member
|
![]()
@awacs:
Izostavljanje informacija o autorima je druga priča i ide "na duÅ¡u" uploader-u. Mislim da smo u nekoj diskusiji ovde pominjali status "činjenja dostupnim javnosti putem YT-a" i udela takvog "emitovanja" u raspodeli SOKOJ-a - radi se na pronalaženju modela (bez da branim ikoga), ama ni uređenija i iskusnija druÅ¡tva ne mogu da tu raspodelu učine "pravednom". |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ne pominjem SOKOJ kao (glavnog) krivca nego kao pokazatelj da je cela stvar joÅ¡ uvek u divljini. Monetizacija nije počela baÅ¡ od juče, niti se desila preko noći, a YT obaÅ¡ka nije od juče. Dakle, svi parametri su bili poznati bar pre dve godine. Da ne dužim, znam da znaÅ¡ Å¡ta hoću da kažem ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#23 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Probaj ovako - kako da se razdele pare kod muzičkih videa? Ok, imamo kompozitora, tekstopisca i aranžera, svirače... - naÅ¡a branÅ¡a. Onda, imamo reditelja, "scenaristu" i montažera, svetladžije... - video ekipa. A onda imamo "producenta" koji je sve to platio, a ujedno je glavni izvođač. Imamo izdavača koji je ugovorom oteo pravo na eksploataciju snimka (jer to pravdaju "ulaganjem" u marketing, odnosno reklamiranje izdanja). Ko koliko procenata od monetizacije treba da dobije, odnosno ko je najzaslužniji za ostvareni broj pregleda (količinu zarađenih Google para)? Da kompozitor nije napisao BAÅ* TU pesmu, ne bi bilo tih pregleda? Da tekstopisac nije napisao BAÅ* TAJ tekst, pesma bi bila bezveze i ne bi bila tako popularna? Da nije dobro slikana - džabe vam i tekst i pesma? Da nije "????" izdanje, vraga bi je tražili po YT-u? Da je neko drugi pevao, ne bi to takva hitčina bila? To je osnovna glavolomka oko implementacije YT pregleda u raspodelu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
VIP Member
|
![]()
Da, ali zar sve to Å¡to si nabrojao ne važi i za televiziju? Isti je udeo svih tih aktera i u slučaju emitovanja spota na Pink Musicu ili gde god, zar ne? Jesam omatorio i mozak mi se sigurno usporio, ali ne vidim po čemu bi sad trebalo tražiti nekakav novi model raspodele za iste učesnike u nekom snimku.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
Strana firma posluje sa domaćim udruženjima, odnosno agencijama za naplatu i raspodelu... kurcšlus u startu.
Ne može baš da se poredi, jer udruženja (SOKOJ, PI, ne-znam-kako-se-zove-pandan-u-video-industriji...) imaju "fiksne" korisničke ugovore sa televizijama. Sa Guglom treba da se deli zarada - veća gledanost znači veću zaradu od plasmana reklama. Teško se definiše (kod nas) KO je ZAPRAVO vlasnik content-a (snimka postavljenog na njihov servis) - pevač, koji je u 98% slučajeva sve platio, ili izdavač koji je to ugovorom preuzeo. Samim tim, vlasnik je odgovoran za raspodelu zarade koja iz toga proistekne. Kažem ti - ni Nemci, ni Francuzi nisu uspeli da implementiraju to kako treba. Velika bi vajda bila da makar ima od koga da se prepiše rešenje...
http://www.youtube.com/user/OgnjanOgiRadivojevic http://www.facebook.com/OgiRadivojevic https://twitter.com/#!/OgiRadivojevic Last edited by Ogi; 03-04-2016 at 09:28 PM. Reason: Nisam napisao sve što sam hteo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
VIP Member
|
![]()
Aha, to je sad malko jasnije. Nije da razumem, ali sad bar znam šta mi nije jasno. Hvala.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#27 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Lično sam se umorio od toga da svako malo slušam kako je udeo Googla ili nekog spoljnjeg faktora u raspodeli kamen spoticanja, iako imamo (za naše prostore novo) ludilo koje se zove pablišer (= onaj koji zastupa autora kompozicije, a ne snimka), jer se otad više ne zna ko i s kolikim udelom zapravo raspolaže autorskim delom. Koliko sam shvatio, nekadašnji izdavači su po inerciji postali pablišeri (osim ako se ti sȃm ne setiš pa preneseš pablišerska prava na sebe, što ti naravno niko ne kaže jer nije lud da se odrekne svog dodatnog procenta). Ako nisi uradio ono što piše u zagradi u prethodnoj rečenici, ti kao @obični_user nemaš pravo da radiš išta sa svojom pesmom dok ti to ne dozvoli taj... pablišer. E, tek posle kapiranja cele ove ujdurme ima smisla pričati o Guglu i njegovom učešću u promociji neke pesme, ali to je ionako najmanji problem. Neka Gugl uzme onaj deo kolača od reklama koji traži, pa neka i KVZ uzme svoj reket. Kakve to ima veze sa internom raspodelom onoga što posle svih reketa preostane, a u okviru zakonodavstva koje važi u nekoj konkretnoj državi? Neće valjda Gugl direktno da uplaćuje kintu kompozitoru, vlasniku studija, bubnjaru i snimatelju spota? I obaška pablišeru, naravno ![]() Šibicarenje je prva reč koja mi pada na pamet kad se pomene raspodela dobiti od bilo čega u ovim našim novodemokratskim društvima. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Ne razmisljam l tome. Tek navodim stari primjer dok nije bilo ni gugla ni yubita. Moderno doba nista nije izmjenilo...ili mozda je..na gore. Danas ionako ako i nesto napravim to radim za svoju dusu a ne zaradu...pa gledam da sto jeftinije prođem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 04-04-2016 at 06:16 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zaštita autorskih prava!? | idvi | Pravna Pitanja | 5 | 10-01-2016 06:50 AM |
Bezobrazno blokiranje popularnog videa od 50 miliona pregleda - Pilici | lesha | Pricaonica | 26 | 31-07-2015 11:47 AM |
Prikrivanje autorskih prava na YouTube | Mogli | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 7 | 07-03-2015 06:11 PM |
Lista autorskih pesama | rovad8 | Promocija radova | 0 | 17-11-2014 06:10 PM |
rasprava oko autorskih prava - popboks | DaBear | Razno | 2 | 16-12-2012 03:15 AM |