Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-11-2011, 10:00 AM   #21
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Textovi engleski izgovor???

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
?alu na stranu, fonetska transkripcija teksta je malo zeznuta za bilo kakvu automatizaciju, po?to je malo komplikovanija od transkripcije pojedinačnih reči, jerbo se reči drugačije pona?aju u sklopu rečenice.
Npr: "I have an apple." ili "I have to go." U prvoj rečenici reč "have" se izgovara sa v, a u drugoj sa f.

BTW, Vaso, da nisi ti nekad studirao engleski?
Old 10-11-2011, 11:10 AM   #22
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Npr: "I have an apple." ili "I have to go." U prvoj rečenici reč "have" se izgovara sa v, a u drugoj sa f.

BTW, Vaso, da nisi ti nekad studirao engleski?
Odakle izvuce da se izgovara "hef" (to go) ?????
E boze svasta !

PS Mislim da je Vasa studirao neke jezike...BTW
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2011, 12:32 PM   #23
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Odakle izvuce da se izgovara "hef" (to go) ?????
E boze svasta !
Eto, ovo pokazuje koliko je fonetska transkripcija bitna za poznavanje jezika. "Have to" se izgovara [h?ftu…], naučih na času fonetike. Inače sam nikad ne bih primetio.

P.S. Engleski, kao i srpski, ima jednačenja po zvučnosti, mestu tvorbe itd. Evo našao sam jedan tekstić na tu temu: http://www.scribd.com/doc/56788415/L...nnected-Speech

P.P.S Sad vidim da tu ima upravo i primer sa Have to, pod "Assimilation of voicing" (tj. jednačenje po zvučnosti).

Last edited by Znak; 10-11-2011 at 01:00 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2011, 01:14 PM   #24
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Mislim da su fonetički pomeraji u vidu prilagođavanja izgovornih pravila emociji, poruci, op?te rečeno ideji... ...zapravo ono ?to i tvori karakter pesme, ili ti nijansa te karakteristične boje koju određeno muzičko delo nosi, pa ga po njoj apstrahujemo i pamtimo.
U tom smislu očekivati od računara da nam ka?e kako se strana reč pravilno izgovara, ne vidim kako mo?e biti korisno za potencijalnog tvorca, koji bi upravo svojstvenim kori?ćenjem pevačkih sposobnosti i lingvističkih znanja trebalo da se izrazi.
Posledično, učiti strani jezik od ljudi, a ne ma?ine, rekao bih da je re?enje. Osetiti u?ivo te tanane razlike, u svakoj pojedinačno izgovorenoj, mada istoj reči, ipak, ne mo?e se porediti sa tehnokratskim pristupom koji ka?e da program, Internet i niski napon re?avaju sve.
Kako, ako su varijacije u ovom slučaju beskonačne, kao i sama umetnost?
Old 10-11-2011, 01:53 PM   #25
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Vaso, da nisi ti nekad studirao engleski?
Jesam, doduše davno i kratko Ali mi je fonetika inače zanimljiva kao disciplina. Imao sam sreću da su u Novom Sadu (gde sam dao prvu godinu) predavači iz jezičkih predmeta bili sjajni. Lektor (native speaker) nam je bio izvesni Andrew Barfield, lik iz Surrey-a koji nam je na vežbama puštao Bowie-a i King Crimson. Ili smo na časovima postavljali Pinterove jednočinke. U međuvremenu se zapijao sa nama po novosadskim kafanama. Super dasa, levičar i humanista, skoro kao Lennon

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 10-11-2011 at 01:56 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2011, 02:06 PM   #26
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Jesam, dodu?e davno i kratko Ali mi je fonetika inače zanimljiva kao disciplina. Imao sam sreću da su u Novom Sadu (gde sam dao prvu godinu) predavači iz jezičkih predmeta bili sjajni. Lektor (native speaker) nam je bio izvesni Andrew Barfield, lik iz Surrey-a koji nam je na ve?bama pu?tao Bowie-a i King Crimson. Ili smo na časovima postavljali Pinterove jednočinke. U međuvremenu se zapijao sa nama po novosadskim kafanama. Super dasa, levičar i humanista, skoro kao Lennon

Pozdrav,

Vasa
Kolega, studirali smo na istom mestu (u stvari, ne znam da li je u tvoje vreme bila gotova ova sada?nja zgrada Filozofskog fakulteta).
Dobru ste muziku slu?ali na fonetici. Kod nas na ve?bama pu?tali Stinga, Bourbon Street.
Old 10-11-2011, 03:57 PM   #27
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Kolega, studirali smo na istom mestu (u stvari, ne znam da li je u tvoje vreme bila gotova ova sada?nja zgrada Filozofskog fakulteta).
Dobru ste muziku slu?ali na fonetici. Kod nas na ve?bama pu?tali Stinga, Bourbon Street.
Pa dobro, ta stvar je ba? onako du?u dala za ve?bu izgovora. Vidi se da je Sting nekad bio učitelj Da, ta zgrada je već tad postojala (ona na keju, između Pravnog i Poljoprivrednog). Ja sam valjda bio u trećoj generaciji koja je tamo slu?ala nastavu. Hehe, znači i ti si iz plemena Jesi li diplomirao ili si poput mene samo "eksperimentisao"?

Za sad od foruma?a znam da je Dejo Vučković diplomirao engleski. On pak ima jedan odličan savet za sve koji bi hteli da se bave poslom koji je tema Rumskog Foruma - ka?e im da prvo uplate neki kvalitetan kurs engleskog jezika, a da tek posle razmi?ljaju o opremi koju bi trebalo da kupe.

Pozdrav,

Vasa
Old 10-11-2011, 04:34 PM   #28
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Pa dobro, ta stvar je baš onako dušu dala za vežbu izgovora. Vidi se da je Sting nekad bio učitelj Da, ta zgrada je već tad postojala (ona na keju, između Pravnog i Poljoprivrednog). Ja sam valjda bio u trećoj generaciji koja je tamo slušala nastavu. Hehe, znači i ti si iz plemena Jesi li diplomirao ili si poput mene samo "eksperimentisao"?

Za sad od forumaša znam da je Dejo Vučković diplomirao engleski. On pak ima jedan odličan savet za sve koji bi hteli da se bave poslom koji je tema Rumskog Foruma - kaže im da prvo uplate neki kvalitetan kurs engleskog jezika, a da tek posle razmišljaju o opremi koju bi trebalo da kupe.

Pozdrav,

Vasa
Da, to je ta divna zgrada, videh je prekjuče na TV-u - levičari drže plenum u amfiteatru...
Ja sam diplomirao, ali ne koristim diplomu već petnaest godina. Ostao mi samo nadimak među grafičarima - Profo.
Tačno kaže Dejo Vučković, to znanje dobro dođe za čitanje stručne (a i ostale) literature, nije loše ni za kontakte sa raznim poslovnim saradnicima preko grane, itd. A eto i za domaće bendove koji pevaju na engleskom (npr. Mothership Orchestra) jedan član sa znanjem fonetike bi zlata vredeo.
Old 10-11-2011, 05:58 PM   #29
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
A eto i za domaće bendove koji pevaju na engleskom (npr. Mothership Orchestra) jedan član sa znanjem fonetike bi zlata vredeo.
A vidiš, meni su The Mothership Orchestra sjajno sunce u odnosu na sve ostale. Pevač bar ima iskreni "immigrant accent" za razliku od ostalih koji uglavnom postižu "wannabe (immigrant) accent". Malo liči na onaj Muminov (Love Hunters) samosvojni akcenat, kao Balkanac koji se družio sa Ircima, a slušao engleske bendove (ili obratno, svejedno). Ima svoj fazon, i taj fazon mi je slušljiviji (na čisto jezičkom nivou) od Orthodox Celts i Irish Stew. Nije to loše, kao što kaže Igor.

U krajnjoj liniji, engleski jezik i treba da plati cenu kolonijalizma koji njegovi native speakers sprovode već par stotina godina. Ako hoćeš da uvališ vlastiti jezik u svaku belosvetsku rupu moraš da pristaneš i na poneku teško izlečivu infekciju, makar na fonetskom i sintaktičkom nivou

Pozdrav,

Vasa
Old 10-11-2011, 06:10 PM   #30
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
A vidi?, meni su The Mothership Orchestra sjajno sunce u odnosu na sve ostale. Pevač bar ima iskreni "immigrant accent" za razliku od ostalih koji uglavnom posti?u "wannabe (immigrant) accent". Malo liči na onaj Muminov (Love Hunters) samosvojni akcenat, kao Balkanac koji se dru?io sa Ircima, a slu?ao engleske bendove (ili obratno, svejedno). Ima svoj fazon, i taj fazon mi je slu?ljiviji (na čisto jezičkom nivou) od Orthodox Celts i Irish Stew. Nije to lo?e, kao ?to ka?e Igor.
?ta znam, meni za razliku od Mumina, koji očito ne poku?ava da bude Englez, ovaj iz Mothership Orchestra zvuči kao da misli kako peva 100% native British English.

Quote:
U krajnjoj liniji, engleski jezik i treba da plati cenu kolonijalizma koji njegovi native speakers sprovode već par stotina godina. Ako hoće? da uvali? vlastiti jezik u svaku belosvetsku rupu mora? da pristane? i na poneku te?ko izlečivu infekciju, makar na fonetskom i sintaktičkom nivou
I plaća je. U Londonu nije ba? lako naleteti na nekog ko stvarno zna engleski. (Mada, evo i Banja Koviljača u tom pogledu liči na London, iako na?i banjaro?i nisu nikog kolonizirali.)

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules