|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
BTW, Vaso, da nisi ti nekad studirao engleski?
![]() |
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() E boze svasta ! PS Mislim da je Vasa studirao neke jezike...BTW
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Eto, ovo pokazuje koliko je fonetska transkripcija bitna za poznavanje jezika. "Have to" se izgovara [h?ftu…], naučih na času fonetike. Inače sam nikad ne bih primetio.
P.S. Engleski, kao i srpski, ima jednačenja po zvučnosti, mestu tvorbe itd. Evo našao sam jedan tekstić na tu temu: http://www.scribd.com/doc/56788415/L...nnected-Speech P.P.S Sad vidim da tu ima upravo i primer sa Have to, pod "Assimilation of voicing" (tj. jednačenje po zvučnosti).
And in the end, the love you take is equal to the love you make. Last edited by Znak; 10-11-2011 at 01:00 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Pro Member
|
![]()
Mislim da su fonetički pomeraji u vidu prilagođavanja izgovornih pravila emociji, poruci, op?te rečeno ideji... ...zapravo ono ?to i tvori karakter pesme, ili ti nijansa te karakteristične boje koju određeno muzičko delo nosi, pa ga po njoj apstrahujemo i pamtimo.
U tom smislu očekivati od računara da nam ka?e kako se strana reč pravilno izgovara, ne vidim kako mo?e biti korisno za potencijalnog tvorca, koji bi upravo svojstvenim kori?ćenjem pevačkih sposobnosti i lingvističkih znanja trebalo da se izrazi. Posledično, učiti strani jezik od ljudi, a ne ma?ine, rekao bih da je re?enje. Osetiti u?ivo te tanane razlike, u svakoj pojedinačno izgovorenoj, mada istoj reči, ipak, ne mo?e se porediti sa tehnokratskim pristupom koji ka?e da program, Internet i niski napon re?avaju sve. Kako, ako su varijacije u ovom slučaju beskonačne, kao i sama umetnost?
![]() |
#25 |
VIP Member
|
![]()
Jesam, doduše davno i kratko
![]() ![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 10-11-2011 at 01:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Dobru ste muziku slu?ali na fonetici. Kod nas na ve?bama pu?tali Stinga, Bourbon Street.
![]() |
![]() |
#27 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Za sad od foruma?a znam da je Dejo Vučković diplomirao engleski. On pak ima jedan odličan savet za sve koji bi hteli da se bave poslom koji je tema Rumskog Foruma - ka?e im da prvo uplate neki kvalitetan kurs engleskog jezika, a da tek posle razmi?ljaju o opremi koju bi trebalo da kupe. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#28 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ja sam diplomirao, ali ne koristim diplomu već petnaest godina. Ostao mi samo nadimak među grafičarima - Profo. Tačno kaže Dejo Vučković, to znanje dobro dođe za čitanje stručne (a i ostale) literature, nije loše ni za kontakte sa raznim poslovnim saradnicima preko grane, itd. A eto i za domaće bendove koji pevaju na engleskom (npr. Mothership Orchestra) jedan član sa znanjem fonetike bi zlata vredeo.
![]() |
![]() |
#29 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
U krajnjoj liniji, engleski jezik i treba da plati cenu kolonijalizma koji njegovi native speakers sprovode već par stotina godina. Ako hoćeš da uvališ vlastiti jezik u svaku belosvetsku rupu moraš da pristaneš i na poneku teško izlečivu infekciju, makar na fonetskom i sintaktičkom nivou ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#30 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Na?i (va?i) textovi | ANITA | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 123 | 22-11-2013 04:03 PM |
Najlepsi textovi EX YU scene... | idekius | Razno | 79 | 05-09-2009 09:24 AM |